Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Ductus Deferens zahajuje první pražskou sezonu

Toman-Cestopissing

Kočovná divadelní družina se po úspěšném festivalovém létě vrací na pražská prkna. Slavnostními premiérami inscenací Ductus Deferens² a Cestopissing zahajuje první sezonu svého pravidelného hostování ve Švandově divadle.

Ductus Deferens zahajuje první pražskou sezonu

Skupina Ductus Deferens vznikla v loňském roce, tváří v tvář koronavirové pandemii, na půdě DAMU. Zprvu ji tvořilo několik nadšenců z řad studentů činoherního herectví, postupně se však vyvinula ve svébytné těleso čítající necelé dvě desítky členů od herců přes produkční po scénografky. „Soubor vznikl přátelským souzněním několika lidí v jednom ročníku, které přerostlo v touhu divadelně se realizovat za prahem DAMU a současně vytvářet specifický žánr vycházející z tradice komediálního a groteskního divadla aktualizovaného na pozadí současných trendů,” říká principál souboru Tomáš Čapek. Za krátkou dobu své existence stačila družina nazkoušet dvě inscenace, uvedla sérii videí Z lidové moudrosti či krátký film Kluci od sloupu a jejím posledním uměleckým počinem je rozhlasová hra Diaboli Natura (dostupná na platformách Spotify či Soundcloud). Během léta navštívila sedm festivalů včetně Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY v Hradci Králové či tradiční přehlídky Jiráskův Hronov.

Od září nastupuje Ductus Deferens do rezidence ve Švandově divadle. Svůj zdejší provoz zahájí premiérami debutové inscenace Ductus Deferens², které proběhnou o sobotách 4. a 11. září. Autorská inscenace pojednává vtipnou formou plnou revuálních skečů a hudebních výstupů o dospívání pubertálního chlapce, který zápasí se světem hormonálního rozvoje. „Ta inscenace je specifická tím, že je svobodná,” říká Čapek k vzniku prvotiny souboru. „Neklademe na sebe nárok fixních situací a díky tomu pro nás zůstává  živou. Vznikala čistou improvizaci na základě okolností pomyslného příběhu a současně jsme v ní aplikovali nejrůznější varianty poměrně specifické formy hereckého projevu.”

V pondělí 13. září bude následovat premiéra inscenace komedie Cestopissing, kterou přímo na míru souboru napsal herec Petr Kult. „Cestopissing je výsledkem mé snad dvouleté snahy ukočírovat vlastní rozdivočelé puzení něco napsat. Tento dadaistický sci-fi skeč nachází zdroje své poetiky převážně v komediální linii českého kulturního světa (V+W, avantgarda, S+Š…), na kterou hrdě navazuje – ovšem s patřičným vkladem dnešního nahlížení na svět, jak jej vnímám,” říká Kult ke své hře. „Jako bychom žili v další vlně dadaismu – záliba naší generace v bizáru, konfrontace nových způsobů uvažování se starým světem a v neposlední řadě klimatická otázka patří k hlavním motivům Cestopissingu.” Inscenace o cestování časem a jeho možných dopadech již byla s úspěchem uvedena na festivalech REGIONY v Hradci Králové a Pernštejnlove  v Pardubicích. Její pražská premiéra je sice zcela vyprodaná, vstupenky na první reprízu, která proběhne 20. října, jsou však už v prodeji na stránkách Švandova divadla.

DUCTUS DEFERENS www.facebook.com/ductussdeferens www.instagram.com/_ductusdeferens_ Během první oficiální sezony skupiny Ductus Deferens nicméně nezůstane jen u repríz – soubor se připravuje na uvedení dvou nových inscenací ve studiu Švandova divadla, pokračování rozhlasových příběhů Diaboli natura či filmové projekty. V plánu má na rok 2022 také zájezdové léto, naplňující povahu souboru coby „kočovné družiny”.

Plánované reprízy ve Švandově divadle: Ductus Deferens² – 4. a 11. září (premiéry), 9. a 10. října

Cestopissing – 13. září (premiéra), 20. října a 18. listopadu

 

Lucie Flemrová

Foto_Barbora_Déduchová

Podobné příspěvky

DOVOLENÁ PO ČESKU přináší neočekávané zvraty a překvapivé rozuzlení

Redakce

Manželé Barbora Hrzánová a Radek Holub spolu na jevišti. Divadlo Kalich uvede slavnostní premiéru hry Kočka v oregánu

Jaroslav Hauer

Divadlo Radka Brzobohatého uvede speciální čarodějnické představení thrilleru Hračička

Redakce