Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie Kulinářské speciality

Češi grilování milují

Z grilování se stal relax i um velkého množství Čechů. Jaká masa nejčastěji grilujeme? A čím je dotváříme k dokonalosti? Na to vše odpovídají zkušenosti šestnácti hypermarketů Globus. Grilovací sezóna je podle nich každoročně silným impulsem k nákupům osvědčených dobrot, ale i ke zkoušení nových variací.

Jde nejen o dobré jídlo, ale i kreativní zábavu

Podle Globusu si lidé grilování ani letos neupírají. Nejčastěji je to maso, které vévodí těmto tematickým nákupům. V celkovém žebříčku vede maso kuřecí a vepřová krkovice. V létě jsou také velmi oblíbené steaky připravené přímo na gril, různé druhy klobásek či špekáčky. To vše z řeznické výroby hypermarketů Globus.

Baví sestavovat si hamburger

Podle šestnácti řeznictví Globus stále roste zájem o hovězí hamburgery. „Hamburgery jsou fenoménem současné doby. O maso, pečivo i další suroviny na hamburgery je rok od roku větší zájem. Zábavou je pro lidi nejen jejich konzumace, ale i příprava. V řeznictvích proto máme mleté maso na hamburgery již vyformované a okořeněné bylinkami a k nim v pekařstvích pečeme dva druhy hamburgerových bulek,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus. Světlá hamburgerová bulka je vhodná ke všem druhům masa a uzenin, druhá je tmavá, která obsahuje více zrnnou směs lnu, slunečnice a pšeničných otrub, které se hodí jak k masům, tak i ke grilované zelenině nebo sýrům.

Kuřecí, krkovice a hovězí hamburger

Na pultech nechybí ani klobásky v různých variantách. V nabídce Globusu jsou jak čerstvá přírodní masa, tak i marinovaná a připravená rovnou na gril. „Tím, že nabízíme již přepravené maso na gril, jsme oslovili zákazníky, kteří nemají moc času na přípravu pokrmů, ale grilování je baví. Stejně zajímavé jsou pro zákazníky další již předpřipravená, marinovaná masa. Naše polotovary výhradně z čerstvého masa vhodně doplněné velmi kvalitním kořením a švýcarskými marinádami, se v létě dostávají do centra pozornosti. Letos zaujaly zákazníky také novinky, jako je klobása s čočkou či švédská klobása s kroupami,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus.

PROČ SI VYBRAT PROQ BBQ GRIL A UDÍRNU?

V ProQ navrhují a vyrábí produkty s ohledem na 3 věci: všestrannost, kvalitu a snadné použití. Díky těmto vůdčím principům jsou ProQ grily plné inovativních funkcí, díky nimž jsou velmi oblíbené u začátečníků i zkušených profesionálů na grilování po celém světě.

Jak funguje ProQ gril s udírnou!

Od malého kotlíkového grilu na pláž až po udírnu plné výšky s dvojitým komínem, originální modulární design ProQ vám dává flexibilitu k vaření v mnoha různých stylech. Přidáním nebo odebráním nádstavců můžete snadno grilovat, opékat a udit horko/rychle nebo nízko/pomale. Varnou komoru lze také použít pro studené uzení řady potravin.

JAK SE LIŠÍ PROQ OD OSTATNÍCH BBQ GRILŮ?

Modulární design našich udíren je to, co nás odlišuje od většiny ostatních grilů. ProQ lze použít jako normální gril na dřevěné uhlí, venkovní troubu a také udírnu. Mnoho dalších značek udíren, je čistě k uzení – to znamená, že si budete muset také koupit extra gril na dřevo nebo plynový gril, pokud chcete grilovat na přímém ohni.

grilNaše grily s udírnou ProQ 4. generace vyžadují velmi jednoduchou montáž, takže můžete být připraveni grilovat nebo udit během několika minut. Jsou vyrobeny tak, aby vydržely – vysoce kvalitní porcelán, nerezová ocel, hliník a příjemný silikon pomáhají chránit váš gril s udírnou před korozí po mnoho let. 

     

Nejoblíbenější TOP 5 mas na gril dle řeznictví hypermarketů Globus:

1. vepřová krkovice

2. hamburgery

3. hovězí steaky

4. vepřové plece s kostí

5. grilovací kotlety

UŽIJTE SI OBLÍBENÉ OMÁČKY Z JIŽNÍ AFRIKY - CHUTNEY, NANDOS A VÍCE!

Co na to maso dáme? A co když maso rádi nemáme?

Grilovací sezóna s sebou nese zájem o grilovací směsi, chilli a o mlýnky na koření. A díky tomu, že grilování stále nabývá na popularitě, je grilovací koření nejoblíbenější směsí koření vůbec. Vedle toho jsou populární jednodruhová koření. U toho převažuje zájem o klasické druhy jako jsou pepř, paprika, kmín, ale roste také zájem o méně tradiční koření. Jde například o růžový pepř a uzenou papriku. To vše v létě lidé používají i ke grilování. V kategorii mlýnků a kořenek je dlouhodobě nejoblíbenější čtyřbarevný pepř. Poptávka je po uzavíratelných baleních koření kvůli zachování čerstvosti, vůně a chuti po delší dobu. Globus letos nově na sezónu grilování připravil pro zákazníky speciální sezónní regál jako inspiraci. Regál je plný koření, grilovacích omáček, doplňků ke grilování od velkých značek, ale obsahuje i netradiční novinky. „Zákazníci doplňují koření tatarskými a barbecue omáčkami, různými druhy čerstvé zeleniny, bylinek, sýrů na gril. V sekci Zdravý svět pak pořizují zákazníci na gril veganské alternativy sýrů, tofu, nebo alternativy masa Vegi Steak. K tomu je populární fermentovaná a nakládaná zelenina,“ řekla Aneta Turnovská.

Aneta Turnovská

Lucie Kovandová

JIŽNÍ AFRIKA JE DOMOVEM JEDNÉ Z NEJSTARŠÍCH VINAŘSKÝCH ZEMÍ MIMO EVROPU! Historie vinařství v Jižní Africe se datuje asi 350 let zpátky a je často popisována jako významný most mezi Starým a Novým světem.Nizozemští osadníci a francouzští hugenoti přivezli vinnou révu ze svých domovských zemí a rychle si uvědomili potenciál úrodné půdy.

Využili svých znalostí o pěstování vinných hroznů a rozvinuli v Jižní Africe velkolepý vinařský průmysl. První vinice byla vysazena již v roce 1655. Od té doby se jihoafrický vinařský průmysl rozrostl na více než 10 000 výrobců. Jihoafrický vinařský průmysl se většinou nachází v oblasti Western Cape. Této oblasti Western Caoe dominuje svěží zelená krajina, množství hor, údolí a náhorních plošin, které umožňují vinařům vyrábět rozmanitou škálu stylů vína.

 

Podobné příspěvky

Dekantace je umění, které ovládnete i sami

Afri

JAPONSKÉ PROTIRAKOVINOVÉ POTRAVINOVÉ DOPLŇKY VE VIETNAMU

Afri

Odstartoval 9.ročník barmanské soutěže Diageo Reserve World Class

Afri