Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Kultura

Je jim 50 a jsou to FEŠÁCI

Fešáci slaví 50 let trojalbem hitů i nových písní a na turné

“V pražské Lucerně vystoupíme 23. listopadu. Chceme pozvat naše bývalé členy a hosty. Budeme křtít naši desku i knihu. Celých těch padesát let promítneme do IMG_2755jednoho představení a vzpomeneme i na naše kamarády, kteří už tady nejsou,” řekl ČTK kapelník Fešáků Antonín Kny.

Dvě třetiny trojalba zabírá sestava největších hitů natočených v letech 1969 až 2012. Nechybí tu žádný z důležitých zpěváků typu Jindřicha Šťáhlavského, Michala Tučného, Tomáše Linky, Pavla Brümera nebo Roberta Mouchy. V novější části repertoáru na třetím CD se představují Jindřich Malík, Erika Horká, Hana Mladá, Miloš Slezák nebo Hana Horecká. Vedle převážně nových studiových nahrávek již prověřených na koncertech třetí disk nabízí i několik bonusů.

“Snažili jsme se, aby trojalbum mapovalo celou éru Fešáků od roku 1967 až do IMG_2796současnosti. Z každé desky jsme na ni zařadili základní pilíře historie kapely, největší hity jsme navíc doplnili speciálním albem nových nahrávek. Mezi nimi je například i naše verze Pohody od skupiny Kabát, se kterou jsme před lety natočili jejich hit Colorado,” uvedl zpěvák Linka.

Za dobu existence skupinou Fešáci prošlo několik desítek muzikantů. Loni 20. prosince ve věku 71 let zemřel Jan Turek, houslista, autor mnoha písňových textů, moderátor, scenárista a zakladatel skupiny Fešáci. V prosinci 1967 spolu s Karlem Poláčkem a Pavlem Brümerem založil v Ústí nad Labem skupinu Greenes, která později změnila název na Bluegrass Hoppers a posléze na Fešáci. Předloni 15. září ve IMG_2800věku 69 let zemřel zpěvák a banjista Brümer. Nejstarším členem současných Fešáků je zpěvák Robert Moucha, který je v kapele od května 1968. Poslední žijící spoluzakladatel Poláček se skupinou vystupuje příležitostně.

Nejpopulárnější člen Fešáků Michal Tučný zemřel 10. března 1995 ve věku 48 let. Členem Fešáků byl i moderátor a textař Petr Novotný. Během své kariéry Fešáci odehráli přes 6000 představení. Jejich nejúspěšnějším albem je Ostrov Fešáků z roku 1975 s hity jako Jaro, Matterhorn, Slída či Pojedou.

Podobné příspěvky

V pražském Tančícím domě právě jede Multiverse Express

Redakce

VE ŠVANDOVĚ DIVADLE UVEDOU ON-LINE PREMIÉRU PRVNÍ HRY KOMPLETNĚ NAPSANÉ UMĚLOU INTELIGENCÍ

Redakce

I Praha má svou Wall Street

Redakce