Ceny obědů po celé první pololetí letošního roku a i v prvním prázdninovém měsíci rostly jen o halíře. Jejich překotný růst, kterého jsme byli svědky v loňském roce, se tak zpomalil. V červenci dosáhla průměrná cena oběda 184,10 Kč, o měsíc dříve to bylo 183,70 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.
Zároveň platí, že se začínají lehce zavírat cenové nůžky mezi jednotlivými kraji a více se zdražuje tam, kde byly ceny nižší. Například v Praze, kde je již tradičně nejdráž, se ceny meziročně zvedly o 11 %, v Jihočeském kraji o 16 % a na Liberecku o 17 %. Nominálně tak Praha za rok vzrostla o 19,84 Kč, kdežto Liberecký kraj o 27,47 Kč a jižní Čechy o 26,17 Kč.
Nejlevněji je trvale na Vysočině, kde lidé za oběd platí v průměru 164,30 Kč. „Je to pochopitelně dáno kupní silou, ale dost možná i pověstí, protože podle průměrného platu rozhodně Vysočina na nejnižší příčce v republice nestojí. V jižních Čechách, na Zlínsku či v Karlovarském kraji si lidé vydělají méně. Obědy jsou přitom v Jihočeském kraji páté nejdražší,“ uzavírá Jan Michelfeit.
O společnosti Sodexo Benefity
Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.
Dana Samková