Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film Kultura

15 let od založení jednoho z prvních streamovacích portálů

Dasfilm

DAFilms slaví! V době, kdy se opět veškeré kulturní dění přesunulo do online prostoru, oslaví 29. října mezinárodní streamovací portál DAFilms své 15. výročí. Vznikl ve stejném roce jako globální YouTube, v době dosud netušeného potenciálu distribuce na internetu. Prvotní nejistota filmařů dávat své filmy do online prostředí je dnes překonána, DAFilms se etabloval jako mezinárodní platforma, která úspěšně šíří festivalové a nezávislé filmy. Právě nyní pomáhá zprostředkovat online verze dokumentárních festivalů Ji.hlava nebo portugalského Doclisboa.

Založení českého projektu DAFilms bylo ohlášeno 29. října 2005 během slavnostního zakončení festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Festival tak inicioval vznik nové distribuční platformy, která původně nesla název Doc Air. Během krátké doby Ji.hlava spoluzaložila i novou síť předních evropských festivalů dokumentárních filmů s názvem Doc Alliance. Vznik aliance vtiskl DAFilms současnou podobu a festivalové tituly se začaly dostávat do dalších sedmi evropských zemí. Díky úzkému napojení na mezinárodní prostředí může projekt pravidelně přinášet tvorbu výjimečných autorů mezinárodní kinematografie a dávat prostor pro distribuci dokumentárním, festivalovým a dalším nezávislým filmům. Na počátku roku 2020 rozšířily českou a evropskou verzi portálu i další jazykové mutace pro Slovensko a Polsko, pro americké kontinenty byla spuštěna pobočka DAFilms Americas.

Dasfilm slavi 15 let„Patnáct let fungování streamovacího portálu jako je DAFilms považuji za obrovský úspěch. Za tu dobu prošla oblast streamování videa skokovým vývojem a my jsme rádi, že s tímto dynamickým online světem stále držíme krok. Díky Doc Alliance se nám podařilo vytvořit mezinárodní komunitu lidí se zájmem o dokumentární film, nové proudy kinematografie a nové talenty. A právě nadšení diváků pro kvalitní filmy je to, co nás motivuje do dalších let,“ říká zakladatelka DAFilms Nina Numankadić. V pilotní fázi portál nabízel zdarma jedenáct dokumentárních filmů z Česka, Slovenska a Polska. Mezi uvedenými tituly byla například absolventský film Moravská Hellas od Karla Vachka, portrét neobvyklé radiové stanice ve filmu Městečko ve vesmíru od Miroslava Janka, studentský film Ocet Víta Klusáka nebo první dokument Ladomírské morytáty a legendy slovenského režiséra Petera Kerekeše.

Nelehká cesta streamovacích portálů

S rozvojem technologií a zároveň rostoucím počtem filmů a filmových festivalů narazila filmová distribuce na své limity. Diváci se nemohli ke kvalitním dokumentárním filmům dostat jinak, než návštěvou jednotlivých festivalů. Řešení, jak dostat skvělé filmy k divákům po celém světě, napadlo tým festivalu MFDF Ji.hlava. „S nápadem na vznik tohoto portálu přišel Petr Kubica. Seděli jsme společně v naší oblíbené hospůdce v Amsterdamu, během listopadového festivalu IDFA, a Petr říká, že budoucnost je rozšířit distribuci dokumentů na internet. Přesně si pamatuji ten moment. Hned jsme se pro tu ideu s kolegyní Andreou Slovákovou nadchli a řekli si, že do příští Ji.hlavy prototyp takového portálu spustíme,“ říká Marek Hovorka, ředitel festivalu Ji.hlava.

Nelehkou cestu plnou překážek, s níž se musely streamovací portály vyrovnat, ilustruje i vývoj služby DAFilms. Současné nadvládě globálních streamovacích platforem předcházelo období, kdy se lidé učili sledovat filmy na internetu a filmaři získávali důvěru v nový distribuční kanál na internetu. „Dokumentární prostředí bylo vždy otevřenější novým způsobům distribuce, přesto v počátcích vládla nedůvěra producentů v online prostředí. Majitelé práv se báli problému pirátství, diváci nebyli zpočátku zvyklí platit na internetu. To se začalo měnit kolem roku 2013, kdy jsme začali poprvé uvádět filmy v Day&Date premiéře,“ popisuje výkonná ředitelka DAFilms Diana Tabakov zlomový okamžik, kdy film uváděný zároveň v kinech byl ve stejný den uveden online. „V současnosti, obzvlášť v této době, to již není ničím neobvyklým. Tento rok jsme uvedli hned několik premiér a exkluzivních festivalových uvedení,“ dodává Tabakov.

Napojení na filmové festivaly

Pro DAFilms byla spolupráce s festivaly vždy klíčová, v tomto roce se ale online programy festivalů staly jedním z hlavních pilířů. Diváci právě nyní mohou zhlédnout mezinárodní program festivalu Ji.hlava nebo portugalského Doclisboa, během jara jim portál DAFilms nabídl program online verze festivalu Visions du réel. Vedle distribučních filmů věnuje DAFilms pozornost také formátům, které se v klasické distribuci jen těžko dostanou k divákům, například krátkým filmům. Již třetím rokem tak v tuto chvíli mohou diváci zdarma objevit ty nejlepší krátké dokumentární filmy z jihlavské sekce Krátká radost, v níž se až do 29. října mohou zúčastnit diváckého hlasování o nejlepší krátký film. Dále se v průběhu listopadu mohou těšit na program Festivalu francouzských filmů nebo na dětské filmy v rámci Juniorfestu.

Martin Černý, media@dafilms.com

 

První filmy uvedené na DAFilms v roce 2005

Moravská Hellas (1963) – r. Karel Vachek

Městečko ve vesmíru (1984) – r. Miroslav Janek

Sláva republice (2004) – r. Martin Řezníček

Ocet (2001) – r. Vít Klusák

Ladomírske morytáty a legendy (1998) – r. Peter Kerekeš

1.35 (2003) – r. Milan Balog

Zo života Hydiny (2005) – r. Jana Mináriková

Za plotem (2005) – r. Marcin Sauter

Výmet (2003) – r. Zuzana Piussi

Maj Kompjutr (2002) – r. Jakub Sommer

The End of the Street (2005) – r. Anna Patyk Stepczak

 

Podobné příspěvky

Třináct komnat První republiky

Jaroslav Hauer

Kniha Matky na palici rozesmála mě i dceru

Šebík

DOVOLENÁ PO ČESKU přináší neočekávané zvraty a překvapivé rozuzlení

Redakce