Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Je tu sezona chřestu

chrest

Zelenina a ovoce od místních farmářů jsou stále žádanější a čeští zákazníci si zvykli vybírat i podle místa původu. Aktuálně si stále větší oblibu získává český bílý i zelený chřest. Nabídka je však kvůli sklizni omezená, takže je potřeba, aby si zákazníci s nákupem pospíšili.

Sezona chřestu je tu

Sezona chřestu v letošním roce začala později kvůli nižším teplotám, a to první sklizní 14. 4. Na Rohlik.cz je již v prodeji bílý chřest po půlkilogramových balíčcích. Do deseti dnů by se v nabídce měl objevit také zelený chřest. “Dlouhodobě víme, že Češi poctivé potraviny od českých farmářů opravdu chtějí. Proto nabídku na Rohlik.cz stavíme jako nejjednodušší cestu ke kvalitním a domácím produktům od lokálních dodavatelů,” zmiňuje tisková mluvčí Rohlik.cz, Lutfia Volfová.

Ten nejčerstvější chřest pouze na farmě 

Nakupování na internetu není pouze o komfortu a rychlosti dodání nákupu až domů, ale také o efektivitě plánování objednávek a zkrácení dodavatelského řetězce. Rohlík je tak schopný odebírat specifické množství farmářských produktů, které v té nejčerstvější podobě doručí zákazníkovi už do 6 hodin od sklizně. Sezona českého chřestu právě začíná a ten je Rohlík schopen doručit zákazníkovi již druhý den od sklizně. Největší domácí online prodejce potravin aktuálně spolupracuje s dodavatelem Český chřest, který splňuje nejpřísnější normy kvality. Svá pole má v Hostíně u Vojkovic, ze kterých chřest doručuje do centrálních skladů Rohlíku. Farmář Jiří Šafář k tomu říká: “Jsme za spolupráci s Rohlíkem velmi rádi. Všichni správní ‘chřesťané’ totiž ví, že čerstvý hostínský chřest chutná prostě božsky. Každým dnem, kdy leží někde ve skladu, ztrácí svoji jedinečnou přirozenou sladkou chuť a lidově řečeno vadne. Díky online konceptu nám Rohlík umožňuje být operativní, což pro nás znamená, že chřest jeden den sklidíme a druhý den už ho kurýři doručují zákazníkům. Rohlík je pro nás vlastně takový farmářský trh fungující sedm dní v týdnu.”

Chřest je v Česku stále oblíbenější

Chřest je označován za královskou zeleninu. Přitom ještě před několika lety jeho obliba v České republice nebyla zdaleka taková a za jejím vzestupem stojí právě farma Český chřest. Chřest je jednou z nejzdravějších plodin a vyváží se z Čech i do Německa, Holandska, exkluzivní zákazníky má také v Dubaji a Hong Kongu. “V minulém roce se ho prodalo na Rohlik.cz přes jedenáct tun. Očekáváme, že letošní rok celkové číslo překoná,” dodává Lutfia Volfová.

*sklizeň chřestu záleží na aktuálních klimatických podmínkách a není možné přesně stanovit termín prodeje

Zdroj: www.pomaterske.cz

Ing. Kristýna Lanová

Podobné příspěvky

Premier Wines & Spirits nově spolupracuje s toskánským vinařstvím Marchesi de Frescobaldi

Redakce

Využijte letos dýni jinak, než jen na polévku, a připravte dýňový cheesecake

Redakce

Vinařství Válka zvítězilo v soutěži Farma roku 2023

Redaktor J.Hampl