Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly

Největší festival pouličního umění začíná

Aneta Langerová

V Praze, 2. června – Koncerty 180 hudebníků na třech desítkách míst pod širým nebem nabídne už tento pátek 3. června a v sobotu 4. června v centru Prahy i dalších částech města festival pouličního umění Praha žije hudbou. Do festivalu se zapojí známí muzikanti i začínající buskeři. V ulicích, na náměstích, v parcích a na dalších veřejných místech bude po dva dny znít hudba nejrůznějších žánrů od popu přes rock, jazz, folk, hip-hop, či elektroniku až po klasiku. Mottem festivalu je „Umění patří do ulic!“ a jeho cílem je upozornit na význam kvalitního pouličního umění ve veřejném prostoru.

Největší festival pouličního umění začíná; na Praha žije hudbou vystoupí Aneta Langerová, Lenka Dusilová, James Harries, Adam Mišík i stovky buskerů

festival v prazeSpeciální sety pro hraní na ulici si letos připravují Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Adam Mišík, Martin Harich nebo v Praze tvořící britský písničkář James Harries. Sólově vystoupí královna femipunku Mucha nebo charismatický frontman Houpacích koní Jiří Imlauf. Prago Union představí svůj Pragobřinkostroj, po dlouhé době se objeví na pódiu Ille, k pouličním muzikantům se přidají také frontman minus123minut Zdeněk Bína, rapperka Hellwana a mnozí další. Praha bude žít nejen hudbou – festival nabízí také hudební workshopy pro děti, urbanistické procházky a přednášky, slam poetry nebo akrobacii.

Hlavní festivalová trasa letos povede od Kampy přes Jungmannovo náměstí a Můstek k Palladiu na náměstí Republiky. Letos se ale s muzikanty můžeme potkat i na Černém mostě, Křižíkově, Vltavské nebo třeba pod sochou Davida Černého v Nových Butovicích. Festival nabídne program celkem v devíti městských částech hlavního města. Do festivalu Praha žije hudbou se zapojí i řada kaváren nebo restaurací. Program festivalu tak potěší návštěvníky známých i méně známých podniků, jako jsou například Kavárna Mlýnská, Café Standard, Čapadlo Hollar, Emauzy, Café Záhorský, Přístav 18600 nebo Kasárna Karlín.

Jedním z festivalových míst bude i Staroměstské náměstí, které je však pro busking a živou kulturu uzavřeno. Festival Praha žije hudbou zde proto pořádá občanský happening Za živou hudbu. Cílem je ukázat, že i na Staroměstské náměstí umění patří! Proto se tu oba dva dny festivalu bude hrát. Na podporu živé kultury vystoupí mimo jiné právě Mucha či Prago Union. 

festivalVeškerý program je zdarma, posluchači ale mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky.

Po celou dobu bude možné také zakoupit symbolické vstupenky přes GoOut. Festival letos reaguje i na změnu platebních návyků ve společnosti, kdy začínají převažovat bezhotovostní platby. Což se dotýká i odměňování buskerů. Tento trend je například předmětem velkých diskuzí ve Velké Británii, kde se buskeři postupně vybavují platebními terminály. Festival Praha žije hudbou proto přichází s novinkou v podobě pokladního systému Storyous, díky kterému bude na každém festivalovém místě možné odměnit umělce do virtuálního klobouku bezhotovostní platbou. Pořadatelé tak chtějí umělcům i veřejnosti ukázat, že i busking se musí umět přizpůsobovat trendům a změnám ve společnosti. Celý festival probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy. Více informací na www.prahazijehudbou.cz.

Pořádnou energii vlije do města řízná dechovka Brass Avenue, brass hiphopoví Shizzle Orchestra, vícenásobný mistr České republiky v beatboxu a liveloopingu Tiny Beat či klezmerová kapela Trombenik. Na Stalinu se svým DJ setem představí náš přední producent Aid Kid. Posluchače zaujme jistě i Nikki Trio libanonsko-české zpěvačky a muzikantky Nicole Madi nebo suverénní pianistka, skladatelka a zpěvačka Barbora Mochowa, která zaujala i porotu Eurovision Song Contest. Festival ozdobí také zahraniční buskeři, ukrajinsko-americké duo Ofera, v Berlíně usazený americko-francouzský tandem Scott & Lila nebo ukrajinský kytarista Mark Zemlianskyi. Samostatné scény budou mít na festivalu hudební vydavatelství Supraphon a Tranzistor. Na scéně Tranzistoru se vedle zmíněných Ille a Barbory Mochowé představí mladý písničkář Tomáš Boček, charismatické umělecké duo Brigita Cmuntová & Štěpán Klouček či nový objev indie popové scény, mladá zpěvačka Evah. Supraphon pak představí čerstvé naděje ze své stáje: Vystoupí talentovaní Pilot, devatenáctiletý zpěvák RODAN, frontman úspěšných Sunflower Caravan, zpěvák, skladatel a klávesista Andy Cermak, nadějný slovenský zpěvák SamDay a také vynikající komorní dechový soubor světového renomé Belfiato Quintet.

Hudební program doplní i řada dalších doprovodných akcí, v nichž oživí ulice divadlo, akrobacie či tanec nebo workshopy pro děti. Se spolkem Pragulic se mohou zájemci vydat na netradiční výpravy městem. Na Šesťáku vznikne Swingová tančírna. Na Čapadle Hollar pod náplavní zdí na Smetanově nábřeží se představí hudební workshopy Timbalooloo a chybět nebude ani slam poetry v podání Přemysla Vávry, Jana Jíchy a Tomáše Kůse.

Festival Praha žije hudbou vznikl před sedmi lety, aby po všech stránkách podpořil pouliční umění, jeho organizátoři vedle přípravy festivalu dlouhodobě vyjednávají s institucemi, diskutují se zastupiteli a hledají společná řešení. Do programu se každoročně zapojuje řada profesionálních umělců, bez ohledu na to, zda byly jejich začátky spojeny s buskingem, nebo si vyzkoušejí hraní na ulici poprvé. Společně tak vždy podpoří pouliční umělce, jejichž nadšenectví i talent přináší hudbu přímo k lidem a zpestřuje tak atmosféru života ve městě. „Jsme přesvědčení, že hudba a umění patří do veřejného prostoru a má pozitivní vliv nejen jako prvek zpestření a oživení, ale napomáhá vytvářet pevnější pouta mezi městem, jeho obyvateli a návštěvníky navzájem,” dodává ředitel festivalu Jan Gregar. Festival nabízí také šanci poznávat nejmladší generaci muzikantů. „Je možné, že mezi buskery v pražských ulicích narazíte na takový talent, jakým byli na pouličních štacích muzikanti jako Bob Dylan, Ed Sheeran nebo Glen Hansard,” dodává s úsměvem Jan Gregar.

Festival Praha žije hudbou pořádá ve spolupráci s hl. městem Praha Nerudný fest.cz, který stojí mimo jiné za mezinárodním festivalem Mladí ladí jazz, Student Festem, Koncertem pro budoucnost 17. listopadu, novým městským festivalem v České Kamenici a dalšími kulturními projekty.

Festival se koná pod záštitou MgA. Hany Třeštíkové, radní pro kulturu hl. m. Prahy, Mgr. Jana Chabra, radního pro oblast správy majetku hl. m. Prahy, a Ing. Petra Hejmy, starosty MČ Praha 1, Ireny Michalcové, starostky MČ Praha 4, Mgr. Ondřeje Koláře, starosty MČ Praha 6 a Mgr. Jana Čižinského, starosty MČ Praha 7.

Za podpory: Hl. m. Praha

Speciální partner: Pražské služby, Palladium Praha, Trigema

Oficiální hotel: Botanique Hotel Prague

Partneři: Kolektory Praha, a.s., ČEPS, MČ Praha 1, MČ Praha 2, MČ Praha 4, MČ Praha 5, MČ Praha 6, MČ Praha 8, Supraphon, Tranzistor, Rekola, Technologie hl. m. Prahy

Mediální partner: Radio 1, Nový prostor

Pořadatel: Nerudný fest

Silvie Marková

 

Podobné příspěvky

Bio Oko láká na třetí ročník cestovatelského festivalu Diáky  

Redakce

OBRAZEM: Gastronomický festival Foodparade probíhá v zahradách Trojského zámku

Redakce

Včera se v Praze na Parukářce rozdávala i konopná zmrzlina

Redakce