Čtyřicetidenní půst nemá fixní datum. Závisí na Velikonocích a začíná Popeleční středou, která je prvním dnem půstu. To je zpravidla sedm týdnů před Velikonocemi. Půst končí Bílou sobotou, dnem před Velikonoční nedělí.
Základem postního jídelníčku jsou vařené obiloviny, luštěniny, pučálka, domácí celozrnné pečivo, vařená zelenina, kvašené zelí a čerstvé bylinky.
Na Velký pátek: Pstruh s omáčkou z červeného vína
4 porce / příprava 30 minut
Ryba / 4 filety z pstruha (á 200 g), 4 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř
Špenát / 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 150 g špenátových listů, sůl
Omáčka / 1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kuliček černého pepře
150 ml suchého červeného vína, 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu, 3 lístky šalvěje
1 hrst hladkolisté petržele podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř
Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Vhodné víno:
Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová