Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Divadlo Radka Brzobohatého představuje novou hru

Divadlo Radka Brzobohatého uvádí již 3. premiéru této sezóny. Po komedii Karla Janáka o hyperkorektnosti Vy nejste žena, pane! , muzikálové pohádce Čarodějnice Bordelína, proběhne 28. 4. česká premiéra izraelské komedie A JE TO VENKU! , mladých oceňovaných autorů Gilad Shmueli a Stav Idisis. Gilad Shmueli bude dokonce hostem slavnostní premiéry.

A JE TO VENKU!

Hru napsal se svou spolužačkou ještě za studií, řešili v ní svůj odlišný pohled na fungování partnerských vztahů. Hra se stala okamžitě hitem v divadle Cameri, což je 2. největší divadlo v Tel Avivu.

 Komedii do Divadla Radka Brzobohatého přinesl režisér Svojtka, který ji pro DRB přeložil i zrežíroval a říká:
,,Komedii A JE TO VENKU! mi poslal Gur Koren. Není to jeho dílo, ale je to hra, na které pracoval, neboť působí také jako hlavní dramaturg druhého největšího izraelského divadla Cameri. Řekl mi „přečti si to, ta hra nám na jevišti funguje jak hodinky.“ Tak jsem ji přečetl a musím říct, že to byla láska na první pohled. Napsali ji mladí autoři Gilad Shmueli (on) a Stav Idisis (ona), tehdy ještě studenti herectví na telavivské univerzitě.

Vznikla po jedné jejich velmi bouřlivé hádce na téma partnerských vztahů, jak mi oba potvrdili. A je to velmi bouřlivá hra… Je zábavná, je chytrá, je nejen o partnerských vztazích, ale také o generačních vztazích v rodině. Má několik zásadních, velmi překvapivých zvratů, které pohled na situaci a vztahy mezi postavami úplně obrátí.

Je to hra o tajemstvích, která nechceme, aby naši nejbližší znali (aby „byla venku“), je o tom, jestli se má pravda vždy naplno říkat, nebo raději tak trochu zamlčovat, anebo o ní nejraději nepokrytě lhát. Je to hra o čtyřech postavách, z nichž každá je svým způsobem k zulíbání, zároveň by ale každou z nich někdy člověk nejraději zabil… no zkrátka jak to známe ze svých vlastních rodin. A především je to hra velmi zábavná, u níž jsem si opět uvědomil, jak blízký si je český humor s tím izraelským. Doufám, že v tomto ohledu se mnou budete souhlasit.”

S Divadlem Radka Brzobohatého Petr Svojtka spolupracuje podruhé, třetí sezónu se zde úspěšně hrají legendární Ajťáci (The IT CROWD) v jeho režii, dramatizaci a překladu (spolu s J. Janků).

V A JE TO VENKU! se na jevišti coby dcera s rodiči potkává Denisa Nesvačilová s Petrou Špindlerovou a Miroslavem Etzlerem v alternaci s Petrem Motlochem, kteří se na prknech DRBu objeví poprvé. Manžela a zeťě hraje umělecký šéf, herec a režisér Lukáš Burian. 

Eva Polívková

Podobné příspěvky

Dočkáme se po Macbethovi i Matěje Poctivého?

Šebík

Divadlo Archa propojuje své umělecké i vzdělávací aktivity

Redakce

Balet Národního divadla chystá českou premiéru Sněhové královny Michaela Cordera

Redakce