Návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy mohou přijít ochutnat vína ročníku 2021 z produkce Vinice sv. Kláry. Ta se rozkládá na jižní svazích Trojské kotliny, které poskytují jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy. Poslední ročník nabízí šest odrůdových vín a dvě cuvée od suchých až po polosladká vína a doplňuje je Rulandské modré, ročník 2017. Tato odrůda je vlajkovou lodí místní vinice.
Vinotéka sv. Kláry v Troji nabízí vína ročníku 2021, na své si přijdou milovníci sušších i sladkých vín
Otevírací doba:
Venkovní expozice: denně včetně svátků 9.00–19.00 Skleník Fata Morgana: út–ne 9.00–19.00 Vinotéka sv. Kláry: po–ne 13.00–19.30 |
O prázdninách se v botanické zahradě uskuteční tradiční vinařské akce a v září vinobraní
„Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Pravidelně sklízíme hrozny vysoké kvality a díky péči našich vinařů pak v místním sklepě vznikají špičková vína. Těší mě, že návštěvníkům můžeme představit vína posledního ročníku 2021, který byl velmi zdařilý. Na své si přijdou milovníci sušších i sladších vín. I na tento rok připravujeme jednu vinařskou novinku. Tou bude šumivé víno, které budou moci zájemci ochutnat již během léta. V nabídce bude Pinot noir – Blanc de Noirs, Pinot noir rosé a Modrý Portugal rosé. V tomto roce naše vína nabízíme v náhradních prostorách vinotéky v Ornamentální zahradě, ale velmi intenzivně pracujeme na renovaci prostoru viničního domku, který bychom měli otevřít v příští sezóně,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Podmínky roku 2021 vínu přály


Ač to zpočátku nevypadalo, révě se v druhé polovině vegetačního období dařilo a dosáhla i vyšší cukernatosti než v předchozím roce. Díky tomu se do nabídky dostávají i sladší vína. „Z ročníku 2021 se nám podařilo vyprodukovat šest odrůdových vín a dvě cuvée, z nichž jedno je suché a druhé polosladké. Jsou zastoupena bílá vína, ale tradičně i vína růžová. Červená vína u nás zrají třeba i pět let, a tak letošní nabídku doplňujeme Rulandským modrým ročníku 2017,“ představuje sortiment Vladimíra Egertová, vedoucí Vinice sv. Kláry.


V letních měsících bývají oblíbená růžová vína. Ročník 2021 zastupuje odrůdové polosladké rosé Rulandské modré a lehké polosuché víno Klára z odrůdy Modrý Portugal. Na své si přijdou i milovníci bílých vín. Nabízejí se čtyři odrůdová vína – Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé a dvě cuvée – provoněná Botanica a suchý Angelus. „Ryzlink roku 2021 dosáhl vyšší cukernatosti, než jsme byli zvyklí, nicméně lehce vyšší kyselinka ho posouvá do kategorie polosuchých vín. Ve vůni najdeme limetu, zelené jablko a hrušky. V chuti se projevuje typický mladý ryzlink a tóny vůně přecházejí do chuti. Milovníkům čistě suchého vína bych doporučila naše nové cuvée Angelus. To je příjemně svěží víno s vůní vyzrálých grepů a okvětních plátků růží. V chuti je Müller Thurgau dobře doplněn Tramínem červeným, který je velmi ovocný a v závěru působí lehce kořenitě,“ doplňuje Vladimíra Egertová.
Vinařské léto na Vinici sv. Kláry
V létě se opět uskuteční tradiční vinařské oslavy. Na 12. srpen je plánována oslava svátku patronky místního vinohradu – Klára má svátek! Ponese se v piknikovém duchu a pro návštěvníky budou připraveny piknikové balíčky. Druhou srpnovou akcí bude Den Rulandského modrého, který se koná 18. srpna. Při obou příležitostech, ale i mimo ně mohou návštěvníci ochutnat a zakoupit nová vína ročníku 2021. O víkendu 17. a 18. září se pak uskuteční tradiční vinobraní.
Nový degustační prostor
Viniční domek na vinici sv. Kláry dlouhodobě postrádal adekvátní zázemí jak pro návštěvníky, tak pro provoz vinárny a personál. Na základě návrhu architekta Ladislava Lábuse zde nově vznikne degustační místnost a důstojné provozní prostory. S viničním domkem je propojí spojovací průchody, kde budou toalety pro návštěvníky a zaměstnance a nezbytné provozní zázemí vinárny. Rozšíření prostor umožní pořádání i větších řízených degustací a konání různých společenských či soukromých akcí včetně svatebních banketů. Celý objekt bude částečně skryt pod zem a jeho hlavní pohledová část bude situována v místě stávající terasy. Rekonstrukce viničního domku byla zahájena v únoru 2022. Vinotéka se sem opět vrátí v sezóně 2023.
Vinice sv. Kláry
První zmínka o vinicích na území dnešní Troje pochází z roku 1228. V 17. století patřila vinice sv. Kláry k trojskému zámku. Obnovena byla okolo roku 1952 a v současnosti zaujímá 3,5 ha. Nejdříve zde bylo vedení na hlavu, později se změnilo na systém vertico (vertikální kordon).
V roce 1995 vinice přešla pod správu pražské botanické zahrady. V roce 2004 bylo započato
s radikální obnovou, kdy část nevhodných odrůd byla vyklučena a nahrazena klasickými evropskými odrůdami révy vinné – hlavně Rulandským modrým, které v současné době začíná na vinici dominovat. Od roku 2009 se veškeré hrozny zpracovávají v místním nově vybudovaném sklepě. Produkce vinice se pohybuje okolo 20 tisíc lahví o objemu 0,5 litru ročně.
Vína 2021
Ryzlink rýnský
Bílé, polosuché
- Hrozny sklizeny: 6. 10. 2021
- Zbytkový cukr: 17,6 g/l
- Celkové kyseliny: 9,8 g/l
- Obsah alkoholu: 10,0 %
Charakteristika vína: Ve vůni najdeme limetu, zelené jablko a hrušky. V chuti se projevuje mladý ryzlink a tóny vůně přecházejí do chuti.
Müller Thurgau
Bílé, polosladké
- Hrozny sklizeny: 29. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 21,0 g/l
- Celkové kyseliny: 8,4 g/l
- Obsah alkoholu: 10,0 %
Charakteristika vína: Ve vůni jsou tóny žlutého ovoce, převážně rynglí a špendlíků. V chuti překvapí zralý banán a mango.
Tramín červený
Bílé, polosladké
- Hrozny sklizeny: 30. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 23,1 g/l
- Celkové kyseliny: 8,9 g/l
- Obsah alkoholu: 12,0 %
Charakteristika vína: Ve vůni jsou tóny tropických plodů, liči, žlutého melounu a kandovaného ovoce. V chuti růže a vyzrálé tropické ovoce, které je v závěru příjemně doplněno hřebíčkem.
Rulandské šedé
Bílé, polosladké
- Hrozny sklizeny: 30. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 30,8 g/l
- Celkové kyseliny: 9,4 g/l
- Obsah alkoholu: 12,0 %
Charakteristika vína: Vůně po vyzrálém peckovém ovoci, převážně po meruňkách a broskvích. V chuti najdeme stejné tóny, které mohou přecházet až do šťavnatých, zavařených broskví.
Rulandské modré
Rosé, polosladké
- Hrozny sklizeny: 5. 10. 2021
- Zbytkový cukr: 22,7 g/l
- Celkové kyseliny: 9,5 g/l
- Obsah alkoholu: 11,0 %
Charakteristika vína: Ve vůni jsou zralé třešně a višně. V chuti svěží kyselinka a v závěru jahody se smetanovým přelivem.
Klára
Rosé, polosuché
Modrý Portugal
- Hrozny sklizeny: 29. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 14,3 g/l
- Celkové kyseliny: 9,2 g/l
- Obsah alkoholu: 10,0 %
Charakteristika vína: Ve vůni jsou jemné tóny jahod, jde o velmi příjemně pitelné víno lehčího typu, hodící se na horké letní večery.
Botanica
Bílé, polosladké
Cuvée – Sauvignon, Muškát moravský, Ryzlink rýnský
- Hrozny sklizeny: 30. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 33,7 g/l
- Celkové kyseliny: 9,4 g/l
- Obsah alkoholu: 9,5 %
Charakteristika vína: V chuti nás naladí nádherná vůně Muškátu moravského, dáel se rozvine plnost a ovocnost Sauvignonu a vše je příjemně doplněno kyselinkou z Ryzlinku rýnského. V závěru jsou bylinkové tóny po oreganu a bazalce.
Angelus
Bílé, suché
Cuvée – Tramín červený, Müller Thurgau
- Hrozny sklizeny: 29. 9. 2021
- Zbytkový cukr: 7,8 g/l
- Celkové kyseliny: 7,3 g/l
- Obsah alkoholu: 12,0 %
Charakteristika vína: Příjemně svěží suché víno s vůní vyzrálých grepů a okvětních plátků růží.
V chuti je Müller Thurgau dobře doplněn Tramínem červeným, který je velmi ovocný a v závěru působí lehce kořenitě.
Rulandské modré 2017
Červené, suché
- Hrozny sklizeny: 4. 10. 2017
- Zbytkový cukr: 0,2 g/l
- Celkové kyseliny: 5,8 g/l
- Obsah alkoholu: 13,5 %
Charakteristika vína: Perfektní elegance tohoto vína dává vyniknout jemným tónům typickým pro ovocné Rulandské modré, ve vůni jsou třešně a švestky, to vše plynule přechází do chuti s příjemným povidlovým závěrem.
Sekty
Pinot noir – Blanc de Noirs
Brut nature
Jakostní šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi
- Zbytkový cukr: 1 g/l
- Celkové kyseliny: 6 g/l
- Obsah alkoholu: 12,5 %
Pinot Noir – rosé
Brut
Jakostní šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi
- Zbytkový cukr: 7 g/l
- Celkové kyseliny: 6,5 g/l
- Obsah alkoholu: 12,5 %
Modrý Portugal – rosé
Sec
Jakostní šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi
- Zbytkový cukr: 25 g/l
- Celkové kyseliny: 6 g/l
- Obsah alkoholu: 11 %
Mgr. Michaela Bičíková
Darina Miklovičová
Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na rok 2022
14. – 29. 9.
Kurátorská provázení – komentované prohlídky expozic
Kurátoři Botanické zahrady Praha zvou na čtvrteční prohlídky jednotlivých expozic. V rámci procházek v doprovodu těch nejpovolanějších nahlédnete pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Prohlídka s průvodcem je v ceně standardních vstupenek do botanické zahrady. Začátek je vždy v 17 hodin. V nejbližší době se uskuteční tyto komentované prohlídky:
- 6. – Výstavou bonsají s kurátorem (Miroslav Horský)
- 6. – Svatojánské byliny (Mgr. Jarmila Skružná)
- 7. – Hortenzie (Bc. Tomáš Vencálek)
- 7. – Letničky (Ing. Alena Nováková, Ph.D.)
- 7. – 21. 8. Kypr – fotografická výstava
- 8. Klára má svátek
- 8. Den Rulandského modrého
- –18. 9. Vinobraní
- –30. 10. Dýně – výstava dýňových aranžmá
- –23. 10. Dýňové hrátky
- 10. Halloween
- 11. Svatomartinský přípitek
- 11. – 16. 12. Džungle, která nespí
- 5. – 25. 9.
Hudební procházky
Uklidněte mysl a zažijte nedělní podvečer s hudební kulisou v krásném prostředí botanické zahrady. Každou neděli od 15. 5. do 25. 9. máte možnost vychutnat si krásné chvíle a zaposlouchat se do tónů klasické hudby pod širým nebem, obklopeni zelení a pestrobarevnými květy. Na programu budou díla hudebních velikánů, jako je B. Smetana, A. Verdi, G. Gershwin a další, a to v podání komorních hudebních těles. Začínáme vždy v 17 hodin.
10.–19. 6.
Festival bonsají a japonské kultury
Bonsaje – umění časově neohraničeného rozsahu. Jednotlivý kus není nikdy „hotov“, mění se v průběhu ročních období a získává na kráse s přibývajícími lety. Letošní výstava bonsají ukáže to nejlepší od pěstitelů z České republiky, a nejen od nich. Akci i v tomto roce doprovází bohatý program, který přiblíží jak asijské umění tvarování stromů, tak i japonské kulturní tradice, a připraven je též prodej bonsají a doplňkových rostlin.
- 7. – 21. 8. Kypr – fotografická výstava
- 8. Klára má svátek
- 8. Den Rulandského modrého
- –18. 9. Vinobraní
- –30. 10. Dýně – výstava dýňových aranžmá
- –23. 10. Dýňové hrátky
- 10. Halloween
- 11. Svatomartinský přípitek
- 11. – 16. 12. Džungle, která nespí
Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na
https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci