Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Výtvarné umění ČR

Dílo Theodora Pištěka v Hluboké nad Vltavou

Theodor Pištěk, Expozice výstavy

Alšova jihočeská galerie v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou po 29 letech opět vystavuje dílo Theodora Pištěka pod názvem Senzační realismus. Výstavu připravovala galerie dlouho a kvůli covidovým omezením nakonec její termín vyšel na letošní rok. Díky tomuto posunu si můžeme připomenout i autorovo významné jubileum, Pištěkovy 90. narozeniny. 

Adieu, Guy Moll, 1992-2017, olej na plátně, detail
Adieu, Guy Moll, 1992-2017, olej na plátně, detail

Poprvé se malíř Theodor Pištěk objevil společně s americkými a evropskými hyper-, foto- či jinými realisty 60. a 70. let na široce koncipované výstavě East of Eden v Ludwigově muzeu v Budapešti. Nyní se ke svébytné Pištěkově realistické prezentaci s lehkými přesahy k jeho evropským a americkým druhům odhodlala Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Samotný Theodor Pištěk je na tomto výstavním projektu představen výhradně svými realistickými pracemi, a to v pokud možno komplexním přehledu jeho nejznámějších a ikonických děl. Ta vznikala zejména od počátku 70. let 20. století do první poloviny následné dekády, malíř se však ke svému svébytnému realismu průběžně, a nutno říci i výjimečně, vracel až do nedávné doby. 

Ecce homo, 1983, olej na plátně, detail
Ecce homo, 1983, olej na plátně, detail
Pocta Papinovi, 1981, olej na plátně, detail
Pocta Papinovi, 1981, olej na plátně, detail

Postavení Theodora Pištěka na české umělecké scéně je zcela mimořádné a opírá se zejména o malířovu specifickou realistickou epochu, rozvíjenou od počátku 70. let. Krátkou, ale intenzivní periodu světového foto- či hyperrealismu obohatil bezesporu o komplikovaný, ale divácky účinný narativ vrstvení příběhu za malbou, a to ve vztahu k dějinám malířství jako takovým, stejně jako k aktuálním společenským i filozofickým tendencím.

„V kontextu Pištěkovy tvorby je tedy navýsost napínavé srovnání jeho přístupu jednak s americkými hyperrealisty, jednak s tendencemi evropského malířství, které z realismu vycházelo. Zejména práce Jacquese Monoryho či Gerharda Richtera, který je stejný ročník narození jako Theodor Pištěk,“ vysvětluje kurátor výstavy Martin Dostál.

Sbohem, mládí 1,2,3 1981, olej na plátně
Sbohem, mládí 1,2,3 1981, olej na plátně

Několik prací, zapůjčených z Ludwigových muzeí ve Vídni, Budapešti a Koblenzi, a také ze dvou českých sbírek, umožňuje srovnání jednotlivých uměleckých strategií a dokazuje, že Pištěkovo dílo je integrální součástí světového uměleckého dění dané epochy a realistických stylů.

Theoror Pištěk je držitelem řady prestižních ocenění, za kostýmní návrhy k filmu Miloše Formana Amadeus (1984) obdržel cenu americké filmové akademie Oscar. Za kostýmy k filmu Valmont (1989) stejného režiséra obdržel nejvyšší francouzskou filmovou cenu César. Po zvolení Václava Havla prezidentem navrhl uniformy Hradní stráže. V roce 1990 inicioval založení Ceny Jindřicha Chalupeckého, jako spoluzakladatele oslovil také prezidenta Václava Havla a výtvarníka a básníka Jiřího Koláře. V roce 1993 se uskutečnila jeho rozsáhlá výstava v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, roku 1997 pak v Galerii hlavního města Prahy v Městské knihovně.

Skříň, 1982, olej na plátně, detail
Skříň, 1982, olej na plátně, detail

V roce 2000 byl vyznamenán prezidentem republiky Václavem Havlem medailí Za zásluhy 1. stupně. Za dlouhodobý umělecký přínos v oblasti kinematografie obdržel v roce 2004 cenu Český lev. Jako jediný Čech byl roku 2011 zařazen na výstavu East of Eden v budapešťském Ludwigově muzeu. Výstava se věnovala hyperrealistickým tendencím ve Spojených státech a v západní a východní Evropě. U příležitosti umělcových osmdesátin v roce 2012 uspořádala jeho retrospektivní výstavu Národní galerie v Praze.

Výstavu můžete navštívit v rámci letního putování do 30.října

Foto nad textem: Z expozice výstavy

S použitím TZ zpracoval Petr Ondrášek

Foto © Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Multižánrová formace Epoque Quartet zve do Lucerny, vystoupí i Eben, Lábus, Bárta a Ruppert

Redakce

GHMP vystavuje dílo fotografa Jaroslava Beneše

Petr Ondrášek

Mužem roku 2016 je dozorce

Jaroslav Hauer