Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film Kultura

27. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest bude zahájen v Obecním domě

Režisér Oren Moverman převezme cenu Kristián, doprovodí ho herec Woody Harrelson 

  • MFF Praha – Febiofest 2020 zahájí v české premiéře snímek Šarlatán laureátky ceny Kristián Agnieszky Holland
  • Režisér Oren Moverman, herec Milan Lasica, herečka Iva Janžurová a režisér Hirokazu Kore-eda převezmou letos cenu Kristián
  • Závěrečným filmem festivalu bude Kore-edův snímek Pravda s Catherine Deneuve, Juliette Binoche a Ethanem Hawkem v hlavních rolích

  1. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude zahájen 19. března v Obecním domě filmem Šarlatán významné polské režisérky, držitelky ceny Kristián (2012) Agnieszky Holland. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan, který se o roli léčitele Mikoláška podělil se svým synem Josefem Trojanem, a slovenský herec Juraj Loj. Životopisné drama zachycující ojedinělý životní příběh rozporuplného bylinkáře na pozadí zlomových okamžiků českých dějin mělo světovou premiéru na letošním Berlinale, kde zaznamenalo velký úspěch. Do českých kin vstoupí 26. března.

Na slavnostním ceremoniálu festival ocení amerického tvůrce Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě tento americký herec, nominovaný na Oscara také za filmy Lid versus Larry Flynt nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem, ho doprovodí na festival, aby zde společně uvedli snímek Policejní divize Rampart.

Kristiána letos převezme na zahájení také významný slovenský herec Milana Lasica a festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni.

Pražskou část Febiofestu zakončí 27. března v CineStaru Anděl film Pravda mistrného japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy. Snímek, který měl světovou premiéru na podzim na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient Juliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka. Hirokazu Kore-eda získal mnoho ocenění, v neposlední řadě Zlatou palmu v Cannes v roce 2018 za svůj předposlední film Zloději. 

Na slavnostním zakončení bude také oceněna Kristiánem i herečka Iva Janžurová, která ten den uvede před pražským publikem film režiséra Juraje Herze Morgiana.

 

Významní hosté festivalu

 

Profil: Atom Egoyan

Festival přivítá v Praze kanadského filmového tvůrce, scenáristu a producenta arménského původu Atoma Egoyana a v rámci profilu uvede hned tři jeho stěžejní snímky Exotica (1994), Sladké zítřky (1997) a Čestný host (2019), kterými tento umělec zaznamenal úspěch na Mezinárodních filmových festivalech v Cannes, Torontu nebo také u Americké filmové akademie.

Pocta: Oren Moverman

Febiofest vzdá poctu americkému všestrannému tvůrci Orenu Movermanovi a představí celkem deset Movermanových snímků: režijní Posel (2009), Policejní divize Rampart (2011), Čas beznaděje (2014), Osudová večeře (2017), ale také filmy, na kterých se podílel jako producent či scenárista: Láska a odpuštění (2014, r. Bill Pohlad), Stanice 48 (2016, r. Udi Aloni), Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2017, r. Todd Haynes), Norman: Mírný vzestup a tragický pád stratéga z New Yorku (2017, r. Joseph Cedar), Skin/head (2018, r. Guy Nattiv) a Příběh (2018, r. Jennifer Fox). Oren Moverman je také scenáristou filmu Puzzle, který festival uvádí v rámci sekce Culinary Cinema.

 

Host: Woody Harrelson

Americký herec Woody Harrelson, který má na svém kontě kromě tří nominací na Oscary i několik nominací na Zlaté globy nebo cenu BAFTA, přijíždí do Prahy uvést společně s Orenem Movermanem snímek Policejní divize Rampart (2011). Projekce tohoto snímku za přítomnosti obou hostů se uskuteční v sobotu 21. 3. v jednom ze sálů CineStar Anděl.

 

Profil: Hirokazu Kore-eda

Profil japonského filmaře Hirokazu Kore-edy nabídne od 20. do 27. března celkem devět filmů, které natočil od roku 2004 do současnosti. Za pozornost stojí vedle Zlatou palmou oceněných Zlodějů (2018) především snímek Nikdo to neví (2004), kterým na sebe poprvé významně upozornil za hranicemi Japonska a po jehož projekci bude následovat debata s režisérem. Na tu naváže úvodem k dalšímu ze svých filmů Jaký otec, takový syn (2013), za který v Cannes získal Cenu poroty. To vše se odehraje v Edison FilmHubu ve dnech 26. a 27. 3. Svůj profil zakončí japonský mistr rodinných drobnokreseb úvodem předpremiéry svého nového snímku Pravda (2019), který se loni v Benátkách ucházel o Zlatého lva.

 

Hlavní soutěž festivalu a její hosté

  1. MFF Praha – Febiofest poprvé představí Hlavní soutěž, ve které bude uveden výběr sedmi nejnovějších autorských snímků nastupujících světových filmařů. Během sedmi dnů budou moci diváci zhlédnout sedm soutěžních filmů, tři z nich – Služebníci, Naděje, Zabij to a opusť město – měly dokonce premiéru před několika dny na Berlinale. Hodnotit snímky bude odborná porota složená ze tří filmových profesionálů – český herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyedi a kanadský režisér Denis Côté. Vítěz této sekce získá částku pět tisíc euro.

Foto: Jaroslav Hauer

Podobné příspěvky

Nakladatelství CREW právě vydává charitativní sborník Komiks pro Ukrajinu

Redakce

KAREL GOTT S DASHOU NAZPÍVALI DUET!

Jaroslav Hauer

Projekt JINÝ v pražské Galerii Beseder představí oběti ruského imperialismu

Redakce