Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kaleidoskop

Na Velký pátek si připomínáme ukřižování Ježíše

kostel

Podle evangelií zemřel Ježíš Kristus na kříži ve tři hodiny odpoledne. Na památku jeho utrpení se v tento čas konají obřady. Je to pátek Svatého týdne a součást velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Základním církevním zvykem je půst. Ostatní zvyky, které se v tento den dodržují, jsou pohanské. Lidé se v tento den třeba omývali vodou nebo rosou, aby byli chráněni před nemocemi. Nemělo by se prát prádlo a hýbat zemí, tedy pracovat na poli nebo v sadu.

Čtyřicetidenní půst nemá fixní datum. Závisí na Velikonocích a začíná Popeleční středou, která je prvním dnem půstu. To je zpravidla sedm týdnů před Velikonocemi. Půst končí Bílou sobotou, dnem před Velikonoční nedělí.

Základem postního jídelníčku jsou vařené obiloviny, luštěniny, pučálka, domácí celozrnné pečivo, vařená zelenina, kvašené zelí a čerstvé bylinky.

 

Na Velký pátek: Pstruh s omáčkou z červeného vína

4 porce / příprava 30 minut

Ryba / 4 filety z pstruha (á 200 g), 4 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř

Špenát / 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 150 g špenátových listů, sůl

Omáčka / 1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kuliček černého pepře

150 ml suchého červeného vína, 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu, 3 lístky šalvěje

1 hrst hladkolisté petržele podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř

pstruhFilet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.

Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.

Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.

Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

Vhodné víno:

Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal.

Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová

 

 

 

Podobné příspěvky

Světový den zvířat v záchranných stanicích? Nejvíce slaví ježci!

Redakce

Nejčastější triky energošmejdů v době nouzového stavu

Redakce

Nemůžete se zbavit prachu v domácnosti?

Redakce