dTest: Od lahůdkových salátů zákazník zpravidla očekává i odpovídající kvalitu použitých surovin. dTest nakoupil 28 balených vlašských a rybích salátů a podle jejich etiket zkoumal, jak jsou na tom nejen se složením, ale i s výživovými hodnotami.
U třinácti vybraných vlašských salátů se dTest zaměřil především na použitý salám. Informace o jeho množství by měly být uvedeny na etiketě – pravidla označování potravin totiž říkají, že pokud si zákazník potravinu spojuje s některou surovinou, musí být její podíl deklarován. Na obalech sedmi značek však množství použité uzeniny nebylo uvedeno. U zbylých šesti salátů se deklarovaný podíl pohyboval od 23 do 28 %. Nejnižší podíl uváděla značka Billa/Clever, na opačném konci stál Globus Vlašský salát na chlebíčky.
V dalších ingrediencích si již byly vlašské saláty podobné. dTest sledoval i deklarovaný přídavek náhradních sladidel, barviv, aromat, látek pro zvýraznění chuti a konzervantů. Konzervanty se objevily u všech výrobků, nejčastěji šlo o benzoan sodný a sorban draselný. Bez ostatních sledovaných aditiv se obešla více než polovina vlašských salátů.
V případě patnácti rybích salátů byl podíl ryb uveden na všech výrobcích a ve všech případech šlo o marinované sledě. Nejnižší množství ryb deklaroval Rybex Rybí salát v majonéze, naopak nejvíce jich nabídly saláty značky Penny/Gran Mare a Kaufland/K-Classic Rybí salát v majonéze.
I obsah majonézy či jogurtu by měl být na etiketách k nalezení. U salátů bez jogurtu se podíl majonézy pohyboval od 32 do 42 %. Nejméně jí avizovaly rybí saláty s majonézou značek Albert, Lidl/Nautica a Varmuža. Majonéza byla uvedena ve složení všech rybích salátů s jogurtem, ne vždy však výrobci deklarovali její podíl. Nejnižší hodnotu uváděl obal Albert/Sleďový salát s jogurtem, na opačném konci stanul Lidl/Nautica Skandinávský sleďový salát s jogurtem.
Všechny rybí saláty avizovaly přídavek chemického konzervantu a často byla součástí jak přírodní, tak nepřírodní aromata. Zato na barviva ani látky zvýrazňující chuť dTest nenarazil v žádném z rybích výrobků. Mile překvapil i vysoký počet produktů s logem certifikovaného rybolovu, který vyjadřuje, že použitá ryba byla ulovena šetrným, dlouhodobě udržitelným způsobem.
“Z pohledu obsahu živin jsou si vlašské i rybí saláty podobné. Jedinou pozitivní odlišností rybích salátů je přirozený obsah omega-3 mastných kyselin. Pokud byste chtěli sáhnout po rybím salátu právě jako po zdroji výživově zajímavého tuku, volte ty vyráběné ze sleďů. V salátech z libových tresek je podíl rybího tuku velmi nízký,” vysvětluje Hana Hoffmannová.
Nejméně tučné byly rybí saláty s jogurtem, vůbec nejnižší hodnotu 10 g/100 g předvedl Penny/Gran Mare rybí salát s jogurtem. K tomuto číslu se však dovedly přiblížit i některé vlašské saláty.
Pokud si chcete na salátu pochutnat, všímejte si kvality použitých surovin. “U vlašských salátů se vyplatí sledovat především složení salámu. Upřednostňujte ten bez strojně odděleného masa, přídavku škrobu a barviv. U rybích salátů preferujte ty s co nejvyšším obsahem rybího masa. Obecně pak platí, že kvalitní salát se obejde bez barviv a látek zvýrazňujících chuť. Naopak chemickým konzervantům se při nákupu balených lahůdkářských salátů prakticky nelze vyhnout,” uzavírá Hana Hoffmannová.
Lucie Korbeliusová
dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992. Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat.
Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání.