Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie

Za několik dní odstartuje pátý ročník oblíbeného Mušlového festivalu

Již pátý ročník oblíbeného Mušlového festivalu odstartuje již za několik dní. Galavečer k chystanému Czech Mussel Week si nenechala jako každoročně ujít řada známých osobností. Ochutnat dary moře a načerpat inspiraci se rozhodla herečka Ivana Jirešová, Lucie Benešová s rodinou, zpěvačka Kateřina Bohatová, zpěvačka Elizabeth Kopecká, režisér Karel Janák s manželkou a principálkou Divadla Radka Brzobohatého Romanou Goščíkovou, ale i herečka Chantal Poullain. Během zahajovacího banketu převzala od pořadatelů oblíbeného festivalu dar v hodnotě 300 tisíc korun pro svou Nadaci Archa. 
Mušle zaplaví Prahu
„Bylo to pro mě opravdu překvapení a překrásný večer. Musím poděkovat organizátorům Czech Mussel Week, že podpořili nadaci, myslím si, že je to krásné. Protože když se máme dobře, tak dát někomu něco nám přinese také mnoho štěstí. Nyní pracujeme na více projektech a jsme moc vděčni za každou pomoc. Je to krásných 300 tisíc a je to úžasný dar,“ svěřila se na galavečeru Chantal Poulain, která si akci plnou delikates, která probíhala v nedávno otevřeném designovém prostoru High Light opravdu užila. HOPI FISH HUB věnovalo nadaci 100 tisíc korun a za 200 tisíc se během večeře vydražily luxusní hodinky.
Inspiraci pro své domácí vaření na místě načerpal režisér Karel Janák. „Miluji vaření. Když jsem byl ještě u rodičů, tak mé první pokusy v kuchyni byly jako když Pejsek s kočičkou vařili dort, pak jsem se srovnal na koleji, kdy jsem si vařil studentská jídla a postupně to začalo být dobré a teď už vařím líp než normálně, protože se neustále vzdělávám,“ prozradil filmový režisér. „Myslel jsem, že mám mušle nejraději na francouzský způsob ve víně, dnes jsme měli ale skvělý recept na kari, na takový thajský způsob, a to mi chutnalo hrozně moc,“ prohlásil Karel Janák, který se v kuchyni se svou ženou pravidelně střídá. Víc, než složité recepty mu ale v kuchyni daly zabrat nové nože. „Koupili jsme si před dvěma lety dobré nože a byli jsme asi půl roku oba stále pořezaní. Jak jsme krájeli a nebyli zvyklí, že ten nůž ukrojí vše, tak jsme měli furt zafáčované nože, teď už jsme se to naučili a nože se nám také ztupily,“ dodal režisér akci užil po boku své ženy.
Principálka Divadla Radka Brzobohatého Romana Goščíková si doma s manželem připravuje mušle pravidelně. Vedle toho se také věnuje pečení. „Ráda peču, chleba, bagety, ale i sladké. Vařím ráda, ale ten hlavní kuchař je u náš manžel. Nevařím většinou podle receptů, ráda experimentuji, ale když mi Kája uvaří, tak je to fajn, že se o mě někdo postará. A díky Ondráškovi jsem se naučila dětská jídla,“ svěřila se herečka na galavečeři u příležitosti chystaného pátého ročníku festivalu.
Základní recept, který s mušlemi ochutnal snad každý milovník mořských plodů má ráda také herečka Ivana Jirešová. „Mušle nejraději pojídám v té základní variaci česnek, cibule, víno, vývar, sůl a chleba. Jsem šťastná blahem, když muž umí vařit a něco mi připraví, cítím se pak se jako princezna,“ svěřila se na večeři herečka, která se v kuchyni ráda otáčí, už i proto, že jí do toho nikdo nenutí. „Já moc ráda vařím, protože nekuchtím každodenně a hlavně nemusím! Vařím pro radost a vždycky si u toho krásně vyčistím hlavu. Mnoho pokusů skončilo v koši včetně kusů rozevlátých palačinek,“ dodala s úsměvem Ivana Jirešová.
Za zkušenou kuchařku se považuje i herečka Lucie Benešová. Čtyřnásobná maminka se v kuchyni otáčí již roky, a tak se jí jen těžko stane, že by něco skončilo v koši. „Ráda a často vařím. Nevzpomínám si, že by něco skončilo v koši, možná tak před deseti lety, ale už mám praxi. Mušle dělám půl vody a půl vína, máme takový veliký mušlový hrnec, je tam hodně česneku a hodně koření. Mám možná raději, když vařím já, mám prostě jistotu,“ dodala herečka. Společně se v kuchyni se svým mužem potkává s i zpěvačka a herečka Kateřina Bohatová, která nejraději vaří v páru. „Moc ráda vařím, nejraději vařím s manželem, samozřejmě teď už na to není tolik času jako dřív, je to vše větší šrumec. Mám nejradši, když vaříme spolu a také moc ráda hostím. Jsem holka z Moravy a talent po mámě, vyrostla jsem s mámou v kuchyni, vše se rozebíralo a dělalo tam a vždy jsem jí koukala pod ruce,“ dodala během slavnostní večeře.
Eva Polívková

Podobné příspěvky

Důkazy o vaření piva jsou staré 13 000 let

Aleš Fritscher

Ochutnejte exkluzivní mezcal San Cosme

Aleš Fritscher

Poznejte pravé asijské chutě na Smíchovské náplavce už 12. 5. Startuje Asia Food Fest

Jaroslav Hauer