Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Libeřské lahůdky slaví 30 let

lAHUDKARSTVI

LOGOLibeřské lahůdky začínaly skromně, jako stánek s bagetami na pražském hlavním nádraží. Postupem času z nich ale vyrostla firma, která 7. listopadu 2021 oslavila třicetileté výročí svého založení. A slavit má rozhodně co: do její sítě patří 17 prodejen v hlavním městě i mimo něj, má 280 zaměstnanců a ročně vyrobí přes pět milionů chlebíčků. 

A proč se zákazníci do Libeřských lahůdek i po letech tak rádi vracejí? Odpověď je jednoduchá: Právě zde dostanou vždycky poctivé a kvalitní lahůdky, jakých už jinde moc není. A tento fakt potvrzuje i prestižní britský deník The Guardian, který zařadil Libeřské lahůdky na seznam deseti nejlepších tradičních lahůdkářství v ČR.

Libeřské lahůdky slaví 30 let: Od stánku s bagetami až po síť prodejen, kterou zná každý Pražan

Minulost: Začátky v malém a neskutečná píle

LAHUDKY„Vždycky jsem se řídila pravidlem, že zákazníkovi musí hlavně chutnat. Lahůdky jsem proto připravovala tak, jako kdybych chystala pohoštění pro svou rodinu. Třeba za základ dobrého chlebíčku považuji bramborový salát, v tomto jsme nikdy nedělali a nebudeme dělat ústupky:  Brambory vaříme tradičně ve slupce a ještě horké je loupeme, v zeleninové směsi nikdy nebudou náhražky a majonézu si děláme také vlastní. Věříme, že právě tohle nás odlišuje a rozdíl poznáte na první kousnutí”, vysvětluje tajemství Libeřských lahůdek zakladatelka firmy Jindřiška Šindelářová.

A právě díky této podnikavé ženě to všechno začalo. Už v roce 1991 začala Jindřiška se svým vlastním byznysem: vyřídila si živnostenské oprávnění a zahájila prodej baget na hlavním nádraží v Praze. Start to byl skromný, bagety plnila nedaleko v bytě s kamarádkou a pětkrát denně je vozila na nádraží, aby byly stále čerstvé. Věhlas vynikajícího občerstvení rychle rostl a zákazníků přibývalo. Zvětšoval se sortiment a firma postavila v roce 2002 první výrobnu v Libři. Následně se otevřely první kamenné prodejny a s rozvojem a popularitou přišel v roce 2016 čas na vybudování velké moderní výrobny ve Vestci u Prahy, kde Libeřské lahůdky zároveň i sídlí. Zajímavostí je, že i přes moderní gastronomický provoz zůstává firma u ruční poctivé práce a většinu chlebíčků ve vlastních obchodech vyrábí na místě v malých výrobnách, které jsou součástí prodejny, a ne na centrále. „My prostě víme, že chlebíček je nejlepší čerstvý, ” doplňuje Jindřiška Šindelářová

Současnost: 17 prodejen, 282 zaměstnanců, 300 různých výrobků a 5 milionů vyrobených chlebíčků ročně.

CHLEBICKYDnes se z malého stánku na nádraží stala síť, kterou zná velká většina obyvatel a obyvatelek hlavního města. Libeřské lahůdky už dávno nepřipravují pouze bagety, jejich vlajkovou lodí jsou chlebíčky, kterých vyrábí 25 druhů. Kromě toho na pultech Libeřských lahůdek najdete vynikající pomazánky, nadýchané Libeřské koláče nebo hotovky. Nedávno se firma pustila i do zdravých dobrot: Populární je například pomazánka z červené řepy s vlašskými ořechy a česnekem.

V současnosti dává rodinná firma práci 280 lidem a její prodejny najdete už na patnácti místech po celé Praze a na dvou za jejími hranicemi. Libeřské lahůdky vyrobí ročně na pět milionů chlebíčků, přičemž u zákazníků je nejoblíbenější prodejna ta ve Vodičkově ulici. Tato prodejna se stala stálicí na gastromapě Prahy a v metropoli není nikdo, kdo by ji neznal: Pro mnoho místních je již tradicí se zde při cestě do práce nebo do centra města stavit na chlebíček či jinou dobrotu.

Budoucnost: Mění se časy, design i obaly, kvalita zůstává

Když se podívám nazpět, je neskutečné, jak dlouhou cestu jsme ušli. To ale neznamená, že bychom nesledovali nejnovější trendy a neposouvali firmu stále dál,” zamýšlí se Jiří Kulhánek, současný ředitel společnosti a syn zakladatelky. Do budoucna plánuje další rozvoj a velké investice: Mimo jiné se chystá otevřít nové prodejny nebo dále vylepšovat úspěšně se rozjíždějící e-shop. Jeho vizí je přilákat také novou generaci zákazníků, i proto má v plánu atraktivní redesign prodejen. Nový moderní kabátek dostaly již prodejny na Palmovce a ve Vodičkově, další je na řadě Smíchov a Letná.  V neposlední řadě se firma zaměří na nové, udržitelné obaly výrobků.

Ještě jednou chci poděkovat všem našim zákazníkům, partnerům a především zaměstnancům. Ať už jsou to naši lidé za pultem prodejen, ve výrobě, nebo v managementu, bez nich by nikdy Libeřské lahůdky nebyly tím, čím jsou dnes. Za všechno, čeho jsme dosáhli, vděčíme právě našemu skvělému týmu. Do dalších let naší firmě přeji, aby se jí stále tak dobře dařilo, ale aby neslevila z vysokých nároků na kvalitu našeho zboží a aby k nám lidé i nadále rádi chodili,” uzavírá Jiří Kulhánek.

MARTINA BAUEROVÁ

 

Podobné příspěvky

Baron Hildprandt představil ročníkové limitované edice hruškovice a slivovice

Afri

Překvapte miláčka svatomartinskou romantikou

Afri

Rostlinné alternativy masa poskytnou dostatek bílkovin, s chutí je to ale horší

Afri