Již pátý ročník oblíbeného Mušlového festivalu odstartuje již za několik dní. Galavečer k chystanému Czech Mussel Week si nenechala jako každoročně ujít řada známých osobností. Ochutnat dary moře a načerpat inspiraci se rozhodla herečka Ivana Jirešová, Lucie Benešová s rodinou, zpěvačka Kateřina Bohatová, zpěvačka Elizabeth Kopecká, režisér Karel Janák s manželkou a principálkou Divadla Radka Brzobohatého Romanou Goščíkovou, ale i herečka Chantal Poullain. Během zahajovacího banketu převzala od pořadatelů oblíbeného festivalu dar v hodnotě 300 tisíc korun pro svou Nadaci Archa.
Mušle zaplaví Prahu




Principálka Divadla Radka Brzobohatého Romana Goščíková si doma s manželem připravuje mušle pravidelně. Vedle toho se také věnuje pečení. „Ráda peču, chleba, bagety, ale i sladké. Vařím ráda, ale ten hlavní kuchař je u náš manžel. Nevařím většinou podle receptů, ráda experimentuji, ale když mi Kája uvaří, tak je to fajn, že se o mě někdo postará. A díky Ondráškovi jsem se naučila dětská jídla,“ svěřila se herečka na galavečeři u příležitosti chystaného pátého ročníku festivalu.


Za zkušenou kuchařku se považuje i herečka Lucie Benešová. Čtyřnásobná maminka se v kuchyni otáčí již roky, a tak se jí jen těžko stane, že by něco skončilo v koši. „Ráda a často vařím. Nevzpomínám si, že by něco skončilo v koši, možná tak před deseti lety, ale už mám praxi. Mušle dělám půl vody a půl vína, máme takový veliký mušlový hrnec, je tam hodně česneku a hodně koření. Mám možná raději, když vařím já, mám prostě jistotu,“ dodala herečka. Společně se v kuchyni se svým mužem potkává s i zpěvačka a herečka Kateřina Bohatová, která nejraději vaří v páru. „Moc ráda vařím, nejraději vařím s manželem, samozřejmě teď už na to není tolik času jako dřív, je to vše větší šrumec. Mám nejradši, když vaříme spolu a také moc ráda hostím. Jsem holka z Moravy a talent po mámě, vyrostla jsem s mámou v kuchyni, vše se rozebíralo a dělalo tam a vždy jsem jí koukala pod ruce,“ dodala během slavnostní večeře.
Eva Polívková