Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Červnová novinka Volby sládků se blíží „vzletem sokolím“!

Červnový speciál programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje našel své jméno v sokolského pozdravu Nazdar! a připomíná 160. výročí založení Sokola. Je vyjádřením pocty a respektu organizaci, která po desetiletí podporuje sport i sounáležitost lidí všech generací. V červnu zamíří na čepy více než tisícovky podniků po celé zemi.

Nazdar!

Červnová Volba sládků Nazdar! je lehký, spodně kvašený výčepní speciál, doplněný výrazným chmelením čtyřmi odrůdami chmele. Je pojmenovaný podle tradičního sokolského pozdravu. „Pivní novinka je dárkem sokolům, kteří letos slaví 160. výročí svého založení. Spojování lidí a vytváření nových přátelství máme se Sokolem společné, proto jsme velice rádi, že se tato spolupráce mohla uskutečnit,“ uvedl Tomáš Drahoňovský, manažer programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje a dodává: „Vlídné přijetí, které se našemu nápadu ze strany sokolů dostalo, dokazuje, že pivo není jen nápoj. Je nositelem velkých příběhů a nedílnou součástí české tradice a kultury.“

pivo Nazdar

Spolek, který je otevřený všem, kdo věří v sokolské hodnoty Sport, Občanství, Komunita, Osobnost a Laskavost, sdružuje v současné době okolo 150 tisíc lidí. „Dnešní Sokol je moderní organizace s více než 1000 jednotami po celé zemi. Zaměřujeme se na podporu sportu všeho druhu, ale spojujeme také lidi všech věkových kategorií do jedné velké rodiny,“ přiblížila práci organizace Hana Moučková, starostka České obce sokolské. Rovněž připomněla slavnou historii Sokola a první slet, který se konal na Střeleckém ostrově v roce 1882. V Sokole působí 5500 cvičitelů a 3500 trenérů. Sokolské organizace působí v 18 zemích. Podíl členů mladší 18 let je 48 %, starších 18 let je 52 %. Význam sokolů pro vznik republiky ocenil i prezident T. G. Masaryk: „Bez sokolů by nebyly legie, bez legií by nebylo Československo.”

„Úplně poprvé v rámci Volby sládků jsme uvařili lehké, osmi stupňové pivo. Chtěli jsme, aby červnový speciál nabídl lidem příjemné osvěžení, které si vychutnají třeba po letních pohybových aktivitách. Pivo s 3,5 % alkoholu je dobře pitelné a má jemný ovocný nádech. Zároveň je ale výrazně chmelené,“ řekl Tomáš Pokorný, sládek programu Volba Sládků Plzeňského Prazdroje. Základ hořkosti tvoří česká odrůda chmele Rubín, kterou doplňují chmely Cascade, Simcoe a Centennial. Ty přispívají k jemným tónům citrusů a exotického ovoce rozeznatelným především ve vůni. K dosažení požadované barvy přispěla kombinace plzeňského a vídeňského sladu. Je to klasické světlé spodně kvašené harmonické pivo s příjemnou hořkostí a sladovou plností. Cílem bylo udělat lehké pivo s plným tělem, a to se podařilo.

Plzeňský Prazdroj uvařil v pivovaru Velké Popovice 1350 hektolitrů tohoto červnového speciálu. Historické zmínky o pivovaru Velké Popovice sahají až do 14. století

V roce 1870 koupil pivovar starosta Smíchova František Ringhoffer a přebudoval ho s velkým důrazem na moderní technologie. V roce 1874 bylo uvařeno první pivo. Po válce v roce 1919 procházel městem francouzský potulný malíř, kterého překvapila pohostinnost, s jakou se zde setkal. Chtěl lidem za jejich štědrost poděkovat, a tak jako dárek na rozloučenou nakreslil emblém Kozla. který se stal symbolem pivovaru. V roce 1938 si majitelé pro štěstí přivedli do pivovaru živého kozla, který dostal jméno po pracovníkovi stáčírny Oldřichu Lencovi. Stejně jsou pojmenováni všichni jeho následovníci. Od roku 2002 je popovický pivovar součástí Plzeňského Prazdroje a.s.

Speciál Nazdar! bude pro milovníky piva na čepu v červnu ve více než 1000 hospod po celé České republice, v červenci pak ve vybraných sokolovnách po celé zemi.

Sokolské hnutí přineslo do té doby nevídané novinky i do gastronomie. České sokolovny už v 19. století snoubily dohromady tělocvičnu a restauraci. Na celém světě nemají obdobu. Do dnešního dne se jich dochovalo asi 750. Červen je už tradičně měsícem, kdy je možné se přijít podívat na to, jak fungují dnes! Více na www.volbasladku.cz a www.sokol.eu

Paní starostka České obce Sokolské ochutnává Nazdar!Pivo Nazdar!Speciál Nazdar!

Jaromír a Věra Hamplovi                   Foto: Archiv Volby sládků, Hampl

 

Podobné příspěvky

U Šlechtovy vily stojí nové bistro

Afri

Cesta velikonočního vajíčka

Afri

Asijské jídlo není jen o rýži a nudlích. Přijďte na Smíchovskou náplavku 22. 9. na Asia Food Fest

Jaroslav Hauer