Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Jak si vybrat v obchodě dobrý sekt na Silvestra

sampanske

Nápoj, který si snadno zamilujete pro jeho lehkost a osvěžující tóny, to je sekt. Dá se pít celoročně od rána až do večera, příležitost se najde téměř vždy. Ale protože se blíží konec roku a sklenka perlivého moku k oslavě příchodu toho nového jednoduše patří, je na čase si zrekapitulovat pár zásad, které se vám můžou hodit. Ať už budete hostiteli, nebo hosty silvestrovské party.

5 rad, které z vás udělají super hostitele

1. Nepleťte si skladování sektů s archivem vín

sampanskeHrajete na jistotu a máte sekt vždy v zásobě? Pak vás nepřekvapí nečekaná návštěva nebo neočekávaná příležitost. Ale pozor, nepřehánějte to s dobou skladování. Sekt je nejlepší pít čerstvý, archivace mu na kvalitě nepřidá. V temnu vydrží asi rok, ale láhev musí stát.

2. Nenechávejte nákup sektu na poslední chvíli

Proč? Jednoduše proto, že potřebuje alespoň jeden den, aby se jednoduše řečeno uklidnil a vychladil při teplotě 6 až 8 stupňů Celsia pro rozvinutí perlení a bukletu. Pozor na extrémní výkyvy teplot. Nedoporučuje se chladit ho v mrazáku, pro rychlé zchlazení je lepší ho vložit do nádoby s ledem a studenou vodou. Ale to není všechno. Teplota při podávání by měla být nižší, než je doporučená teplota servírování. Sekt se totiž po nalití do sklenice ohřeje.

3. Připravte si vhodné sklo

Názory na výběr správného typu sklenice se totiž různí. Jedni radí vysoké, štíhlé sklenice typu flétna. Bublinky z nich pomaleji vyprchají a perlení je tak trvalejší. Sklenice naplňujeme přibližně do dvou třetin objemu, to je ideální míra pro rozvinutí buketu při zachování perlení. A druzí radí sklenice typu tulipán, které jsou široké a krátké a krásně se v nich rozvine aroma. Je na vás, co se vám víc líbí a z čeho se vám perlivý nápoj pije lépe.

4. Sabráž nechte odborníkům, vsaďte na klasiku

Sabráž sice působí efektně a společnost vždy ohromí, ale pokud v ní nejste zběhlí, vsaďte na klasické otevření láhve. I tady můžete ohromit, povedete-li si správně. Pro jistotu je tady první rada – s láhví netřeste. Pokud tedy není vaším cílem vystříkat její obsah na zem a bouchnutí šampáňa nepatří k oslavám získání sportovní trofeje. Jdeme na to: odstraňte celofán, kovový košíček neboli agrafu, přičemž přidržujte korek palcem, aby nevyletěl ještě dřív, než to čekáte. Není náhoda, že pro sekt zlidověl název rychlé špunty, korek totiž může dosahovat rychlosti až 40 km za hodinu. Korek pevně uchopte a otáčejte láhví tak dlouho, dokud nedocílíte jemného zvuku. Střílení je dovoleno maximálně na Silvestra, jinak se k tomuto elegantnímu nápoji nehodí. A můžeme nalévat. Pomalu, beze spěchu, do sklenic nakloněných do úhlu 45 stupňů po jejich skle. Jen tak zabráníte ztrátě perlení.

5. Aby hlava nebolela

„S bolestí hlavy se nechce probudit nikdo. Když dodržíte pár zásadních rad, můžete se nepříjemnému bolehlavu vyhnout. Důležité je vybrat si kvalitní sekt. To platí ostatně také o vínu nebo tvrdém alkoholu. Před mejdanem je dobré se najíst, popíjet na lačno je amatérismus. Voda, sekt, voda, sekt. Prokládat sklenky alkoholu s vodou se vám vyplatí. No a samozřejmě mějte na paměti staré známé pravidlo: všeho s mírou.,“ říká Kateřina Mikulíková z vinařství Wilomenna.

A na závěr přehledné rozdělení sektů podle zbytkového cukru. Platí u sektů, kde nebyl po druhotném kvašení dodán cukr navíc:

· BRUT NATURE – 0–3 g/l*

· EXTRA BRUT – 0–6 g/l*

· BRUT – 0–12 g/l*

· EXTRA DRY – 12–17 g/l*

· SEC – 17–32 g/l*

· DEMI SEC – 32–50 g/l*

· DOUX – 50 g/l a více*

Eva Polívková

Podobné příspěvky

Ochutnejte limitovaný kopřivový Bohemian Gin

Redakce

Plzeňský Prazdroj oznámil podzimní zdražení piva

Redakce

Valentýnské menu Restaurace Globus

Redakce