“Každému z nás chce Ježíš mýt nohy”
Název Zelený čtvrtek vznikl nejspíše přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). Zvyk jíst špenát na Zelený čtvrtek je lidovým zvykem, který s duchovním obsahem Velikonoc nesouvisí.


Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami
Osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený, příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.
4 porce / příprava 45 minut
Polévka
2 šalotky nebo 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 střední brambora, 2 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu
½ lžičky kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, 100 ml suchého bílého vína, 2 cukety (500 g)
1 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 svazek ředkviček, 2 hrsti rukoly, sůl
Olej
1 hrst hladkolisté petržele, 8 lžic extra panenského olivového oleje
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová