Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Ve stínu šibenice

Masinovi-kniha

Kniha MAŠÍNOVI – Ve stínu šibenice přináší intimní rozhovory spisovatele Vladimíra Mertlíka s Josefem Mašínem, Zdenou Mašínovou a dalšími žijícími pamětníky, které osobně zasáhl teror komunismu po odchodu skupiny bratří Ctirada a Josefa Mašínů do Západního Berlína.

Kniha obsahuje desítky dosud nezveřejněných fotografií z rodinných alb.

Slovy autora:

Celých dvanáct let během naší korespondence a schůzek na různých místech Evropy mi zároveň trvalo hledání způsobu, jak k příběhu bratří Ctirada a Josefa Mašínových i ostatních členů skupiny a jejich rodin říct něco, co ještě řečeno nebylo. Setkání s posledními žijícími účastníky i pamětníky se však ukázala být natolik fascinující a výjimečná, že nakonec zvítězila idea dokumentu, který neakcentuje obvyklou linii popisu „cesty na severozápad“, jak se přechodu skupiny obou bratrů do Západního Berlína obvykle říká. Otevřené rozhovory s těmi, jichž se jeden z nejsilnějších příběhů českých dějin 20. století týká, ukázaly, že utrpení přátel i rodin hrdinů bylo stejně osudově kruté a dramatické jako cesta a osudy hlavních hrdinů příběhu.

Právě na nevinných – včetně žen a dětí – se bolševický režim mstil za neúspěch lovu na pět mladých mužů, kteří se vzepřeli rudému teroru a vyhlásili mu ozbrojený boj. Jejich blízcí, kteří zůstali doma a mnohdy o jejich úmyslu odejít ani nevěděli, nesli pak bez ohledu na věk stejnou tíhu pomsty jako ti, co odešli.

Byli popraveni, umučeni, potrestáni mnohaletými žaláři a v řadě případů také brzy po propuštění zemřeli. Nesmírně otevřené promluvy posledních žijících pamětníků událostí jsou skromným příspěvkem k odkrytí jejich dosud utajených vzpomínek na události, které významně ovlivnily dějiny českého boje za svobodu proti totalitním režimům ve 20. století.

Večer 12. dubna 2019 mi otevírá vůdčí osobnost skupiny, Josef Mašín, dveře svého domu v Santa Barbaře. Dalších pět dnů a nocí naslouchám intimním vzpomínkám na dosud skryté souvislosti „cesty na severozápad“, na dějinné události doby i reflexe a komentáře dnešního světa. V diskuzích potvrdí výtečnou orientaci ve světové, české i americké domácí politice historie i dneška a pověst ostrého diskutéra i vnímavého posluchače.

Ničeho nelituji! říká poslední žijící člen skupiny, Josef Mašín.                                                                                                                                                

 (z úvodu knihy)

VLADIMÍR MERTLÍK (*1945) je scenáristou a producentem rozhlasových i televizních pořadů a vícedílných sérií historických dokumentů Toulky s Ladislavem Smoljakem (2006), Lucemburkové (2010), V záři císařské koruny (2016), Doteky Karla IV. (2016) a Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2016).

Je autorem knih Život jako menu (2004), Toulky s Ladislavem Smoljakem (2010), Lucemburkům v patách (2011), Zápisník hladového muže (2011), Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2017), Zdravíčko, doktore! (2017), Lví silou, vzletem sokolím (2018) a V první linii armádní generál Petr Pavel (2019), která se stala nejprodávanější knihou nakladatelství Academia v roce 2019. Jeho posledním dílem je audiokniha V první linii – Armádní generál Petr Pavel (2020) vydaná v edici Témbr.

Vladimír Mertlík: Mašínové – Ve stínu šibenice, vydává nakladatelství Universum, 184 stran, doporučená cena 299 Kč

 

www.euromedia.cz

 

Podobné příspěvky

Americký skladatel Dan Brown vystoupí v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem

Redakce

Scifi muzikál „Ray Bradbury´S 2116“ bude mít světovou premiéru již zítra v divadle Semafor

Jaroslav Hauer

Do aukce míří raritní obraz Bohumila Kubišty – Zátiší s pivoňkami z roku 1909

Redakce