Čekat s konzumací vína i dlouhé desítky minut od otevření se může zdát jako zbytečné zdržování od toho nejpříjemnějšího – ochutnávání. Věřte ale, že zejména pokud plánujete otevřít těžší červené víno či nějaký archivní kousek, ve výsledku si poděkujete. Protože právě díky dekantování posunete zážitek z pití vína na zcela novou úroveň.
Když víno miluje kyslík
Když víno potřebuje kyslík
„Šumivá nebo perlivá vína se pro dekantování nehodí. Jednak se většinou konzumují jako aperitiv, takže na láhev nechcete zbytečně dlouho čekat. A za další by dekantováním víno mohlo ztratit na svěžesti a cenných bublinkách. Ale třeba v případě šampaňského ho někteří výrobci k dekantaci doporučují. Proto vždy říkám, že než se pustíte do dekantování, je ze všeho nejdůležitější si o víně něco přečíst nebo se poradit s vinařem či prodejcem.“
Dekantování krok za krokem
Při dekantování se neobejdete bez dvou věcí – vína a vhodné nádoby. Dekantační nádoby se vyrábějí různých tvarů i velikostí. Můžete si vybrat zdobnou, broušenou, designovou, ale třeba i čistých tvarů. Záleží na vašem vkusu a financích. Aby se vám s karafou dobře dekantovalo, je důležité, aby byla baňatá, čirá kvůli kontrole barvy vína a zhruba tak dvakrát objemnější než samotná láhev. Pokud ale speciální karafu doma nemáte, nezoufejte – dobře vám poslouží například skleněný džbánek. Nechcete riskovat, že se vám do karafy dostane sebemenší kousek usazenin? Pořiďte si i dekantační sítko, krásně přes něj víno při přelévání do nádoby přefiltrujete.
A teď už nezbývá nic jiného než se pustit do samotného procesu. Láhev před plánovanou dekantací na jeden den postavte do vertikální polohy, aby došlo ke klesnutí usazenin ke dnu. Připravte si dekantační nádobu a krouživými pohyby ji vypláchněte malým množstvím vína. Víno poté pomalu začněte nalévat po vnitřní stěně nádoby. Sommelieři si k tomu často zapalují svíčku, aby prosvítili hrdlo láhve a viděli, kdy z ní začne téct sedlina. Pokud se vám přesto nějaký kal do karafy dostane, nezoufejte. Její speciální tvar zamezí tomu, abyste kal rozlili do sklenic spolu s dekantovaným vínem. Nádobou pak můžete dle libosti kroužit, abyste ještě více napomohli provzdušnění.
Dekantování se může zdát jako velká věda, ale nenechte se odradit. Můžete ho pojmout třeba jako domácí experiment, při kterém odhalíte, jak zvýšený přístup kyslíku může víno proměnit a obohatit.
Lenka Hájková