Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Plzeňský Prazdroj uvítal nový rok spoluprací s pivovarem Sibeeria

Program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje vstupuje do desátého roku své existence spoluprací s jedním z nejoblíbenějších českých minipivovarů. Výsledkem spojení se Sibeerií je Cryonaut, pivo stylu Cold IPA se speciálními cryo chmely. Cryonaut bude celý leden na čepu ve více než tisícovce hospod a restaurací v Česku i na Slovensku.

Pivo Cryonaut veřejnosti představili zástupci obou pivovarů společně s prvním značkovým pivním barem Sibeeria v centru Prahy, který dostal název Sibeeria Tap Room. Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje s minipivovary, které si zakládají na vysoké kvalitě piva a nadšení pro pivovarské řemeslo. Od roku 2015 s nimi v rámci svého programu Volba sládků uvařila již třináct piv nejrůznějších stylů a na letošní leden si připravila čtrnácté pivo, tentokrát ve spolupráci s minipivovarem Sibeeria.

„Na mrazivý leden jsme se rozhodli zařadit do programu Volba sládků pivo stylu Cold IPA, jednoho z nejnovějších pivních stylů vůbec. Piva Sibeeria jsou velice oblíbená pivovarskými odborníky i pivními nadšenci, přístup kolegů z tohoto minipivovaru ke stylu Cold IPA nedávno ocenila i respektovaná organizace Hop Growers of America,“ říká manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský. Výsledkem spolupráce je světlá, spodně kvašená Cold IPA s názvem Cryonaut o stupňovitosti 12,3 a objemu alkoholu 5,5 %. „Při výrobě piv Cold IPA se využívá spodního kvašení za nižších teplot, než je obvyklé u ostatních IPA. Proto označení Cold. Navíc jsme pro chmelení zvolili vymražované chmely Cryo Idaho a Cryo Pop,“ vysvětluje název piva Cryonaut sládek Plzeňského Prazdroje Tomáš Pokorný.

Vařilo se společně nejen v Prazdroji, ale i v pivovaru Sibeeria v pražských Vysočanech.  Sládci obou pivovarů dohlíželi na to, aby nabídli milovníkům piva jedinečný zážitek. „Cryonaut je osvěžující pivo vařené z ječného plzeňského sladu a pro tento typ piva typického přídavku rýžových vloček. Použité chmely, americké Cryo Pop, Cryo Idaho, Sabro a novozélandské Moteuka a Taiheke, mu dávají vyšší hořkost – 40 jednotek IBU a výrazné chmelové aroma s jemným dozvukem tropického ovoce, citrusů a bylin. Hlavní doménou tohoto piva je skvělá pitelnost, takže ho jistě ocení nejen příznivci nových pivní stylů, ale i tradiční čeští pivaři,“ hodnotí společné pivo sládek pivovaru Sibeeria Jiří Bauer.

„První ohlasy a zájem příznivců našeho piva potvrzují, že se spolupráce s Plzeňským Prazdrojem vydařila a jsme rádi, že můžeme pokřtít naši novou restauraci právě Cryonautem,“ říká jeden z majitelů pivovaru Sibeeria Ruslan Shishimtsev a dodává, „Věříme,
že se Sibeeria Tap Room brzy stane vyhledávaným místem pro všechny fanoušky pestrých pivních chutí.“ Všechny důležité informace o nové restauraci naleznou zájemci na stránkách www.sibeeria.cz v sekci Tap Room. Lednový speciál Cyronaut si pivní fanoušci mohou vychutnat ve více než 900 hospodách
a restauracích po celé České republice a ve více než 200 podnicích na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz a volbasladkov.sk.

Plzeňský Prazdroj

Program Volba sládků přináší každý měsíc nový pivní speciál a přispívá k rozmanitosti českého pivního trhu. Je určený pro vybrané hospody a restaurace s perfektní péčí o pivo Plzeňský Prazdroj tento speciální program spustil v květnu 2015 a přinesl do více než 1 100 hospod už přes 60 druhů pivních speciálů. Nabídka je časově omezená na 1 měsíc, aby pivaři měli možnost ochutnat až 12 unikátních čepovaných piv, která nejsou v konkrétní hospodě běžně dostupná. Vrchním sládkem programu Volba sládků je Tomáš Pokorný, který se svým týmem vaří pro tento program mimořádná piva. S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva. Plzeňský Prazdroj získal v roce 2022 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; první místo v kategorii odpovědného reportingu a hlavní cenu Trendsetter mezi velkými firmami.

Pivovar Sibeeria

Pivovar Sibeeria zahájil svou činnost v roce 2014 jako létající pivovar. Od roku 2020 již vaří pivo výhradně ve svém pivovaru postaveném v historické průmyslové oblasti ČKD, Vysočany. Od počátku své existence nabídl milovníkům dobrého piva více než 300 různých piv. Za svůj přístup ke stylu Cold IPA získal pivovar ocenění od organizace Hop Growers of America. Na sociální síti pro milovníky piva Untappd se pravidelně umisťuje mezi TOP 5 nejlépe hodnocenými českými minipivovary

Jaromír Hampl                             Foto: archiv Volba sládků

Podobné příspěvky

Rakytníková limonáda vám zaperlí na jazyku

Redakce

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách

Redakce

Nejprodávanějším chlebem je stále Šumava. Ale trh se mění

Ilja Hynek