Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Jak vznikají kvalitní české potraviny?

Kdo jsou lidé, kteří se starají o to, abychom měli dostatek jídla na našich stolech? Na tyto otázky se rozhodla odpovědět kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy v rámci projektu Žijeme jídlem. Cílem projektu je představit veřejnosti moderní pěstování, skladování a zpracování kvalitních tuzemských potravin v České republice. Projekt je společným projektem Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR.

Žijeme jídlem

Pořad Žijeme jídlem zahájil 10. listopadu 2021 v 16.45 hodin na Stream.cz. Premiéry dalších sedmi dílů budou pokračovat každou středu rovněž na Stream.cz. Lidé jsou zvyklí, že na pultech obchodů najdou vždy kvalitní a čerstvé potraviny. Kde se ale české potraviny berou? Jak to vypadá v jablečném sadu, kolik litrů mléka zpracuje mlékárna na výrobu oblíbených tvarohů a jaké jsou podmínky chovu českých prasat? Kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy, známá z

Chili Ta Tuy

pořadu MasterChef Česko, navštívila celkem osm zemědělských a potravinářských podniků. „Povídala jsem si s pěstiteli jablek a brambor, navštívila jsem pěstitelku cibule. Řezník mi ukázal, jak se vykosťuje hovězí kýta, prošla jsem mlékárnu, pekař mi vysvětlil, co je důležité pro výrobu dobrého pečiva. Chovatelé prasat mají energeticky soběstačnou farmu a vytápěné stáje,“ uvedla Chili. Po návštěvě těchto producentů českých potravin vymyslela z českých jablek, mléka, brambor, hovězího masa, pečiva, vajec, cibule a vepřového masa osm originálních receptů a uvařila je.

jablečné chutney

Tuzemská produkce potravin je velmi široká. Zemědělská prvovýroba i zpracovatelské podniky dodávají na pulty obchodů velmi kvalitní potraviny. „Vědecké pracoviště britského týdeníku The Economist označilo potraviny z Česka za páté nejbezpečnější na světě, hodnoceno bylo 113 zemí. Pro spotřebitele je to potvrzení, že by měl nakupovat lokální produkty, které jsou nejenom kvalitní a bezpečné, ale nemusí se převážet přes celý kontinent,“ řekla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. Na začátku je vždy zemědělec, který usiluje o to, aby jeho produkce byla co nejlepší a obstála na trhu. “Zemědělci mají ve společnosti důležitou roli, kterou je

Robert Vyšata, majitel společnosti Bohemia Apple a Sady TuchorazP

zajištění dostatečného množství kvalitních potravin pro obyvatele za dostupné ceny. Čeští zemědělci se starají, aby česká krajina byla atraktivní, plná života a v květu. Pečují o zvířata a zajišťují jim pravidelný režim a pohodu každý den. Byli by sami proti sobě, kdyby to nedělali. Jedná se o jejich živobytí a vkládají do práce vlastní energii, spoustu času, píli a srdce,” připomíná prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Jak moderní je české zemědělství, uvidíte například ve společnosti Bohemia Apple. Pěstují nejrůznější odrůdy jablek a investovali do jejich třídičky, která je jediná svého druhu v České republice. Další velkou investicí byly moderní sklady, díky kterým mohou jablka dodávat na pulty obchodů až do jara následujícího roku.

Jiří Horák, 11. generace sedláků v rodinné Farmě Choťovice

V živočišné výrobě je špičkou ve svém oboru Farma Choťovice u Poděbrad, kde provozují energeticky soběstačnou farmu s chovem prasat. Energie jim zajišťuje zemědělská bioplynová stanice s hodinovým elektrickým výkonem 835 kWh. Část elektřiny spotřebují na farmě, zbytek je dodáván do sítě. Všechno vyrobené teplo využívají k ohřevu teplé vody, vytápění hotelu, penzionu, kanceláří, dílen, poroden prasnic a sušení krmiva. Prasata ale hlavně chovají švýcarskou metodou, která spočívá v krmení a chovu s důrazem na imunitu zvířat. Ta žijí v čistém prostředí a chov je prostý hormonů nebo antibiotik. „Živočišná výroba je důležitou složkou i pro rostlinnou výrobu, protože dodává přirozené hnojivo, které se aplikuje na zemědělské pozemky a zajištuje jejich dobrou výnosnost,“ doplnil Jan Doležal.

Monika Nebeská, předsedkyně představenstva ZD Všestary

Témata pořadů a navštívení producenti:

Jablka – Bohemia Apple – největší pěstitel jablek v České republice se sídlem v obci Tuchoraz, kde provozuje i moderní třídičku jablek, která je jedinou svého druhu v ČR.

Hovězí maso – Uzeniny Příbram – největší výrobce uzenin v ČR s výrobními závody v Příbrami a Zábřehu na Moravě.

Cibule – ZD Všestary – družstvo hospodaří na Královéhradecku a Všestarská cibule je od roku 2008 zapsaná v bruselském Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.

Mléčné výrobky – Polabské mlékárny – mlékárna v Poděbradech byla založena v roce 1933 a dnes je největším dodavatelem tvarohu na trh v ČR.

Pečivo – pekárna Zelená louka – za jednu hodinu je pekárna nedaleko obce Herink schopna vyprodukovat 2 000 ks chleba, 50 000 ks rohlíků a 2 500 ks vek.

Brambory – Hanka Mochov – společnost obhospodařuje u Mochova u Prahy a v Zálezlicích u Mělníka celkem 630 ha půdy, pěstuje 20 odrůd brambor na 180 ha a celková produkce zeleniny šplhá až na 20 tis. tun. Mezi nejvíce produkovanou zeleninu patří cuketa, petržel, cibule, kedluben, hrášek a mrkev.

Vejce – Česká drůbež – společnost Česká drůbež se řadí mezi velké chovatele nosnic a kuřic. Farma se zapojila do trendu podestýlkové chovu nosnic v halách.

Vepřové maso – Farma Choťovice – energeticky soběstačný podnik, který se zaměřuje na chov prasat švýcarskou metodou v obci Choťovice u Poděbrad.

Více informací na www.zijeme-jidlem.cz.

 Drahomíra Vybíralová, výkonná ředitelka Polabských mlékáren Michal Štěrba, řezník Uzeniny Příbram ng. Tomáš Bohuslav, vedoucí výroby Hanka MochovJosef Černý, mísič pekárny Zelená louka Jiří Horák, 11. generace sedláků v rodinné Farmě ChoťoviceZdenek Pašek jednatel spolecnosti Ceska drubez

Jaromír a Věra Hamplovi                    Foto: Archiv Žijeme jídlem

 

Podobné příspěvky

Dny zdraví v Praze

Afri

Festival Polívkování již tuto sobotu 14. 4. nabídne největší přehlídku polévek celého světa na dvoře pivovaru Staropramen

Jaroslav Hauer

V pražském Karlíně vznikne první čistě veganská zmrzlinárna

Afri