V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?
Z léta se lehce stane otrava. Na co dát u potravin pozor?
Základ je správná TEPLOTA
Teplota je rozhodně hlavním parametrem, pokud jde o bezpečnost potravin, protože:
- podmiňuje enzymatické reakce;
- podmiňuje rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví (patogeny), tak těch, které mají nepříznivé účinky na organoleptické vlastnosti potravin (kažení);
- ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality;
- chlazení a mražení zpomaluje oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií.
Salmonela, jeden z nejčastějších typů otravy z potravin způsobených bakteriemi
Renata Faltejsková