dTest: Černé sáčkové čaje – povzbudí, neuškodí, neoslní
Řada lidí začíná den šálkem černého čaje, přičemž většinou sáhnou spíše po rychlém řešení v podobě čaje v nálevových sáčcích než po sypané verzi. Spotřebitelský časopis dTest se proto rozhodl ověřit, jak jsou na tom s kvalitou sáčkové černé čaje střední cenové hladiny, nabízené v supermarketech. Některé vzorky měly potíže s pesticidy, z ochutnávky čaje vyvázly s průměrnými známkami.
Za povzbuzující účinky vděčí čaj především kofeinu, nálev černého čaje je zhruba o polovinu slabší než káva. V gramu sušených listů černého čaje je průměrně 15–50 mg kofeinu, přičemž hodnoty kolísají v závislosti na druhu čajovníku a místu pěstování.
„Nejvyšší koncentraci kofeinu jsme zjistili u dm Bio Schwarzer Tee – v gramu lístků to bylo 26,1 mg. Druhý v pořadí byl Ahmad Tea English Breakfast, kde na gram čaje připadlo 25,7 mg kofeinu. Připravíte s ním ale silnější nálev než s prvně jmenovaným, protože sáček ukrývá vyšší gramáž čaje,“ říká Hana Hoffmannová. Nejméně kofeinu laboratoř změřila u značky Albert, a to 15,2 mg/g. Nízkou koncentraci kofeinu však výrobce kompenzuje velikostí sáčku. V přepočtu na jednu porci tak značka Albert obsadila až třetí pozici od konce před výrobky Jemča Pigi Čaj a Dukat English Breakfast.
Kromě kofeinu čaj obsahuje také theobromin – alkaloid, který si možná spíš než s čajem spojíte s kakaem. I theobromin má povzbuzující účinky, ovšem slabší než kofein. Podprůměrné množství laboratoř zjistila u trojice Albert Černý čaj, Jemča Pigi čaj a Tesco Black Tea. Nejlépe dopadl při hledání theobrominu Ahmad Tea English Breakfast. Čaje jsou také známé svou antioxidační aktivitou. Znamená to, že dovedou zneškodňovat tzv. kyslíkové radikály – reaktivní částice, které mohou v těle poškozovat buňky nebo molekuly DNA. Antioxidační aktivita se u různých druhů čaje liší. Silnější je u čaje oolong a zeleného, u černých čajů je nižší. Nejlepší antioxidační schopnosti v testu prokázaly Ahmad Tea English Breakfast, dm Bio Schwarzer Tee a Lipton Yellow Label. Nevalně si v této disciplíně naopak vedly Teekanne Black Label, Pickwick Ranní Classic a čaje Jemča a Albert.
Druhá část chemických analýz cílila na nežádoucí látky. Laboratoř se nejprve zaměřila na polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které mohou být karcinogenní a do potravin se obvykle dostávají z vnějšího prostředí, například ze spalin. „Na tyto látky jsme narazili ve všech testovaných vzorcích, ale naštěstí v malém množství. Vůbec nejlépe dopadl čaj značky Old England, který byl téměř čistý,“ uvádí Hoffmannová. Testy se zaměřily i na látku antrachinon, která se obvykle řadí mezi pesticidy, ovšem v čajích se může objevit nejen coby pozůstatek ochrany před škůdci, ale rovněž jako vnější kontaminant přicházející např. z papírových obalů. U značek Pickwick, Tesco, Jemča a Albert se obsah antrachinonu pohyboval těsně pod povoleným limitem.
Cílem testů bylo také ověřit, zda čaje nemají problém s pesticidy – laboratoř pátrala po 600 látkách a alespoň jednu z nich našla ve všech vzorcích. „Dobrou zprávou je, že zjištěné koncentrace jednotlivých pesticidů nepřekročily povolené limity. Horší zprávou je, že čaje měly problémy s pesticidovým koktejlem,“ konstatuje Hana Hoffmannová. A dodává: „Pouze po jedné látce jsme našli v trojici čajů značek Albert, Lidl/Lord Nelson a Zlatý šálek. Naopak nejvyšší počet pesticidů laboratoř detekovala v čajích Teekanne Black Label, Lipton Yellow Label a Ahmad Tea English Breakfast. Našli jsme v nich 5 až 7 reziduí najednou.“
Chutí testovaných čajů nebyli hodnotitelé právě nadšeni, čaje si vesměs odnesly průměrné známky. Nejméně odborníkům chutnal černý čaj Albert, především kvůli svíravé chuti. Navíc si u něj stěžovali na dřevitou pachuť, která jim vadila i u značky Tesco. Nejlepší dojem na komisi udělal Teekanne Black Label, kterému dobré skóre pokazila pouze příliš světlá barva.
Přehled testovaných černých čajů najdete na webu: www.dtest.cz/cerny-caj. Kompletní výsledky testu přineslo zářijové vydání časopisu dTest.