Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Kultura

Chodúr vyměnil filharmonii za slovenskou cimbálovku

Martin Chodůr

Český zpěvák Martin Chodúr si pro svoji autorskou píseň Síla mít rád tentokrát přizval multižánrovou cimbálovku Silband z Košic. Píseň původně napsaná pro šedesátičlennou Janáčkovou filharmonii Ostrava se poprvé objevila na albu Hallelujah vánoční písně a koledy v roce 2018. V novém aranžmá Gabriela Silvaye se píseň harmonicky i svým charakterem obohatila o lidové prvky a vznikla verze písně pro tyto vánoce.

Chodúr vyměnil filharmonii za slovenskou cimbálovku

Martin-ChodurPíseň Síla mít rád je pro mě věčně otevřená. Psal jsem ji tak, aby mohlo vzniknout nekonečno možností, jak ji harmonicky pojmout a byl bych rád, kdyby i jiní umělci tuto píseň uchopili a pojali po svém. I v původní orchestrální verzi je každá sloka jinak harmonicky zpracovaná a je v jiné tónině a verze s cimbálovkou Silband je pokračováním, které vnáší zase nové prvky, nový pohled, hrají v ní jiné nástroje, ale přitom myšlenka zůstává stejná – každý můžeme přispět k tomu, aby byl svět lepším místem” vysvětluje Martin Chodúr.

Vznikla vánoční píseň Síla mít rád

K prvotní spolupráci mezi Martinem Chodúrem a cimbálovkou Silband došlo už v roce 2005. Tehdy vznikla nová tango úprava a klip k autorské písni Salome. “Líbí se mi jak Silband pracuje s tradičním zvukem cimbálovky a hlavně, jak dokážou zahrát různé styly a vytvořit netypickými technikami hry nejrůznější zvuky. Byl jsem nadšený naši spolupráci u písně Salome a tak jsem neváhal oslovit je znovu”.

Když mi Martin poslal nahrávku skladby Síla mít rád s přáním o nové aranžmá a já jsem si ji poslechl v původní orchestrální verzi, dlouho jsem přemýšlel, co se s tím dá udělat více. Nakonec jsem aranžmá upravil po svém v našem pětičlenném provedení, je to jiné a doufáme, že se to bude posluchačům líbit” dodává aranžér písně Gabriel Silvay z kapely Silband.

Píseň doprovází videoklip a nahrávka je k dispozici v internetovém obchodu Supraphonline a na všech streamovacích platformách.

Ivona Selníková

 

 

 

Podobné příspěvky

Oslavte konec školy „funkově“ ve společnosti Top Dream Company a HitFakers

Šebík

Centrum současného umění DOX vystavuje KAFKAesque

Petr Ondrášek

Flašinet žije!

Redakce