Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Je vražda tyrana vraždou? Spravedliví v divadle DISK

V tuto chvíli vzniká v divadle DISK inscenace s názvem Spravedliví od francouzského spisovatele Alberta Camuse. Odpověď na výše uvedenou otázku budou hledat studenti činohry DAMU na prknech divadla DISK od 1. dubna 2022 od 19:30. Režie dramatu, založeného na pravdivém příběhu socialistických revolucionářů, se ujal Robert Štefančík a o výtvarnou stránku se postaraly společně Barbora Klenová a Lucie Pangrácová.

Je vražda tyrana vraždou? Spravedliví v divadle DISK

Studenti 3. ročníku herectví a 1. magisterského ročníku režie a dramaturgie katedry činoherního divadla DAMU uvádějí Camusovo drama jako svou první absolventskou inscenaci a zároveň i jako své první společné dílo. To si v jejich podání klade hned několik otázek. Co když se na vlastní svědomí nelze spolehnout? A je vůbec možné být spravedlivý? „Když jsme začali uvažovat o Spravedlivých jako o první absolventské inscenaci našeho ročníku, netušili jsme, jak krutě aktuální se téma hry během několika měsíců stane. O to vážnější je pokus o vlastní vyrovnání se s tímto dílem,” zdůvodňuje výběr dramaturgyně Adéla Čermáková.

Inscenaci pod vedením pedagogů Jana Nebeského a Darii Ullrichové uvedou herci veřejnou generální zkouškou už 31. 1. v 11:00 v divadle DISK. Premiéru pak bude mít hned následující den, tedy 1. 4. v 19:30. „Pro naši generaci, která vyrostla v období evropského míru a demokracie, je příznačná absence životní zkušenosti v oblasti velkých morálních dilemat. Většina z nás naštěstí vede život, ve kterém se nemusí vyrovnávat se situací, kdy je člověk nucen zvolit si stranu – jednoznačně a veřejně formulovat svůj názor za předpokladu, že ono rozhodnutí může ovlivnit celý jeho stávající život.” vysvětluje režisér inscenace Róbert Štefančík.

„To je podle mého názoru hlavní důvod, proč dokázal existencialistický text starý téměř osmdesát let tak hluboce zaujmout skupinu dvacetiletých studentů vysoké školy. Tento zájem je navíc výrazně podpořen faktem, že náš bezstarostný životní styl je vzhledem k chmurným mračnům stahujícím se nad evropskou politickou situací, opravdu možná jenom dočasný. Klíčovým problémem Camusova dramatu však není jenom hledání samotné síly lidské vůle, ze které se všechna zásadní morální stanoviska musí napájet. Autorovi jde především o onu ošemetnou schopnost dostatečně spolehlivě rozlišit okolnosti a vybrat si tu správnou (spravedlivou) možnost. Pokud ovšem vůbec tato možnost existuje. To je pro generaci mileniálů obzvlášť žhavé téma, jelikož ztížená možnost orientace v množství informací a dezinformací je naší každodenní realitou.” uzavírá režisér.

INFORMACE O INSCENACI

autor předlohy: Albert Camus

překlad předlohy: Alena Šabatková

režie: Róbert Štefančík

dramaturgie: Adéla Čermáková

scéna: Lucie Pangrácová a Barbora Klenová

kostýmy: Lucie Pangrácová a Barbora Klenová

produkce: Klára Markvartová a Karolína Anna Hudská

grafika: Lucie Pangrácová

hlasová spolupráce: MgA. Martina Ema Gasparovič

 PEDAGOGICKÉ VEDENÍ ROČNÍKU

MgA. Jan Nebeský, prof. PhDr. Daria Ullrichová, MgA. Regina Rázlová, MgA. Martin Františák, MgA. Ladislav Mrkvička, MgA. Miroslava Pleštilová, doc. MgA. Eva Salzmannová, doc. Martin Pacek, MgA. Martina Ema Gasparovič, MgA. Eva Spoustová

HRAJÍ STUDENTI 3. ROČNÍKU HERECTVÍ KATEDRY ČINOHERNÍHO DIVADLA DAMU

DORA DOULEBOVÁ   Kristýna Jedličková

VELKOVÉVODKYNĚ  Berenika Anna Mikeschová / Simona Lewandovská

IVAN KALJAJEV    Tomáš Krutina

ŠTĚPÁN FJEDOROV  Petr Šindler

BORIS ANNENKOV   Daniel Toman    

ALEXEJ VOJNOV   Goran Maiello

SKURATOV             Štěpán Pospíšil

FOKA                      Matěj Polák

DOZORCE              Filip Kohut

veřejná generální zkouška: 31. 3. 2022 v 11:00
premiéra: 1.4. 2022 v 19:30 v divadle DISK
nejbližší reprízy: 3.4., 19.4., 17.5., 28.5.

O DIVADLE DISK

Divadlo DISK patří k divadelní fakultě AMU už od začátku jejího fungování v roce 1946. Původně našlo útočiště v divadélku Unitarie v Karlově ulici č. 5. V devadesátých letech musel DISK tyto prostory opustit a absolventské inscenace studentů DAMU vznikaly v divadle v Celetné. Omezená kapacita ale neumožňovala plnohodnotně nahradit vlastní scénu, které se divadelní fakulta dočkala až v lednu 1999 otevřením nového divadla DISK vybudovaného přímo v objektu fakulty mezi domy Karlova 26 a Řetězová 5. Architekt Karel Hubáček vypracoval projekt, který velmi elegantně a šetrně začleňuje moderní divadelní stavbu do kontextu historické architektury Starého Města. Hlavním rysem repertoáru divadla DISK je jeho pestrost – klasické tituly se tu střídají s autorskými počiny, činohra s loutkami a multimediálními projekty. K zútulnění divadla, na jehož prknech se objevují talentovaní herci a tvůrci nové generace, přispívá i přilehlá kavárna KAFE DAMU.

Mgr. Kamila Opletalová

Karolína Anna Hudská,

Divadlo DISK
Divadelní fakulta AMU
Karlova 26, 116 65 Praha 1
www.divadlodisk.cz

 

Podobné příspěvky

Premiéra Absolventa v divadle Na Fidlovačce

Redaktor J.Hampl

Ve Švandově divadle uvedou Kočkožrouta

Jaroslav Hauer

Ve Žlutých lázních zazáří herecké hvězdy

Šebík