Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Kupte si vstupenku na NIC a podpořte tak kulturu

Radní pro kulturu hlavního města Prahy Hana Třeštíková a online kulturní přehled GoOut dnes spustili celorepublikový projekt na podporu divadel, koncertních síní, klubů a obecně umělců. Ode dneška, tedy symbolicky od svátku zvaného Apríl, si lidé mohou kupovat vstupenky na NIC 2020, které proběhne 1. května.

 „Není to Apríl, je to vážná věc. Pokud své umělce neudržíme nad vodou, oblíbená divadla či kluby mohou přestat existovat. A protože si my Češi rádi hrajeme, napadlo mně, že nebudeme dělat obyčejnou sbírku. Nabídneme vstupenky na NIC. Nápad přišel hned po nedávném projevu prezidenta Miloše Zemana, ve kterém tak nespravedlivě české umělce kritizoval. Chci mu ukázat, že za svými umělci stojíme. Oni nyní pomáhají, jak to jen jde, my pomůžeme jim,“ vysvětluje Hana Třeštíková.

Nákup vstupenek bude fungovat jako obvykle: na vstupenkovém portálu GoOut si zájemce může zvolit v jakém divadle či jiné kulturní instituci chce neexistující představení, koncert nebo jinou performanci navštívit. V rezervačního systému si pak koupí vstupenku do virtuálního sálu podle vlastního výběru. Do první řady na exkluzivní VIP místo za 5 000 korun nebo na galerii za 20 korun. Čím lepší místo, tím vyšší částkou svým umělcům návštěvník pomůže.

Virtuální sály mají v tuto chvíli kapacitu tisíc míst a celková hodnota vstupenek v každém sále je přes 680.000 korun. Sály se ale mohou v případě vyššího zájmu průběžně rozšiřovat. V nabídce již jsou desítky kulturních institucí a do 1. května, kdy NIC 2020 proběhne, přibydou další. Mohou se pořadatelům sami přihlásit, zároveň je budou pořadatelé aktivně oslovovat. „Akce sice vznikla v Praze, ale je celorepubliková. Jsme rádi, že už v tuto chvíli máme v systému například brněnské Sono Centrum nebo Cabaret des Peches. Na konci akce každá kulturní instituce dostane peníze za prodané vstupenky,“ komentuje Lukáš Jandač, obchodní ředitel GoOut.

Akce je určena primárně pro kulturní instituce, které jsou soukromé a většinu příjmů získávají ze vstupného. „My jako příspěvkové organizace se k této akci nepřipojíme, protože velká část našeho rozpočtu plyne z městské pokladny. Díky tomu jsme zatím složité období schopni přežít. Vybrané peníze teď potřebuje hlavně nezávislá kultura, ke které tak chceme být solidární,“ komentuje rozhodnutí pražských příspěvkových organizací ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek.

NIC proběhne 1. května 2020. „Je to svátek zamilovaných, a proto v tento den symbolicky ukážeme, že milujeme kulturu,“ dodává Hana Třeštíková a uzavírá: „Chcete vědět, jestli NIC bude doopravdy nic, nebo NĚCO? Nechte se překvapit. Až do dvanácti hodin v poledne 1. května si můžete kupovat vstupenky.“

Podobné příspěvky

Opera Antonína Dvořáka Armida v ND v Praze jako „pohádka pro dospělé“

Redakce

Cyrano, frajer s velkým frňákem, měl premiéru v Divadélku Radka Brzobohatého

Jaroslav Hauer

Skvělá komedie Srnky Na Fidlovačce

Jaroslav Hauer