Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

MED

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

MedLetošní nízká produkce medu byla způsobena nepříznivým počasím v období jara, které bylo pro včely velmi náročné. Březen i duben byl v letošním roce velmi chladný, proto matky ve včelstvech nekladly vajíčka a rozvoj včelstev tak nemohl probíhat se stejnou rychlostí, jakou probíhal rozvoj přírody. Výsledkem bylo, že v době květu ovocných stromů a řepky ve včelstvech chyběla celá generace včel. Včelstva by tak potřebovala mnohem více času k tomu, aby sesbírala obvyklé množství nektaru.

Kvalita medu je vysoká

Med je podle aktuálních vyjádření a plánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jednou z nejkontrolovanějších potravin v Česku. „Jako jediná firma v České republice necháváme naše medy pravidelně testovat v Německých laboratořích v Brémách. Nasbírané vzorky medu spolu se statistickými údaji dokáží dnes vystopovat testovaný med do místa původu. Jde o nejlepší kontrolní metodu, která nyní v Evropě u medu existuje,“ v říká Milan Špaček. Medokomerc ročně zpracovává téměř dva tisíce tun medu od českých včelařů. Investice do kontrol kvality ho stojí i několik milionů korun ročně.

Cena medu by se zvyšovat neměla, i když se český med vykupuje dráž

med_vcelaDo České republiky se dováží medy z celého světa. Výkupní cena medu u nás tak musí korespondovat s cenou světovou. Pokud mají být čeští výrobci medu v obchodech konkurenceschopní, musí cenu českého medu podřídit ceně světové. Přesto se snaží český med vykupovat za mírně vyšší cenu, než je srovnatelný dovozový med. „Letos český med vyjde se všemi náklady ve výkupu o 10 % dráž,“ dodává Milan Špaček.

Konečného spotřebitele se však v letošním roce i přes nižší úrodu medu dotkne zdražení pouze v rozmezí 2-3 %.

Řešení mohou nabídnout medy smíšené

Podle Milana Špačka není tuzemská konzumace závislá pouze na produkci českého medu, kvalitní medy jsou například i zahraniční. Česko není zdaleka jediným státem, kam se med dováží. Největším výrobcem medu v EU je Německo, i přes to jeho spotřebě nestačí, zároveň je největším dovozcem medu v Unii. Do České republiky se kromě Německa dováží med zejména z Argentiny, Španělska, Bulharska, Mexika nebo Ukrajiny. Medy smíšené mají hned několik výhod oproti medům českým. První je jejich rozmanitost, jelikož jejich obsahem jsou medy české, evropské a medy z Jižní Ameriky. Tato rozmanitost způsobuje, že med obsahuje mnohem více minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví a navíc mají specifickou vůni a chuť, která je pro české spotřebitele velmi atraktivní. Další výhodou smíšených medů je jejich cena, protože nejvíce medu se produkuje v agrárně méně vyspělých státech, kde je i mnohem nižší místní cenová hladina. „I přes to, že jsou zahraniční medy levnější, jejich kvalita, chuť a vůně jsou na velmi vysoké úrovni a jejich popularita mezi spotřebiteli rok od roku roste,“ uzavírá Milan Špaček.

Barbora Tamchynová

http://www.medokomerc.cz/

 

Podobné příspěvky

Češi grilování milují

Redakce

Jak vznikají kvalitní české potraviny?

Redaktor J.Hampl

Topinambur- biopotravina budoucnosti

Šebík