Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.
Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři
Kvalita medu je vysoká
Med je podle aktuálních vyjádření a plánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jednou z nejkontrolovanějších potravin v Česku. „Jako jediná firma v České republice necháváme naše medy pravidelně testovat v Německých laboratořích v Brémách. Nasbírané vzorky medu spolu se statistickými údaji dokáží dnes vystopovat testovaný med do místa původu. Jde o nejlepší kontrolní metodu, která nyní v Evropě u medu existuje,“ v říká Milan Špaček. Medokomerc ročně zpracovává téměř dva tisíce tun medu od českých včelařů. Investice do kontrol kvality ho stojí i několik milionů korun ročně.
Cena medu by se zvyšovat neměla, i když se český med vykupuje dráž
Konečného spotřebitele se však v letošním roce i přes nižší úrodu medu dotkne zdražení pouze v rozmezí 2-3 %.
Řešení mohou nabídnout medy smíšené
Podle Milana Špačka není tuzemská konzumace závislá pouze na produkci českého medu, kvalitní medy jsou například i zahraniční. Česko není zdaleka jediným státem, kam se med dováží. Největším výrobcem medu v EU je Německo, i přes to jeho spotřebě nestačí, zároveň je největším dovozcem medu v Unii. Do České republiky se kromě Německa dováží med zejména z Argentiny, Španělska, Bulharska, Mexika nebo Ukrajiny. Medy smíšené mají hned několik výhod oproti medům českým. První je jejich rozmanitost, jelikož jejich obsahem jsou medy české, evropské a medy z Jižní Ameriky. Tato rozmanitost způsobuje, že med obsahuje mnohem více minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví a navíc mají specifickou vůni a chuť, která je pro české spotřebitele velmi atraktivní. Další výhodou smíšených medů je jejich cena, protože nejvíce medu se produkuje v agrárně méně vyspělých státech, kde je i mnohem nižší místní cenová hladina. „I přes to, že jsou zahraniční medy levnější, jejich kvalita, chuť a vůně jsou na velmi vysoké úrovni a jejich popularita mezi spotřebiteli rok od roku roste,“ uzavírá Milan Špaček.
Barbora Tamchynová