Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Kultura

Evropští loutkáři a nezávislá world music už tento víkend v Paláci Akropolis

nekropolis2021

V termínu 13.–16. 11. 2021 proběhne v pražském Paláci Akropolis festival plný loutek, divadla a hudby. O program se tradičně postará loutkář Matija Solce, skupina Fekete Seretlek, spolupořádající Studio Damúza a speciální hosté z Izraele, Jordánska, Itálie, Rakouska, Slovinska, a samozřejmě také z České republiky.

Evropští loutkáři a nezávislá world music už tento víkend v Paláci Akropolis

SOBOTA 13. 11.

Loutkové představení pro osm diváků, válečná koláž Ariela Dorona, hudebníci od Balkánu přes Alpy až do Francie a jedinečné slovinské hudební duo

Festival Nekropolis první den odstartuje netradiční sólové dokumentární představení pro 8 diváků s kulinářským překvapením na závěr. Soubor Dafa Puppet Theatre v inscenaci Smooth Life představí příběhy a situace z rodinného života palestinského muže, který se narodil a vyrostl v uprchlickém táboře v Jordánsku. Divadelní program prvního festivalového dne doplní hvězda evropského loutkářství Ariel Doron se svou překvapivou koláží obrazů z války, vyrobenou výhradně z dětských hraček. Večerní hudební část obstará mezinárodní formace Etno Histeria United – projekt čítající přes tisíc hudebníků, kteří se pokaždé setkají v jiné sestavě, v jiném počtu, a na jiném místě, kde vytvářejí unikátní repertoár. Po mezinárodní smršti převezme pódium slovinské Duo Zajtrk, kombinující lidovou a etno hudbu se šansonem, kabaretem, jazzem, blues, popem a rockem.

NEDĚLE 14. 11.

Gianluca Di Matteo, Matija Solce, studenti DAMU a večerní jam session

Druhý festivalový večer odstartuje další z matadorů evropského loutkářství – Gianluca Di Matteo. V autorské loutkové inscenaci Il caffè delle ombre odvypráví příběh loutkáře, který by místo své práce raději pracoval v baru. Chybět nebude ani další evropský loutkář Matija Solce a jeho Život pod psa, který si pohrává se psí perspektivou prostorů, zvuků, lidí a společnosti. Nekropolis navštíví i studenti DAMU s inscenací DeMask, která vznikla v rámci workshopu studentů DAMU právě se zmíněným Matijou Solce a kromě rukou, nohou a hlav herců v ní hrají FFP masky a další plastové předměty. Nedělní večer zakončí jam session Oscara Antoliho, Petry Onderuf, Claudie Schwab a jejich hostů.

PONDĚLÍ 15. 11.

Vítězný projekt Ceny Divadelních novin, první uvedení nové inscenace Fekete Seretlek a slovinské Wild Strings Trio

Oscar Anatoli + Petra Onderuf
Oscar Anatoli + Petra Onderuf

Předposlední festivalový den obsadí Palác Akropolis hned čtyřikrát komorní projekt Prefaby souborů Plata Company a mir.theatre. Autorská výtvarně-zvuková inscenace, která získala Cenu divadelních novin v sezoně 2019/2020, se odehrává na umakartovém stole a zobrazuje motivy každodenního života v paneláku. Následně se úplně poprvé ve formě “in progress” ukázky představí divákům nový projekt skupiny Fekete Seretlek s názvem EXIT – kabaret živé folk-elektronické hudby v kombinaci se zvukem materiálů. Závěr dne bude patřit slovinské kapele Wild Strings Trio, která přináší směs stylů, emocí, nadšení a virtuozity. Francouzský violoncellista, slovenská houslistka a slovinský kytarista kombinují balkánské rytmy, funkční riffy, jazzové improvizace, flamenco a keltskou hudbu. Projeli Evropu, Asii a teď zakotví v Paláci Akropolis.

ÚTERÝ 16. 11.

Teatro Matita, Fekete Seretlek a hosté

Poslední festivalový večer bude ve znamení Fekete Seretlek a jejich mezinárodních hostů. Nejprve odehraje mezinárodní soubor Teatro Matita svůj divadelní hit The Hatchet ve formě koncertu, improvizace, hravé komedie a divadla objektu. V rámci vyvrcholení celého festivalu se k Fekete Seretlek připojí jejich hudební přátelé z celého světa.

Divadelní část festivalového programu letos proběhne v rámci mezinárodního projektu evropské spolupráce s názvem Puppets & Design, jehož cílem je přetvářet objekty každodenní potřeby v nástroje umožňující dialog. Toho dosahuje propojováním umělců z oblasti loutkového divadla s průmyslovými designéry, což oběma skupinám poskytuje inspiraci k novým tvůrčím přístupům a integraci nových uměleckých nebo technických prvků do praxe, což přispívá k rozšíření jejich cílových skupin. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Kateřina Sochací
Daniel Brátka

Podobné příspěvky

Exkluzivní rozhovor s Olgou Lounovou

Jaroslav Hauer

Století českých zednářů

Redakce

Tip na knížku: Kurkuma-koření života

Redakce