Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Film

Českého lva bude 5. března moderovat Jiří Havelka

cesky-lev-soska

Ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou předány filmovým tvůrcům v sobotu 5. března 2022 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Večerem bude poprvé provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Kreativní supervize byla svěřena renomované režisérce Tereze Kopáčové a režisérem večera bude osvědčený Michael Čech. Rudolfinum při udělování Českých lvů promění rukopis filmového architekta Petra Kunce. Autorkou vizuálního stylu 29. Českého lva je grafička Jana Krchová. Ceremoniál v pořadí 29. ročníku cen Český lev nabídne tradičně v přímém přenosu Česká televize na programu ČT1 od 20.10 hodin.

Českého lva bude 5. března moderovat Jiří Havelka

Jiří Havelka
Jiří Havelka

Akademici začínají hlasovat o nominacích pro ceny České filmové a televizní akademie za rok 2021 dnešním dnem. Nominace budou vyhlášeny 17. ledna 2022. Více informací na www.ceskylev.cz.

„Navzdory zavřeným kinům v první polovině letošního roku lze rok 2021 označit za rok filmových premiér. Akademici v letošním roce hodnotí úctyhodných 32 hraných celovečerních filmů. Z celkem 33 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 16 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat,“ vysvětluje výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská. Akademici hlasují také o 16 televizních dílech, tato kategorie je druhým rokem otevřena i dílům distribuovaným prostřednictvím internetu. Sošku Českého lva si v březnu mohou odnést i některé ze 7 animovaných a 13 krátkých filmů. Výroční ceny Český lev budou v nadcházejícím ročníku udělovány ve 21 statutárních kategoriích. Patnáctičlenné prezídium ČFTA také každoročně oceňuje mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Tereza Kopáčová
Tereza Kopáčová

Slavnostní předávání Českých lvů se letos uskuteční poprvé pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčové, která má na svém kontě například úspěšný seriál Ochránce nebo televizní film Metanol. „Mám tuhle slavnost českých filmařů velmi ráda a je to jeden z mála žánrů, které jsem si zatím nevyzkoušela. Jako typický kozoroh jsem se rozhodla, že zkusím zdolat i tenhle kopec, a až dodatečně zjistila, že je o dost vyšší, než se mi zezdola zdálo,” říká s úsměvem nová kreativní supervizorka Českého lva Tereza Kopáčová a dodává: „Věřím, že mou latentní představu o podobě večera uvedu do reality. I proto jsem ráda, že moderování přijal Jirka Havelka, který má šarm, vtip a mimořádnou inteligenci. Což je přesně to, co chci Českému lvu nabídnout.“ „Předávání uměleckých cen v přímém přenosu je trochu jako divadelní představení. Má to začátek a konec a mezitím se může stát cokoli. A to je na tom lákavé. Zároveň nikdy nejsou spokojeni všichni a splnit všechna nejrůznější očekávání je prakticky neřešitelný úkol. Což je další paralela s divadlem. Takže proč to nezkusit. Těším se na to!“ doplňuje ke své nové roli moderátora prestižního filmového ocenění Jiří Havelka.

Udělování cen Český lev se koná díky laskavé podpoře stabilních partnerů. Generálním partnerem je dlouhodobě minerální voda Magnesia společnosti Karlovarské minerální vody ze skupiny Mattoni 1873. Hlavním partnerem je innogy, která je významným podporovatelem tuzemské kinematografie. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Do rodiny partnerů patří i sklárna Rückl, v jejíž dílně vznikají sošky Českého lva.

Pevnou oporou Český lvů je společnost Mattoni 1873. „Mattoni 1873 zůstává i letos hrdým partnerem českého filmu. Přírodní minerální voda Magnesia je již po devatenácté partnerem Českého lva. Jsme rádi, že můžeme být u toho a díky Ceně Magnesia pomoci mladým filmařům v rozletu,“ uvádí Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Mattoni 1873, která je i spoluorganizátorem Ceny Magnesia za nejlepší studentský film předávané při Českých lvech.

„Předávání filmových cen České filmové a televizní akademie je pro nás takovou, avšak ne jedinou, rekapitulací, zda jsme se v minulém roce při výběru koprodukovaných snímků rozhodli správně. V innogy znovu věříme, že se budeme první březnovou sobotu roku 2022 radovat. Příští rok bude také již 17. sezonou, kdy spolehlivě dodáváme energii českému filmu. Jsme koproducentem více než osmdesáti hraných a dokumentárních filmů. V roce 2022 přibydou další čtyři snímky,“ říká Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy v ČR.

Hlavním mediálním partnerem Českých lvů je Česká televize, která zároveň patří k důležitým koproducentům českých filmů. „Když se loni v říjnu uzavřely dveře všech kinosálů, jen málokdo z nás si dokázal představit, že před velké plátno znovu usedneme až za dlouhých osm měsíců. Vážím si toho, že se filmaři nenechali odradit a i přes ztížené podmínky pokračovali v práci. A stejně tak i my v České televizi. I přes pandemii se nám letos spolu s filmovými producenty podařilo uvést pro diváky v kinech v premiéře více než čtyři desítky snímků. Kromě jiných i životopisné drama Zátopek, kandidáta na Oscara za Českou republiku, rodinný animovaný film Myši patří do nebe, jenž se v prosinci utká o Evropskou filmovou cenu, nebo třeba komedii Prvok, Šampón, Tečka a Karel, kterou si doposud v kinech nenechalo ujít na šest set tisíc diváků,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Filmy zkrátka patří nejen do televize, ale i na velká plátna, a jsem velmi rád, že Česká televize jako jeden z nejvýznamnějších pilířů tuzemské kinematografické tvorby může stát u jejich zrodu.“

Výběr úspěšných snímků české kinematografie nabízí ČFTA ke zhlédnutí na /www.ceskylev.cz/cz/filmy-online.

PŘEHLED STATUTÁRNÍCH KATEGORIÍ VÝROČNÍCH CEN ČESKÝ LEV

1) nejlepší celovečerní hraný film
2) nejlepší režie
3) nejlepší scénář
4) nejlepší kamera
5) nejlepší hudba
6) nejlepší střih
7) nejlepší zvuk
8) nejlepší scénografie
9) nejlepší kostýmy
10) nejlepší masky
11) nejlepší herečka v hlavní roli
12) nejlepší herec v hlavní roli
13) nejlepší herečka ve vedlejší roli
14) nejlepší herec ve vedlejší roli
15) nejlepší dokumentární film
16) nejlepší televizní film nebo minisérie
17) nejlepší televizní seriál
18) nejlepší animovaný film
19) nejlepší krátký film
20) mimořádný přínos české kinematografii
21) mimořádný počin v oblasti audiovize

29. ČESKÝ LEV – POSUZOVANÉ CELOVEČERNÍ HRANÉ FILMY
Atlas ptáků
Cesta domů
Deníček moderního fotra
Gump – Pes, který naučil lidi žít
Hrana zlomu
Chyby
Jedině Tereza
Kryštof
Kurz manželské touhy
Láska na špičkách
Lidi krve
Marťanské lodě
Matky
Mazel a tajemství lesa
Město
Minuta věčnosti
Mstitel
Muž se zaječíma ušima
Okupace
Prvok, Šampón, Tečka a Karel
Přání Ježíškovi
Shoky & Morthy: Poslední velká akce
Spící město
Tady hlídáme my
Tichý společník
Ubal a zmiz!
Večírek
Vyšehrad: Seryjál
Zátopek
Zbožňovaný
Zrcadla ve tmě
Ztraceni v ráji

29. ČESKÝ LEV – PŘEDVÝBĚR DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ
13 minut
Chci tě, jestli to dokážeš
Jak jsem se stala partyzánkou
Jednotka intenzivního života
Karel
Každá minuta života
Láska pod kapotou
Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
Můj život s Bohuslavem Martinů
Nebe
Nová šichta
Očitý svědek
Opouštět Počátky
Rekonstrukce okupace
Sny o toulavých kočkách
Vlci na hranicích

29. ČESKÝ LEV – PŘIHLÁŠENÉ ANIMOVANÉ FILMY
Děti ze Všehovíc: Jak ho našli
Moje slunce Mad
Myši patří do nebe
O čertovi
Rudé boty
Sestry
V lese

29. ČESKÝ LEV – PŘIHLÁŠENÉ KRÁTKÉ FILMY
Amor Labori
Beautiful Solution
BEING HUMAN
Can You Still Feel The Butterflies?
Dějiny plátěného filmu
Hladina
Inverze
Milý tati
One Of More
Poslední den patriarchátu
Postup práce
Příběh Hrůzostrašné Eliz
Tobě

29. ČESKÝ LEV – PŘIHLÁŠENÁ DÍLA TELEVIZNÍ TVORBY
Amerikánka
Božena
Co ste hasiči
Dvojka na zabití
Einstein – Případy nesnesitelného génia
Hvězdy nad hlavou
Jak si nevzít princeznu
Jako letní sníh – Život J. A. Komenského
Kukačky
Lajna 3
Ochránce
Pan Profesor
Případ Roubal
Specialisté 6
Třídní schůzka
Zločiny Velké Prahy

Český lev

Český lev je prestižní česká filmová cena udělovaná od roku 1993. Filmy jsou hodnoceny na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie. Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků se uskuteční v sobotu 5. března 2022 v pražském Rudolfinu a v přímém přenosu jej odvysílá Česká televize na ČT1 od 20.10 hod.

O České filmové a televizní akademii

Česká filmová a televizní akademie byla založena v roce 1995, v roce 2013 prošla transformací na zapsaný spolek. Jejím hlavním cílem je podporovat a propagovat české filmové umění v České republice i v zahraničí a vytvářet podmínky pro rozvoj českého filmu. Uděluje nejprestižnější českou filmovou cenu – Českého lva a navrhuje českého kandidáta na ceny americké Akademie filmového umění a věd. ČFTA má v současné době 354 členů.

Silvie Marková

Podobné příspěvky

Jak se moří revizoři

Jaroslav Hauer

Ceny české filmové kritiky

Redaktor J.Hampl

Na pražském výstavišti začala největší akce pro milovníky piva – Český pivní festival

Redakce