Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Den rakouského vína 2023 se konal v hotelu Jalta

Dne 14.11. 2023 se v prostorech hotelu Jalta uskutečnilo setkání 26 vinařů z Rakouska.  Pro odbornou veřejnost byla připravena řada vzorků s možností ochutnávky jak bílého rakouského vína, tak i červeného.

V průběhu posledních dvou desetiletí má rakouské víno na stále vyšší kvalitu. Výsledkem tohoto kontinuálního procesu je skutečnost, že se rakouské víno stalo ceněným nápojem na celém světě.

Na Rakousko bývalo nahlíženo jako na zemi vyrábějící víno napodobující vína z Německa. V 80. letech minulého století se to však dramaticky změnilo a Rakousko začalo pomalu, ale jistě budovat svou vlastní vinařskou identitu.

Výsledkem jsou vína s vyšším obsahem alkoholu zvýrazněná typicky nižším výnosem vinohradů. Docukrování, kdysi běžné, je nyní u kvalitních vín přísně zakázáno. Téměř 70% rakouských vín jsou bílá, i když populární jsou i tmavé odrůdy. 

Nejpěstovanější rakouskou odrůdou je Gruner Veltliner, pěstuje se na více než třetině všech rakouských vinohradů. Dobrý rakouský Veltlín je osvěžující a plný ovoce, se spoustou příjemných kyselinek, vůní a chutí. 

Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Riesling, Welchriesling, Weissburgunder, Sauvignon, Blauburgunder, Zweigeltrebe a další.

Vinaři v Rakousku produkují většinou suchá bílá vína, nejčastěji vyrobená z hroznů odrůdy Veltlínské zelené, která se pěstuje na třetině rozlohy všech vinic. Vyrábějí se zde ale i některé sladší bílá vína a asi třetinu produkce tvoří vína červená, jejichž objem se za posledních 20 let zdvojnásobil.

Čtyři tisíce let historie místního vinařství dokázal téměř zničit skandál z roku 1985, kdy bylo zjištěno, že někteří výrobci do svých vín přidávali diethylenglykol, látku používanou do nemrznoucích směsí, která zvyšuje obsah extraktu ve víně a tím subjektivní pocit sladkosti. Když se toto nezákonné pančování provalilo, výrazně se snížil vývoz i lokální konzumace a rakouští producenti byli donuceni začít řešit nízkou úroveň svých vín a znovu se prosadit jako výrobci kvalitních vín. Rakousko je rozděleno do jednotlivých států, z kterých jsou 3 zároveň hlavními vinařskými regiony, Niederösterreich, Burgenland a Steiermark. V Rakousku se kromě Grüner Veltlineru a dalších místních odrůd (Neuburger, Rotgipfler, Zierfandler a Roter Veltliner z bílých a Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent a Blauer Wildbacher z červených) daří i mezinárodním odrůdám, jako jsou Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Muscateller, Traminer, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah.

Oblasti rakouských bílých vín

Rakousko je známé svými kvalitními víny, zejména bílými odrůdami Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay a Sauvignon Blanc.

    Vinařské oblasti v Rakousku jsou rozděleny do 4 hlavních regionů

  • Niederösterreich se nachází na severovýchodě Rakouska a pěstuje se zde nejvíce vína v celé zemi. Pěstuje se zde Grüner Veltliner, ale i další odrůdy jako je Riesling a Chardonnay. Pod Niederösterreich spadají vinařské oblasti Wachau, Kamptal, Kremstal a Traisental.
  • Burgenland leží na východě a pěstují především Zweigelt, Blaufränkisch, Grüner Veltliner a Chardonnay. Pod tuto oblast spadají vinařské oblasti Neusiedlersee a Mittelburgenland.
  • Steiermark neboli česky Štýrsko najdete na jihu Rakouska. Tato oblast se soustředí především na Sauvignon Blanc a Welschriesling. Pod tuto oblast spadají vinařské oblasti Südsteiermark, Weststeiermark a Vulkanland Steiermark.
  • Wien – Vídeň je známá nejen svými sacher dorty, ale skvělými vinicemi, které jsou umístěny nejen ve městě, ale i v bližším okolí. Vídeňskými odrůdami jsou Grüner Veltliner, Riesling a Chardonnay.

Rakouské odrůdy bílého vína

  • Grüner Veltlinerje je významnou a nejrozšířenější bílou odrůdou Rakouska. Charakteristickými rysy rakouského Veltlínu je kyselá chuť po zelených jablíčkách.
  • Riesling je také velmi populární odrůda, která se pěstuje na většině viničních tratích. Typická je pro něj intenzivní ovocná a kyselejší chuť.
  • Chardonnay se považuje za mezinárodní odrůdu, to rakouské má jemnější vanilkovou chuť a výraznější minerální tóny.
  • Savignon Blanc se pěstuje hlavně v Niederösterreichu, Štýrsku a Burgenlandu. Vyznačuje se intenzivní ovocnou chutí i vůní, která se často přirovnává ke grepu.
  • Welschriesling najdete ve Štýrsku, jedná se o velmi lehké a osvěžující bílé víno s vyšší kyselinkou.
  • Gelber Muskateller se pěstuje v Niederösterreichu a Štýrsku. Má výraznou květinovou vůni a chuť po muškátovém oříšku.

Pražský magazín doporučuje rakouská vína ochutnat a posoudit sami jejich výbornou kvalitu a vybrat si svého favorita podle chuti.  

red.

Podobné příspěvky

PRVOREPUBLIKOVÁ ZNAČKA ČESKÝCH LIHOVIN DYNYBYL UVÁDÍ NA TRH NOVÝ JALOVCOVÝ GIN S PŘÍCHUTÍ BEZINKY  

Redakce

Prostřeno bude tentokrát v Pardubickém kraji

Redakce

Pozvánka na 18 veletrh pro gastronomii VÍNO A DELIKATESY

Šebík