Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Obědová menu zdražila v uplynulé době o 50 %

restaurace

Ještě před necelými deseti lety se obědové menu všude v republice, i v Praze, vešlo pod stovku. V roce 2013 vyšlo v Praze obědové měnu průměrně na 98 korun (zde). V krajských městech stálo v té době menu vesměs méně než 90 korun, plyne dále z tehdejších dat portálu Lunchtime.cz. A ve městech typu Frýdku-Místku třeba jen 70 korun. Celorepublikově tak menu stálo průměrně ani ne 85 korun.

Obědová menu zdražila v uplynulé době o 50 %, v krajích víc než v Praze. Kvůli inflaci si tak lidé budou letos víc připravovat jídlo do práce už doma, hrozí krach 15 % restaurací

restauraceLoni však již menu celorepublikově vyšlo v průměru na více 125 korun, plyne z údajů portálu menicka.cz. Za uplynulých osm let tak obědová menu zdražila o zhruba 50 procent. Za pozornost stojí, že průměrná cena menu v Praze stoupla za osm let, od roku 2013, „pouze“ o necelých 37 procent, tedy méně, než odpovídá celorepublikovému průměru. V metropoli je totiž mezi restauracemi větší konkurence, ale zejména roste v Praze průměrná mzda pomaleji než celorepublikově.

Mezi třetím čtvrtletím 2021 a třetím čtvrtletím 2013 vzrostla průměrná mzda v Praze o 41 procent, zatímco celorepublikově o 51 procent, plyne z údajů ČSÚ. Většina republiky tedy v uplynulých osmi letech stáhla výdělkový náskok Prahy. To souvisí s dramatickým zvyšováním minimální mzdy, které přilepšuje znatelněji nízkopříjmovým vrstvám, zastoupeným spíše v oblastech mimo bohatá města Prahu či Brno.

Naopak například ve finančnictví nebo peněžnictví výdělky, ač průměrně poměrně vysoké, v uplynulých letech zase tolik nerostly. Výrazněji si přilepšovali třeba manuální pracovníci v průmyslu, sociální pracovníci, pedagogové nebo zdravotníci. Tedy profese, které jsou rovnoměrněji než finančníci, soustředění zejména v Praze, rozloženy celorepublikově. I proto republika jako celek náskok Prahy stahovala.

V Praze loni menu vyšlo na více než 134 korun, na Karlovarsku, z daného hlediska v nejlevnějším kraji, vyšlo ani na 110 korun.

Výrazné zdražování poledního menu bude v době rapidní inflace a očekávaného poklesu reálných příjmů, který Česko letos čeká poprvé právě od roku 2013, řadě lidí důvodem, aby dali přednost přípravě pokrmu k obědu už doma. Naučila je to pandemie. Ten trend je patrný také v jiných evropských zemích. Ve své loňské studii jej analyzuje dokonce i Evropská centrální banka.

Lidé se během pandemie (znovu)naučili obstarávat si řadu věcí svépomocí či v rámci domácnosti, ať už jde o přípravu jídla k obědu nebo třeba o ostříhání. Není to tedy jenom o popandemickém zdražování, ale také o celkové změně spotřebních návyků, kterou pandemie způsobila. Zdražování jídla ovšem tuto změnu návyků podporuje a umocňuje.

Jídla v restauracích zdražují a zdražovat budou i nadále kvůli rostoucím cenám energií, kvůli nedostatku vhodné pracovní síly, kvůli zdražování základních surovin pro přípravu pokrmů, ale i třeba z důvodu růstu cen nemovitostí a zvyšování nájemného. Při ceně menu v průměru kolem 140 korun už restaurace zjistí, že dále cenu příliš navyšovat nemohou, neboť by jim to vzalo až příliš zákazníků. Letošní rok tak pro řadu z nich bude složitý. Svým způsobem i tento rok budou splácet účty za pandemii, přičemž zhruba patnáct procent gastro provozoven může zkrachovat či jinak ukončit činnost.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Podobné příspěvky

Pivní speciál roku 2020

Redaktor J.Hampl

„Řídím, piju nealko pivo“ se společně s Besipem …

Šebík

Šéfem za pár minut přináší neotřelý pohled na vaření

Afri