Jihoafrická republika je krásná země s pohnutou historií plnou násilí, nespravedlnosti a útlaku. Drsný a pro svobodně smýšlejícího člověka nestravitelný apartheid, přísná segregace bílého a černého obyvatelstva a události po konci apartheidu zanechaly na Jihoafričanech nesmazatelné stopy, a přestože je dnes tento zrůdný výmysl někdejších kolonizátorů již minulostí, zanechal podobně jako otroctví a USA na lidech nesmazatelné stopy.
Jsou však chvíle, kdy černí i bílí Afričané zapomínají na to, co bylo a maximálně si užívají to, co zrovna je. A takovou chvílí je pro Jihoafričany grilování!
Za domovinu grilování bývají považovány Spojené státy americké, zejména pak ty jižní (Texas, Tennessee, Louisiana apod.). Gigantické popularitě se grilování těší také v Austrálii, ale pokud byste hledali místo, kde jsou grilováním nejposedlejší, museli byste v atlasu map zabloudit až na samotný jih černého kontinentu, do Jihoafrické republiky.
Braai je pravá jihoafrická tradice
Jihoafričané totiž sami sebe považují za největší milovníky grilování na naší planetě. Oni ovšem na rozdíl od Američanů, Australanů a mnohých Evropanů nepoužívají pro grilování výraz barbecue, ale říkají mu braai. To exoticky znějící slovo pocházející z afrikánštiny (jazyk bílých Afričanů) a doslovně znamená gril. V Jižní Africe se však používá jako označení společenské události spojené s grilováním a kromě Jihoafričanů evropského původu se v hojné míře rozšířilo i mezi černými Afričany a mezi milovníky grilování ze sousedních zemí (kupř. Zimbabwe, Svazijsko, Botswana).
Braai Lapa je projekt vášně pro skvělé jídlo, víno, přátele a tradici.Začal ji jihoafrický pilot Dirk Grobler, který se před 10 lety oženil s Češkou z Moravy.
Náš příběh začal před mnoha lety v Hong Kongu, kdy mezi létáním kolem světa byl vždy čas na BRAAI,kvalitní jídlo, lahodné víno a posezení s přáteli, což vytvořilo přátelskou uvolněnou atmosféru.
Za ta léta se toho na zemi i ve vzduchu hodně změnilo. Tradice scházet se u ohně a jen si užívat přítomných chvil u vína a dobrého jídla ale zůstala. Ve skutečnosti se to stalo ještě důležitějším. Koneckonců, tyto malé okamžiky nás živí nejvíce!
Když nás osud konečně zavedl zpět do České republiky, bylo velmi rychle jasné, že jihoafrickou atmosféru vytvoříme i zde v České republice.
Braail Lapa je víc než jen eshop nebo práce.
Chtěli jsme se podělit o jednu věc, která vždy přinášela radost všem lidem, ať už jsme byli v Asii, Africe nebo České republice.
Svátek grilování připadá na 24. září
Sílu lásky Jihoafričanů ke grilování dokládá fakt, že od roku 2005 mají ve svém kalendáři oficiálně uznávaný den braai, tedy jakýsi svátek grilování. Připadá na 24. září a v roce 2008 byl tento významný den prohlášen dnem jihoafrického kulturního dědictví, kterému nakonec posvětil i jihoafrický biskup. Nakonec to jihoafričtí milovníci grilování dotáhli tak daleko, že 24. září je státní svátek a všichni Afričané se tak mohou naplno a nerušeně věnovat své spalující vášni, braai.
PROČ SI VYBRAT PROQ BBQ GRIL A UDÍNKU?
V ProQ navrhujeme a vyrábíme naše produkty s ohledem na 3 věci: všestrannost, kvalitu a snadné použití. Díky těmto hlavním principům jsou naše grily plné inovativních funkcí, díky kterým jsou velmi oblíbené u začátečníků i zkušených grilovacích profesionálů po celém světě.
Od malého kotlíku na pláž až po udírnu plné výšky s dvojitou truhlou, náš originální modulární design vám dává flexibilitu vařit v mnoha různých stylech. Přidáním nebo odebráním zakladačů můžete snadno grilovat, opékat a udit horkou/rychlou nebo nízkou/pomalou. Varnou komoru lze také použít pro studené uzení různých potravin.
Grilovací šovinismus mezi bělochy i černochy
Podobně jako v každé jiné zemi, má i jihoafrické grilování svá psaná i nepsaná pravidla, tradice a zvyklosti. Základní filozofií jihoafrického braai je, že nikdy nikdo negriluje jen sám pro sebe. To v JAR prostě neexistuje.
Braai je ryze mužská záležitost
Braai je společenská událost a vždy když se vytáhne gril a žhaví se uhlíky, sejde se vždy aspoň malá parta přátel, sousedů nebo známých a grilují společně. Tedy společně…v Jižní Africe to funguje tak, že braai je ryze mužská záležitost. Zajímavé je, že tento zvyk je rozšířený jak mezi černými, tak mezi bílými Afričany. Ženy obvykle v domě připravují zeleninu, omáčky nebo různé přílohy k masu. Pánem grilu je vždy mužský zástupce hostitelské rodiny. Ostatní muži jsou ke grilu přizváni jen ve chvíli, kdy je potřeba více rukou, než kolik jich má majitel grilu. Ve chvílích volna je stěžejní aktivitou hostitelových kamarádů popíjení různých, velmi často alkoholických nápojů.
Asi to pro nikoho nebude žádné velké překvapení, že Jihoafričané, podobně jako Američané, Australané a Evropané, milují na grilování, respektive braai hlavně maso. A to ve všech možných podobách. Jihoafrická kuchyně je díky různorodosti jihoafrického obyvatelstva nesmírně pestrá a je ukázkovou kombinací původní domorodé a importované evropské kuchyně.
Mezi oblíbenými pokrmy pro braai tak najdete kromě tradičních steaků, špízů a pečení také různé druhy klobásek, buřtů a dalších uzenin, které byste spíše hledali na německých, rakouských nebo českých hostinách. Láska k braai je natolik silná a jeho význam natolik velký, že se tradičních braai dýchánků účastní nejen masu holdující Jihoafričané, ale i jejich vegetariánští a veganští spoluobčané, kteří si zkrátka nedovolí urazit braai tím, že by se masařům stranili.
Braai používají výhradně kotlové grily krmené žhavými briketami nebo uhlím
Co se týče grilů a použitého paliva, jsou Jihoafričané velcí konzervativci (dědictví po britských kolonistech?) a při braai používají výhradně kotlové grily krmené žhavými briketami nebo uhlím. Prakticky neexistuje, aby se při braai používali moderní plynové nebo elektrické grily. Přes to prostě nejede vlak. Pokud byste někdy měli zájem parádně se před Jihoafričany ztrapnit, pozvěte je k sobě domů na braai a připravte jim pohoštění na plynovém nebo elektrickém grilu. Nejenže budete s velkou pravděpodobností terčem mnoha uštěpačných poznámek, ale ti rýpavější vás označí za pitomce a ti nejradikálnější dokonce za kacíře. A nepočítejte s tím, že je uchlácholíte „pohádkou“, že maso připravené na plynu nebo elektřině chutná stejně skvěle jako na ohni. Na rozdíl od jiných národů vám to nikdy nespolknou.
Mezi klasické pochutiny patří klobásy zvané boerewors
Pokud byste někdy dostali chuť na něco z klasického braai menu, budete mít věru z čeho vybírat. Mezi klasické pochutiny servírované při jihoafrickém braai patří například klobásy zvané boerewors (slovo pochází z afrikánštiny a dalo by se volně přeložit jako „farmářský párek“). Vyrábí se z vepřového a hovězího masa a osobitou chuť jim dodávají například vonné bylinky (tymián, koriandr), ale také čili nebo muškátový oříšek. Kromě klobásek boerewors a mnoha dalších uzenin mají Jihoafričané v hojné míře rádi vepřové maso (hitem jsou například grilovaná žebírka), ale ani v nejmenším se nestraní kuřecímu nebo hovězímu a dalším druhů mas.