V posledních letech se mnoho lidí snaží do svého jídelníčku i kuchyně zařadit lehce stravitelné a zdravé potraviny. Časté požadavky jsou, že suroviny nesmí být příliš drahé a složité na přípravu. Ideálním řešením je krůtí maso, které má nízký obsah tuku. Zároveň se může chlubit vysokým obsahem bílkovin, železa a minerálních látek. Je vhodné ho také zařadit do stravy pro děti.
Výjimečnost tohoto masa spočívá v tom, že každá část chutná trochu jinak, a proto si můžeme z jedné krůty snadno připravit i devět odlišných dobrot.
Další předností krůtího masa je krátká doba přípravy.
Aktuálně se na území České republiky chová několik druhů např. krůta německá, krůta česká a krůta bronzová – italská, která patří mezi nejmenší plemena na světě. Výkrm probíhá 15 týdnů do průměrné hmotnosti 9,5 kg, krocani se porážejí až ve věku 21 týdnů, kdy jejich hmotnost přesahuje 20 kg. Krůtí maso má oproti jiné drůbeži poměrně dlouhou dobu výkrmu. Díky tomu je vyzrálejší. Stejně jako u kuřat jsou podmínky pro chov krůt a krocanů kontrolovány. O zvířata se na farmách i v halách stará kvalifikovaný personál a jejich zdraví pravidelně kontrolují veterináři.[1] Díky tomu máme jistotu, že se do obchodů dostane pouze kvalitní maso.
Gurmáni tvrdí, že krůtí maso se dělí alespoň na devět druhů a sto chutí
Recept:
S blížícím podzimem si můžete připravit jednoduchý, sezónní recept. Do jednoho pekáče dáme celou krůtu, ke které nakrájíme jablka, hrušky, cibuli a česnek. Lehce posolíme a přidáme rozmarýn. Pečeme na 180°C přibližně hodinu a půl. Ideální přílohou jsou brambory.
Martin Janů
martin.janu@apriori.cz
Foto: ilustrační