Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo Kultura Pozvánky na akce

Balet Amerikana III, který se koná 11. 2. 2015 ve Státní Opeře v Praze

zdroj: 2MEDIA

Večer komponovaný z choreografií americké provenience představuje skutečnou „americkou choreografickou klasiku“ – George Balanchine, Jerome Robbins a William Forsythe, hvězdná trojice osobností, která vytvořila nezapomenutelný baletní styl. Mimořádný baletní večer Amerikana III na jevišti Státní opery je věnován právě jejich tvorbě. Atraktivní podívanou, fascinující pro diváky a inspirativní pro umělce, ještě umocňuje hudba světových skladatelů.

Náš cyklus Amerikana pokračuje již třetím programem, v němž jsme si vzali za cíl představit českému publiku balet americké provenience 20. století. Tentokrát je program složený z tvorby nezapomenutelného George Balanchina, unikátního Williama Forsytha a oskarového Jeroma Robbinse. Vybrali jsme prestižní tituly, které připomínají přelom ve vývoji klasického baletního stylu a fascinující baletní techniky. Milovníkům tance tak nabízíme nejen okouzlení a fascinaci, ale také srovnání jedinečných choreografických kompozic s pozoruhodnými interpretačními výkony, které posouvají krásu klasického baletu daleko do budoucnosti a nesmrtelnosti,“ říká Václav Janeček, dramaturg Baletu ND.

 Skvost, v němž Balanchine shrnul tradici vrcholné baletní estetiky a choreografické matematiky, je příležitostí pro taneční brilanci. Nikola Márová (v prvním obsazení) je zde baletní divou s obrovskou scénickou prezencí, jejíž pohyb je plovoucí a vznášivý, ale tělo zůstává velmi žensky hmotné a senzuální. Adam Zvonař se kolmým startem zaslouženě vyšvihl na jejího partnera, zastíněn jen jejím zjevem a zkušeností.

(Nina Vangeli, Hospodářské noviny, 30.10. 2012)

amerikanafancy1

amerikanathemes2

 

Podobné příspěvky

Rembrandt v Praze

Redaktor J.Hampl

Větrná hůrka ve Švandově divadle

Redaktor J.Hampl

Kapelu Three Days Grace přivítala plná Malá sportovní hala

Redakce