Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie Recepty

Výběr nejlepších receptů z Prima FRESH

spz kure s jablky

Grilované kuřecí špízy s jablky v teriyaki marinádě

Maso a ovoce dohromady? Za nás jednoznačně ano. Příjemný kontrast slané a sladké chuti zvýrazní KIKKOMAN teriyaki marináda, která je postavená na stejném základu, obsahuje slanou sójovou omáčku i cukr, který při grilování krásně zkaramelizuje.

SUROVINY (4 PORCE)

• velká jablka

•  kuřecí prsa

•  marináda Kikkoman Teriyaki 100 ml

•  med 2 lžíce

•  jablečná šťáva 4 lžíce

•  řepkový olej 4 lžíce

 

POSTUP

  1. Umyjte a oloupejte jablka, poté je rozpulte a vykrojte. Osušte kuřecí prsa, pak je nakrájejte společně s jablky na podobné velké kousky. Kuře a jablka střídavě napichujte na špízy.
  2. Zbývající přísady spolu promíchejte jako marinádu a špízy marinujte asi 2 hodiny.
  3. Poté špízy grilujte po dobu 5 minut z každé strany. 
  4. Podávejte se salátem a pečivem. 

PRIMA TIP: Pokud chcete, můžete na špízy použít i cibuli, nejlépe červenou, která dodá další chuť a strukturu.

O marinádě teriyaki

TERIYAKIPokrmy ochucené teriyaki marinádou dnes nacházíme v mnoha kuchyních. Teriyaki je složeninou 2 japonských slov „teri“ (lesk, třpit) a „yaki“ (grilovat). Než se jídlo ogriluje, bývá naloženo v marinádě, díky které pak pokrm získává lesklý nádech „teri“. Marináda se vyrábí tradiční fermentací rozdrcených sójových bobů, pražené pšenice, vody a soli za přítomnosti fermentačních kultur (plísně aspergillus oryzea a bakterií mléčného kvašení), a její chuť je pro potřeby marinování zvýrazněna směsí koření (česnek, cibule, zázvor, víno a chilli). Fermentací dochází k dokonalému štěpení bílkovin, sacharidů a tuků. Po dokončení fermentace, která trvá několik měsíců, je vytvořena řada významných senzoricky aktivních látek. Marinováním je maso hloubkově ochuceno a zjemněno před tepelnou úpravou. Při použití teriyaki marinád není nutné používat žádná další ochucovadla, jídlo je ochuceno přírodní a zdravou cestou.

 

Podobné příspěvky

Hlad vás na cestách už nezaskočí

Redakce

Každá desátá restaurace neobnovila provoz

Redakce

Norimberk hostil veletrh Biofach již po pětatřicáté.

Redaktor J.Hampl