Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Reportáže Středočeský kraj

10. Příbramská svatohorská šalmaj – sobota 9. září

… jak to vlastně začalo…

V naší muzikantské minulosti nás vždy lákalo uspořádat si svou vlastní hudební akci. Ne že bychom neměli co jiného na práci, ale potkat se s muzikanty z jiných skupin zvučných i méně zvučných jmen, popovídat, společně se zasmát i zazpívat, to bylo to, co nám léta dodávalo vítr do plachet.

https://webmail.wedos.net/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=5686&_part=4&_extwin=1&_mimewarning=1&_embed=1

Dávno před tím, než vznikla myšlenka uspořádat Šalmaj, jsme organizovali více projektů. Stáli jsme u zrodu Huntíku, později festivalu Brdská nota nebo Obecnického muzicírování – festivalu folk-country. Na Malé scéně příbramského divadla jsme pořádali Příbramské hudební večery, a dodnes spolupořádáme Zámeckou slavnost v Bukovanech….

 

Zlomový moment přišel před 10 lety, kdy jsme chtěli společně oslavit 10. výročí trvání  Ginevry. Napadlo nás spojit naší oslavu s jedním z nejhezčích míst v Příbrami, s nádherným prostorem Svaté Hory. Jednání na Svaté Hoře dopadlo nad očekávání dobře a navíc nám byla nabídnuta podpora i spolupráce. Tehdy jsme ještě netušili, že z připravovaného narozeninového koncertu Ginevry se stane každoroční kulturní akce, na kterou přicházelo stále více diváků. Rok od roku se rozšiřoval hlavní i doprovodný program a po několika letech mohla „Šalmaj“ kulturně uspokojit opravdu širokou veřejnost.

https://webmail.wedos.net/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=5686&_part=5&_extwin=1&_mimewarning=1&_embed=1

Není potřeba dodávat, že připravit podobnou akci je mravenčí práce, kterou nelze jakkoliv ošidit. Pokud chcete, aby navíc akce i pomáhala, potřebujete získat finance a partnery, kteří s Vámi cítí a jsou rádi, že mohou být její součástí. Od počátku je to o pomoci kamarádů a známých, jelikož i při akci samotné je každá ruka třeba. Najít dobré lidi, co chtějí pomoci nebo přiložit ruku k dílu, nám bylo přáno. A tak až na pár občasných změn se v organizačním týmu schází stále stejní lidé a to samé platí i o našich stálých partnerech. Moc si jich za to vážíme.

Město Příbram je partnerem akce Šalmaj

Největší problém bylo vždy akci zajistit finančně, neboť naším přáním bylo použít výtěžek ze vstupného k podpoře potřebných.  V tomto směru musíme konstatovat, že i přes změny ve vedení města, nás Příbram po celá léta finančně podporovala, samozřejmě vždy dle svých možností. V poslední době podpora a spolupráce nejenže stále trvá, ale více se prohlubuje a akci samotnou to stabilizuje. Jak stárne Šalmaj, stárne bohužel i Ginevra a s ní my. Pro velké pracovní i hudební vytížení, za které jsme vděčni, už není tolik sil v přípravách akce naplno pokračovat.

A tak po 10 letech, kdy se Šalmaj stala pro Příbramany i ostatní návštěvníky akcí tradiční, jsme si slíbili, že se pokusíme najít spolehlivého partnera, který jí zachová kladné renomé. Našel se! Je jím naše město Příbram, které v rámci Memoranda přebírá Šalmaj pod svá křídla jako městskou slavnost a bude i nadále pokračovat. Jsme tomu moc rádi a věříme, že Šalmaj bude žít svůj život dál ještě hodně dlouho! I v budoucnu se nebráníme případné dílčí spolupráci s městem Příbram při přípravách Šalmaje a bude nám ctí vystupovat i na dalších ročnících.

Velice nás těší, že za těch devět uplynulých let jsme s pomocí dobrých lidiček i návštěvníků Šalmaje mohli pomoci podporovaným neziskovým organizacím celkovou částkou: 1.219 520,- Kč. Přejeme našemu městu i jeho obyvatelům mnoho dalších příjemných akcí, při kterých se budeme společně setkávat a užívat si života ve zdraví!

A co říci na závěr? Snad jen vyslovit přání, abychom se opět sešli na nádvoří Svaté Hory při letošním bohatém kulturním programu v sobotu 9. září se sluncem nejen na obloze, ale i v duši.

Podrobné informace najdete na adrese: http://salmaj.pribram.eu/

Za realizační tým skupiny Ginevra Romana a Václav Plecití

 

Podobné příspěvky

Na Mattoni Koktejl festivalu Václavák ozářily monitory

Redakce

Češi by nejraději zašli na pivo s Karlem Gottem

Šebík

Hejtman čelil otázkám nadějných dětí ze soutěže Talent La Sophia .

Šebík