Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Nejlepším sommelierem Česka je Matouš Forman

sommelier roku

Mistrovství sommelierů BOHEMIA SEKT Trophée zná svého vítěze. V rámci slavnostního galavečera, který se uskutečnil na Nové scéně Národního divadla, byl 23. sommelierem roku České republiky vyhlášen Matouš Forman ze společnosti Californian Wines. Vítěz si také odnesl diváckou cenu sympatie.

Nejlepším sommelierem Česka je Matouš Forman

Za první místo získal cenný titul, putovní pohár ze sklárny Moser, šperk ve tvaru tastevinu, symbolu sommelierů, finanční odměnu a dary od partnerů soutěže. „Je to fantastický pocit. Letos byl test v základním kole opravdu náročný a věděli jsme, že porota ve finále bude přísná. Emoce, které jsem měl bezprostředně po vyhlášení mého jména byly neopakovatelné. Rozhodně doporučuji všem mladým sommelierům, kteří se letos ještě nepřihlásili, aby to příští rok zkusili a dále se zvedala prestiž této výjimečné soutěže. Velké díky, za pomoc v přípravě na soutěž, patří mojí přítelkyni Adéle, sparing partnerovi Martinovi na druhém místě, Jakubu Přibylovi a panu Ivu Dvořákovi za výbornou organizaci soutěže,“ řekl po skončení soutěže Matouš Forman. Druhou příčku obsadil Martin Parýzek z Advivum a bronz si odnesl Tomáš Hanel z Vinograf Praha.

V letošním ročníku soutěže předstoupilo před odbornou sedmičlennou porotu složenou z předních degustátorů a dalších vinařských odborníků 17 soutěžících, 3 ženy a 14 mužů. „V dopolední části absolvovali znalostní kvíz, který zahrnoval otázky o víně, ale i dalších nápojích, třeba kávě, čaji či destilátech. Dále na ně čekala slepá degustace a následně pro pět nejlepších i dekantace červeného vína,“ popsal Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR a odborný garant soutěže. 

Tři nejlepší soutěžící postoupili do večerního finálového kola, kde měli za úkol před zraky diváků předvést své znalosti a servírování bílého a červeného vína i sektu známým osobnostem. „Sommelier musí umět dobře komunikovat, pohotově reagovat na dotazy a s noblesou ustát i někdy velmi specifické požadavky hostů. Znalosti i nervy soutěžících letos prověřila Jana Stryková a David Prachař, kteří se stali hosty naší modelové divadelní restaurace,dodal Ivo Dvořák.

Cílem soutěže, která se konala již po třiadvacáté, je zvyšovat profesionalitu sommelierů a povědomí o oboru. „Přínosem mistrovství je nejen to, že z něj vzejde ten nejlepší sommelier. Účastníci se na soutěž dlouho připravují a trénují, a tím zvyšují svoji dosavadní odbornost. Prostřednictvím sommelierských klání a jeho účastníků tak roste kvalita celého odvětví,“ řekl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, hlavního partnera soutěže. 

Pořadatelem akce je Asociace sommelierů ČR, hlavním partnerem společnost BOHEMIA SEKT. Dalšími partnery jsou společnost Pulltex, časopis Wine&Degustation a Asociace hotelů a restaurací ČR a Národní divadlo. Akce se koná za podpory Vinařského fondu ČR.

Alice Králová 

Michaela Vrbová 

 

Podobné příspěvky

Osvěžující kombinace na léto gin & tonic

Afri

Silná karibská novinka El Clásico

Afri

Jak vybrat vhodné maso na domácí hovězí steak?

Afri