Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura Pozvánky na akce

5. ročník Týdne čtení dětem – Vydejte se s dětmi na společnou cestu ke knihám!

Týden oslav literatury a čtení s dětmi, tradiční vrchol unikátní kampaně Celé Česko čte dětem, od 1. do 7. června nabídne dětem a dospělým po celé republice řadu pozoruhodných aktivit. V rámci 5. Týdne čtení dětem v ČR se bude číst například ve Zlíně, Ostravě, Praze, Brně, Olomouci, Karlových Varech, Plzni, Opavě, Českých Budějovicích nebo Proseči, na mnoha místech se zapojením známých osobností ze světa kultury, umění a sportu.

Letošní 5. ročník Týdne čtení dětem v ČR bude slavnostně zahájen v rámci jubilejního 55. ZLÍN FILM FESTIVALU v sobotu 30. května za účasti spisovatelky Aleny Ježkové, herce a moderátora Lukáše Hejlíka, režisérky Alice Nellis, herců jejího nového filmu Sedmero krkavců a souboru scénického čtení LiStOVáNí. Zahajovací ceremoniál uvede hromadné čtení básně Jiřího Žáčka Nemalujte čerta na zeď v podání dětí a hostů. Každé dítě, které se inaugurace zúčastní, dostane knihu a časopis z nakladatelství Albatros. Součástí inaugurace bude charitativní sbírka dětských knih – každý divák může přinést nepoškozenou dětskou knihu, kterou má přečtenou, případně novou. Knihy budou darovány do zlínské nemocnice a do ordinací dětských lékařů ve Zlíně a okolí.

„Cílem 5. Týdne čtení dětem je ukázat veřejnosti, že každodenní čtení dítěti pro radost je nejúčinnější metodou výchovy člověka samostatně uvažujícího, člověka kulturního, jenž postupuje eticky a který si v životě umí poradit rozumem, nikoli silou. Chceme také vyburcovat rodiče a dospělé z nejbližšího okolí dítěte k ochraně dětí před hrozbou falešných hodnot masové kultury,“ vysvětluje Eva Katrušáková, zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem.

Oblíbený Týden čtení dětem je součástí osvětové kampaně Celé Česko čte dětem, největší svého druhu u nás. Kampaň je realizována už devátým rokem a zaměřuje se především na propagaci hodnotné literatury, podporu emočního zdraví dětí a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Odborníci se shodují, že předčítání rozvíjí znalosti, paměť a představivost, rozšiřuje slovní zásobu, učí děti myšlení a má řadu dalších jednoznačně příznivých efektů. Stačí 20 minut denně. Každý den.

Podobné příspěvky

Výstava k 25 letům založení České unie karikaturistů nazvaná ČTVRT KILA ČUK …

Šebík

František Skála představuje ve své Jízdárně muzea v muzeu

Jaroslav Hauer

Myši patří do nebe

Redakce