Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo

Noc divadel proběhne v sobotu ve 30 městech v ČR

Naivní divadlo Liberec_Noc divadel

V sobotu 20. listopadu proběhne devátý ročník Noci divadel s podtitulem Fresh Air. Program připravilo přes 80 divadelních souborů, divadel a institucí z 30 měst České republiky. Největší divadelní svátek tak opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. Právě vychází také kniha Divadlo dnem i nocí, kterou vydává koordinátor akce Institut umění – Divadelní ústav. Publikace se prostřednictvím textů i fotografií ohlíží za uplynulými ročníky Noci divadel a již tento týden je možné ji zakoupit prostřednictvím e-shopu Prospero či během Noci divadel v infocentru a ve vybraných divadlech. Kompletní program akce najdete na www.nocdivadel.cz.

Noc divadel proběhne v sobotu ve 30 městech v ČR

Devátý ročník akce nese podtitul „Fresh Air: Někdy se stačí jen nadechnout“

Fresh Air: Někdy se stačí jen nadechnout

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu. V sobotu 20. listopadu proběhne již devátý ročník akce, tentokrát s podtitulem Fresh Air. Zapojená divadla tak představí například čerstvé novinky na divadelní scéně, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu. Pražské divadlo Alfred ve dvoře uvádí od 20 hodin performance Tomáše Danielis 21&COUNTING, jejímiž tématy je  pohyb,  komunikace a vnímání reality. Ostravská Komorní scéna Aréna se rozhodla v rámci tématu letošního ročníku vpustit závan čerstvého vzduchu v podobě prohlídek divadla i pro anglicky mluvící diváky. Táborské Divadlo Oskara Nedbala nachystalo oslavu živé kultury a jejího návratu do našich životů, a tak zde nebudou chybět akrobatická vystoupení novocirkusových souborů (Cirkus Tety, Circus Frico, Eliška Brtnická), loutkové představení v podání Loutek bez hranic či nabitý hudební program, který uzavře Ventolin.

Národní divadlo v Praze opět připravilo populární interaktivní prohlídky historickou budovou, které spojují dvě významná letošní výročí: 140. let od otevření a požáru Národního divadla. Hradecké Divadlo Drak uvede od 17 hodin divadelní road movie Cesta inspirovanou beatnickou generací a menší návštěvníci se ve stejný čas mohou zúčastnit divadelně-výtvarného workshopu. Součástí programové nabídky je také stálá expozice Příběh Draku 1958-2018, která mapuje šedesátiletou historii divadla. Naivní divadlo Liberec připravilo program pro diváky napříč všemi věkovými kategoriemi, od nejmenších až po dospěláky. V 10 hodin uvede novou loutkovou inscenaci Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!, na kterou naváže workshop Vyrob si svou loutku. V 17 hodin se děti od 8 let mohou těšit na představení Hvězdný posel a procházku divadelním zákulisím. Jihočeské divadlo chystá program, ve kterém rozehraje prostory okolo své Historické budovy. Od 15 do 18 hodin představí v akci balet, malé divadlo, operu i činohru. Divadlo Šumperk chystá bohatý program pro celou rodinu. Na programu je úniková hra Strašidelný hrádek, tvořivé dílny, fotokoutek a další program s herci divadla.

Pražské infocentrum Noci divadel opět otevřené

Institut umění – Divadelní ústav (IDU) po roční přestávce otevře své sídlo jako hlavní festivalové infocentrum. Pro návštěvníky Noci divadel, kteří si nestihli naplánovat program v předstihu, bude 20. 11. otevřená hlavní budova IDU (Celetná 17, Praha 1) od 14 do 20 hodin. Program IDU je letos tematizován 100. výročím prvního uvedení světově proslulé divadelní hry R.U.R. Karla Čapka a kromě divadelní historie a osobností v něm tak nebude chybět ani umělá inteligence nebo roboti. Diskuse Algoritmické Theatrum Mundi nabídne setkání se skutečnými a virtuálními divadelními tvůrci.  Od 15 do 18 hodin budou mít návštěvníci v Informačně-dokumentačním oddělení možnost zjistit, jak se buduje paměť českého divadla. Pro rodiny s dětmi jsou tradičně připraveny dvě akční bojovky, tentokrát v interiéru i v okolí budovy IDU.

Vychází publikace Divadlo dnem i nocí

U příležitosti devátého ročníku akce vychází česko-anglická publikace Divadlo dnem i nocí, která nabízí ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích i textech. „Ohlédnutí za uplynulými lety Noci divadel jsme připravili jako poděkování za nezměrnou energii, kterou stovky divadelníků a tisícovky diváků vložily do tohoto projektu. Vměstnat největší svátek divadla v České republice a jednu z největších divadelních událostí v celé Evropě do jedné knihy pro nás byla velká výzva. Ale pevně věřím, že se nám v knize Divadlo dnem i nocí podařilo celou akci zachytit v jejím pozoruhodném rozsahu a rozmanitosti,“ dodává Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který akci od roku 2013 koordinuje. Publikace je dostupná v e-shopu PROSPERO za 219 Kč a během Noci divadel ji bude možné zakoupit v infocentru IDU (Celetná 17, Praha 1) a ve vybraných divadlech. Více informací na www.nocdivadel.cz.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Přes 50 tisíc lidí v České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla. Česká Noc divadel je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Webové stránky: www.nocdivadel.cz
Facebook: www.fb.com/nocdivadel

Eliška Míkovcová

Podobné příspěvky

Šestý ročník European Theatre Night přilákal 40 tisíc lidí

Jaroslav Hauer

Ledecký jako zloduch, sympaťák i skladatel

Jaroslav Hauer

V Divadle BRAVO! se opět propojí hudba a akrobacie v magickém představení KMENY

Redakce