Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Prostřeno bude tentokrát v Pardubickém kraji

V Pardubickém kraji se podělí o 60 tisíc a další tisíce v divácké volbě se utkají tři muži a dvě ženy.

Jako první se k plotně postaví Honza

JanHosty pozve do bytu, který sdílí se spolubydlícími, a projeví se jako hostitel, který má smysl pro humor. Na papíře hostům slibuje pětichodové menu – ztracená vejce, bruschetty s rajčaty a houbami, minestrone jako polévku, hlavním chodem bude pollo alla cacciatora a na závěr malinový dort s mascarpone. Jenomže je to jen taková legrácka, jeden chod vůbec není. Ztracená vejce jsou proto, že jsou ztracená. Jako úplně. Hostitel je vůbec neudělá, a ani to nemá v plánu. Budou hosté věřit jeho legrácce, nebo si budou myslet, že se něco pokazilo? Přece jen je to první večer, vůbec se neznají… Honza ale skutečně vtipkuje a ostatní chody normálně připraví. A dokonce si poradí i s úkolem týdne, kterým je bábovka. Udělá spíš takovou bábovičku, ale podstatné je, že ji udělá.

V úterý soutěžní menu připraví HR manažerka Pavlína

Ta je docela upovídaná a nebude tomu jinak ani v její hostitelský večer. Pavlína sází na čtyřchodové menu, jen místo polévky podává dva předkrmy. Hosté se mohou těšit na hovězí carpaccio, quiche Lorraine s pancettou, jako hlavní chod kachní prsa s bramborovo-batátovým pyré a vinnou omáčkou a piškotové dortíky s mascarpone a ovocem. Pavlínino menu zní lákavě, někteří si na něm ale vylámou zuby už při jeho čtení a Pavlína se zase v kuchyni docela zapotí. V lednici totiž nenajde všechny suroviny, co potřebuje, a tak improvizuje. V dezertu bude chybět jedna ze základních surovin a Pavlína ji velmi kreativně nahradí. Hosté by si ani nevšimli, že v mascarpone není mascarpone, ale hostitelka je pravdomluvná a přizná se dopředu a sama. A zábava bude velká romantika. Pavlína předvede svého partnera, který hostům zahraje na kytaru a zazpívá. A sama hostitelka na něj bude vrhat zamilované pohledy. Jak si zábavu užijí ostatní?

Středeční menu připraví Adam

Ten podniká a tvrdí, že není nic, co by neochutnal. Adam je takový oříšek pro všechny. Od pondělí tvrdí, že se v jídle nevyzná, nezná jídla, názvy, a už vůbec ne italskou kuchyni. Hosté jsou při rozbalování menu v šoku – Adam vaří italské menu – připraví bruschettu, crema di zucchine, spaghetti carbonara a nakonec panna cottu. Celé italské, a ještě v italštině! Tak jak je to? Vyzná se v jídlech, nebo si ze všech dělá legraci? Hosté jsou z Adama trochu zmatení. Dělá si s z nich dobrý den nebo je to taktika? Hosté se to snaží celý týden zjistit, ale nějak nejsou úspěšní, Adam je pro ně oříšek. A mate je i jeho vizáž, uvědomí si, že svým knírkem je hodně podobný Pablu Escobarovi, narkobaronovi. Ne všechno se Adamovi povede. Na špagety se dlouho čeká, a když se do nich hosté konečně pustí, stěžují si, že mají „nahořklý ocásek.“ A polévka bude zase prý překořeněná. S úkolem týdne – bábovkou – se Adam vyrovná hodně originálně. Nebude ho péct, ale dostane bábovku na tričko. Jak to udělá?

Ve čtvrtek předvede, co u plotny dovede, benjamínek týdne Ondra

Ondra je ve druhém ročníku na učilišti v oboru kuchař-číšník a jeho sen je být kuchařem. Nejvíc ho baví vaření a vše kolem něj. Ondra hosty přivítá ve skromném bydlení, kde žije se svou rodinou. Maminka se čtyřmi kluky se musí pořádně otáčet. Ondra sází na českou kuchyni, ale nebojí se ani zabrousit do Mexika. Jako předkrm bude guacamole, jako polévka kuřecí vývar, jako hlavní chod svíčková na smetaně, karlovarský knedlík a na závěr přijdou kokosové řezy. Jak se bude budoucímu kuchtíkovi dařit v kuchyni? Menu je to docela složité – tedy na teenagera. A jako zábava bude ochutnávka naslepo.

Jako poslední se k plotně postaví Katarína

KatarinaMaminka na mateřské dovolené ráda plave, vaří a čte. Její menu je trochu jiné než ta ostatní. Jak s ním uspěje? Podávat bude lehkou bylinkovou pomazánku s cibulovou bagetkou, houbový krém, kuřecí steak, pečené brambory s fazolkami se slaninou a na závěr čokoládový dort s banánem a šlehačkou. Katka hosty přivítá v domě, jak se jim tam bude líbit? Katka má smělé plány, ale v kuchyni se jí příliš nevede – nestíhá – čas je proti ní. Jak to? A dokáže to dohnat? A když už jídla uvaří, jak se jí je podaří dochutit? A budou mít hosté pro časovou tíseň pochopení? To je spousta otázek a na všechny dostanete odpovědi. Tak se dívejte a dozvíte se, kdo to tento týden vyhraje.

Kotábová Klára 

Podobné příspěvky

Světový den chleba v Břevnovském kláštěře

Redakce

Osvěžující kombinace na léto gin & tonic

Redakce

Nejlepším výrobcem šumivých vín je letos Émilien Boutillat

Redakce