Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Magický les Shakespearova Snu noci svatojánské s fenoménem nového cirkusu

Divadlo Na Fidlovačce 2. prosince poprvé představí nastudování jedné z nejkrásnějších a nejoblíbenějších komedií Williama Shakespeara – Sen noci svatojánské. V překladu profesora Martina Hilského a v režii Kateřiny Duškové se představí známé tváře Divadla Na Fidlovačce, ale i několik tváří nových. Díky spolupráci se členy týmu Cirku La Putyka se diváci mohou těšit na spojení klasického činoherního představení s fenoménem nového cirkusu.

Inscenace Sen noci svatojánské v sobě snoubí klasickou činohru s prvky nového cirkusu, což je pro diváky příslib neobyčejné podívané. Jak se tvůrčí tým shodl, tato komedie nemá vyloženě hlavní role a všechny postavy jsou významnou a nezastupitelnou součástí tohoto kouzelného příběhu. V dvojroli Hippolyty – Titanie a Thésea – Oberona se představí Iva Pazderková a Jiří Racek, v rolích milenců uvidí diváci Anetu Krejčíkovou, Elizavetu Maximovou, Vincenta Navrátila a Gustava Haška, v roli Puka se alternují Jakub Albrecht a Lukáš Adam, Klubka hraje Jakub Slach nebo Ctirad Götz. Početné herecké obsazení doplní i tanečníci a akrobaté, představující svět elfů a víl, kteří diváky přenesou do čarovného světa. Režisérka inscenace Kateřina Dušková si ke spolupráci přizvala choreografku, akrobatku a tanečnici Zuzanu Havrlantovou, scénografa Hynka Dřízhala a kostýmní výtvarnici Kristinu Novákovou Záveskou – všichni tři jsou členy úspěšného Cirku La Putyka, který je u nás průkopníkem nového cirkusu. Autorem hudby je Darek Král.

magický les Shakespearova Snu noci svatojánské (2) magický les Shakespearova Snu noci svatojánské (3)Třetí Shakespear na Fidlovačce

Sen noci svatojánské je třetí premiérou Fidlovačky v této sezóně. Po komediích Famílie a Umění vraždy od současného autora Joa Di Pietra sáhlo divadlo po největší divadelní klasice.

„Letošní rok patřil v divadelních kruzích bezpochyby Shakespearovi. Po celém světě divadla slaví jeho 400. výročí uváděním jeho her. I my jsme chtěli tohoto autora uctít a zvolili jsme k tomu jeho, podle nás, nejkrásnější komedii – Sen noci svatojánské. Minulý týden Shakespearovi věnovalo Divadlo Na Fidlovačce i Noc divadel, na které spolu s diváky, za přítomnosti pana profesora Hilského, pokřtilo překrásné CD Shakespearových Sonetů, zhudebněných Danielem Dobiášem, nazpívaných herci našeho divadla. Prosincová premiéra Snu noci svatojánské pomyslně tyto Shakespearovské oslavy uzavírá, ale doufáme, že bude každá repríza takovou malou oslavou svého autora a že ho budeme na těchto prknech slavit ještě dlouho,“ říká dramaturgyně divadla Adéla Šotolová. Sen noci svatojánské uvidí diváci v první premiéře v pátek 2. prosince. Druhá premiéra se koná v sobotu 3. prosince od 15:00.

Podobné příspěvky

Národní tragédie aneb překrásný nadhasič pražský

Redaktor J.Hampl

Balet Amerikana III, který se koná 11. 2. 2015 ve Státní Opeře v Praze

Šebík

Muzikál Davida Bowieho Lazarus míří do Prahy, v titulní roli zazáří Igor Orozovič a Ondřej Ruml

Redakce