Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Ceny obědů narazily na svůj strop

restaurace

Růst cen obědů se od prosince 2022 zastavil. Po celé první čtvrtletí letošního roku rostly jen o halíře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 Kč, o měsíc dříve to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Ve středních Čechách stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč

restaurace„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok (o více než pět korun) přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Ty tak, zdá se, narážejí na svůj strop.

Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří ČNB dostat letos inflaci pod 10 %,“ komentuje vývoj v prvním čtvrtletí roku Jan Michelfeit.

Tabulka znázorňující vývoj cen obědů v jednotlivých krajích od března 2022 do března 2023, zdroj: Sodexo Benefity

tabulka - ceny obeduStejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,upozorňuje Jan Michelfeit. V ostatní regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze o haléře. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 Kč.

Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 a na Ústecku 1,1 Kč.

V meziročním srovnání (březen 2022/březen 2023) vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restaurací o 13 %, nominálně to bylo o 21,50 Kč.

O společnosti Sodexo Benefity

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.

Dana Samková

www.sodexo.cz

Podobné příspěvky

Grilování je fenomén, věnuje se mu většina Čechů

Redakce

Rakytníková limonáda vám zaperlí na jazyku

Redakce

Zima se blíží, zahřejte se příjemnými drinky

Redakce