Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Budvar zdraží pivo o desetinu

pivo

Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo v Česku průměrně o deset procent, tedy o jednu až dvě koruny na půllitr. Státní pivovar už své zdražení avizoval v létě. Není překvapivé ani z toho důvodu, že zdražují také další pivovary. A to v čele s lídrem trhu, největším tuzemským pivovarem, Plzeňským Prazdrojem. Ten od 1. října zdražil průměrně o osm procent.

Pivovary zdražují výrazně i široce, kvůli drahým energiím, obalům i extrémně špatné úrodě chmelu

O chystaném zdražení Prazdroj informoval už v srpnu. Jakožto lídra trhu jej ve zdražování následovaly i další, menší tuzemské pivovary. Nastává tedy nebývalá vlna zdražování piva. Nyní tedy se do ní zapojuje i Budvar.

pivoLetošní zdražování piv je nebývalé nejen rozsahem zdražení, neboť se zpravidla pohybuje v nižších jednotkách procent ročně, ale tak šíří sortimentu, jehož se týká. Pivovary jako Prazdroj nebo právě nyní Budvar zdražují totiž jak svá balená (lahvová či plechovková), tak čepovaná piva. V uplynulých letech tomu mnohdy bylo jinak: v daném roce zdražovala jenom jedna z uvedených kategorií.

Podle dat ČSÚ stoupla cena světlého lahvového piva v posledních dvanácti měsících zcela zanedbatelně, o necelé procento. Je tedy zřejmé, že pivovary alespoň v případě lahvového piva zatím převážně své navýšené náklady promítaly do snížení vlastní marží. Nyní už je pro ně tento přístup k cenotvorbě neudržitelný.

restauraceČelí totiž jako ostatní segmenty ekonomiky trvalejšímu a výraznému růstu cen energií, ale potýkají se také specificky se vzestupem cen nepostradatelných surovin, jako je chmel nebo slad. Stoupají rovněž ceny plechovek, lahví či obalového materiálů.

Letošní sklizeň chmele v Česku je z hlediska výnosů jednou z nejslabších v historii. Důvodem je především extrémní sucho a horko. Zatímco loňská úroda byla rekordní, přes 8,3 tuny, což pomáhalo držet cenu piva poměrně nízko, letos je zhruba jen poloviční. Pivovary by však měly být schopny nedostatek letošní úrody alespoň zčásti kompenzovat ze zásob z minulých let.

Lukas Kovanda, ekonom

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Pozvánka na 18 veletrh pro gastronomii VÍNO A DELIKATESY

Šebík

ZNAČKA BOŽKOV VYTVÁŘÍ NOVÝ BYLINNÝ LIKÉR DLE TRADIČNÍCH POSTUPŮ

Afri

Rok 2018 přinesl extrémně ranou i mírně nadprůměrnou sklizeň

Afri