Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Tiskové Zprávy Zprávy z Prahy

20PEOPLE do nové sezony vstoupí reprízami úspěšných inscenací Peklo-Dantovské variace a Máj

Český taneční soubor mezinárodního renomé 420PEOPLE 16. září od 20.00 v Experimentálním prostoru NoD v Dlouhé ulici v centru Prahy uvede Peklo – Dantovské variace. Představení založené na vzrušujícím spojení tance a činohry je dílem protagonistů 420PEOPLE Nataši Novotné a Václava Kuneše, režiséra Jana Nebeského, herce Davida Prachaře ascenáristky a herečky Lucie Trmíkové.

Výsledkem je zdařilé tragikomické podobenství o souboji se smutkem, nudou a leností, které se vkrádají do lidského života po uplynutí jeho první poloviny. Úspěšnou inscenaci doprovází i nebývalý zájem mimopražských divadel, jen na podzim Peklo – Dantovské variace čeká uvedení v rámci festivalů Mladá Smetanova Litomyšl, Bezručova Opava i večer v Trutnovském kulturním centru UFFO.
Proslulá klasika v originálním pojetí, kdy vedle veršů zní i rap a na jevišti excelují herci společně s tanečníky – takový je Máj v pojetí režiséra Davida Prachaře a uměleckého šéfa 420PEOPLE, choreografa Václava Kuneše. Na Nové scéně Národního divadla bude Máchův Máj v unikátním tanečně-činoherním konceptu k vidění 28. září od 20.00. „Text jsme respektovali v celém jeho znění, i když jsme se nebránili práci s ním a našemu vlastnímu pojetí a výkladu,“ řekl David Prachař. „Rytmus básně je velmi taneční, tancem jsme se nesnažili vyjádřit děj, spíše zachytit atmosféru a náladu díla,“ dodal Václav Kuneš. Do hlavních rolí Máje tvůrci obsadili tanečníky souboru 420PEOPLE a herecké osobnosti spjaté s Národním divadlem, kromě Davida Prachaře se na scéně objeví také Jan Kačer. Mimořádný zážitek umocňuje živý hudební doprovod, přímo na jevišti se o něj stará Pavel Fajt. Na původní hudbě spolupracoval i Ondřej Anděra z přední české formace WWW.
Více informací na www.420people.org

420PEOPLE
420PEOPLE – prestižní taneční soubor, který na přelomu let 2007/2008 založili Václav Kuneš a Nataša Novotná – bývalí dlouholetí členové Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Ve spolupráci s umělci z různých oborů naplňují svou uměleckou vizi a produkují tvorbu s pomyslnou značkou Made by Czechs, soubor 420PEOPLE je však zároveň organickou součástí mezinárodní tvůrčí scény. Soubor se se těší podpoře Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy, od roku 2009 pak také významné podpoře Nadace BNP Paribas.

Kontakty

www.420people.org
https://www.facebook.com/420PEOPLE.DANCE.COMP

Podobné příspěvky

Židovské muzeum v Praze a Staronová synagoga se znovu otevírají návštěvníkům

Redakce

V Brumlovce se otevřela herna VR Park Avatar

Redakce

Gangsterská komedie UBAL A ZMIZ úspěšně dotočena

Jaroslav Hauer