Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Prodej točené zmrzliny se rok od roku zvyšuje

zmrzlina

S vysokými teplotami se otevřely stánky s točenou zmrzlinou. Jde o okamžik, na který čekají malí i velcí vyznavači zmrzlé pochoutky. Jen v patnácti stáncích hypermarketů Globus, které si vyrábí zmrzliny samy dle vlastních receptur, se točené zmrzliny prodalo loňské léto na 300 tisíc porcí. Jaké vévodí našich chutím? A preferujeme mléčné zmrzliny nebo sorbety?

Natočte mi…zmrzlinu! 

rekordní výroba zmrzliny

Dle Eurostatu se v roce 2020 v Evropě vyrobilo na tři miliardy litrů zmrzliny. Žebříčku vévodí Německo, kde se produkuje celá třetina z tohoto množství. V Česku se v roce 2020 vyrobilo 36 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha připadlo podle německého serveru Statista.com ve stejném roce průměrně 11,24 kilogramů.

Stovky tisíc zmrzlin, zájem o točenou roste

V loňském roce jsme v sezóně od května do září prodali téměř 300 tisíc porcí točené zmrzliny a k tomu ještě 250 tisíc porcí kopečkové zmrzliny v našich Café. Což je o 20 procent víc než v roce 2020. Letos by mohl zájem vzrůst o dalších 15 procent, záleží na počasí,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje cukráren a pekáren Globusu, kde vlastní zmrzlinu vyrábějí.

 Vyhrají mléčné nebo sorbety?

GlobusNa počasí záleží nejen, zda se bude zmrzlina prodávat, ale také to, jaké jsou preferované. „Poměr je přibližně 60 % mléčných a 40 % sorbetů. Sorbety však výrazně ovlivňuje počasí. Pokud bude opravdu horké léto, předpokládám, že se může poměr otočit,“ říká Pavel Meduna. Tomu může napomoci i novinka, kterou do nabídky zařazuje, jde o osvěžující sorbet ananas.

Jestli si dát tu nebo onu příchuť, řeší téměř každý. A rozdíly v jejich oblibě jsou i kraj od kraje. Každý region v České republice totiž má svou pomyslnou „jedničku“. V Liberci to je levandulovo-borůvková, v Karlových Varech milují čokoládovou, České Budějovice zase mléčnou jahodovou. V Praze „frčí“ všechny příchutě točené zmrzliny.

Nejoblíbenější mléčné zmrzliny Globus:

  1. Vanilková
  2. Jahodová
  3. Čokoládová
  4. Slaný karamel
  5. Kyselé jablko

Sorbety si pak vedou v Globusu takto:

  1. Malina
  2. Černý rybíz
  3. Jahoda
  4. Hruška

Z čeho se vyrábějí zmrzliny v Globusu

V cukrářstvích hypermarketů Globus se dělá letos osmnáct zmrzlin dle vlastní receptury. Klasické zmrzliny obsahují plnotučné mléko, cukr, pasty, ovoce a přírodní extrakty. Do banánové patří čerstvé banány, jahodovou tvoří z 40 % jahody. Chuť vanilkové je dosažena použitím extraktu z vanilkových lusků. Sorbety jsou tvořeny hlavně ovocnou složkou, většinu surovin sorbetů dodává do Globusu výrobce z Moravy.

 Příchutě točené zmrzliny Globus:

  • Vanilková
  • Čokoládová
  • Extra tmavá čokoláda
  • Lískový oříšek
  • Jahodová
  • Banánová
  • Mango
  • Červený grep
  • Slaný karamel
  • Pomerančová
  • Kyselé jablko
  • Levandulovo-borůvková
  • Meruňková novinka 2021
  • Sorbet máslová hruška novinka 2021
  • Sorbet černý rybíz novinka 2021
  • Sorbet malina novinka 2021
  • Sorbet jahoda novinka 2021
  • Sorbet ananas novinky 2022

Lucka Kovandová

Podobné příspěvky

dTest: Losos jako zdroj omega-3 kyselin nestačí

Afri

Chemickou recyklací můžeme zrecyklovat i jiné materiály

Afri

Jan Paukert Bistro v novém: nezapomenutelný gastronomický zážitek

Jaroslav Hauer