Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly

Pětidenní festival performance a videoartu Prague Biennale proběhne od 3. do 7. září 2021

Loretta

Pětidenní festival performance a videoartu Prague Biennale Projekt 2021 proběhne od 3. do 7. září 2021 na 30 lokacích v centru Prahy. Čtvrtý ročník s podtitulem Re-connect Art nabídne reflexi aktuálních témat jako jsou odosobněná komunikace, izolace, mediální ekologie či vztah člověka a techniky. Více než 50 umělců z celého světa nabídne 10 živých performancí, 5 livestreamů a přes 30 videí. Na Mariánském náměstí bude umístěna brána umožňující oboustranný živý přenos, která napřímo propojí umělce a publikum sledující festivalové dění online. Vstup na festival je volný. Více na www.praguebiennale.cz.

DARINA ALSTER,Prague Biennale Projekt představí performance a videoart ve veřejném prostoru

Myšlenka letošního ročníku festivalu Prague Biennale Projekt vzešla z potřeby poukázat na nový stav, který s sebou přinesla pandemie COVID-19: role online komunikačních kanálů a elektronických médií v běžném životě byla během tohoto období dramaticky posílena. „Ačkoli není jasné, zda se jedná o stav dočasný́, nebo jsme právě svědky trvalé proměny reality, festival si dává za cíl hlouběji nahlédnout do podstaty online komunikace, a také prozkoumat a otestovat možnosti a specifika takovéto komunikace prostřednictvím propojení umělce a jeho publika na dálku,“ vysvětlují kurátorky festivalu Jana Orlová a Elis Unique.

Interaktivní performance, videoart i livestreamy ve veřejném prostoru Prahy

PETRA PĚTILETÁV pátek 3. září v 18:00 na Mariánském náměstí zahájí festival performance skupiny Die Früchte. Jejich projekt Pizzly Puzzle reflektuje zásadní otázky dneška jako jsou environmentální krize, migrace, pandemie, vymírání a křížení živočišných druhů. Hravou formou a s nadsázkou se vyjadřuje k nesvobodě jedince v soukolí (ne)viditelných sítí, k prolínání virtuálního světa s fyzickým.

Slovenský umělec Denis Baštuga nastolí téma funkčnosti ekosystému ve svém projektu Bactihub+ v sobotu 4. září se v 18 hodin v Národní technické knihovně. Jeho hlavními tématy jsou sdílení a mezidruhová komunikace rostlin a vyšších živočichů. Znázorní vzájemně symbiotické vztahy uvnitř životního prostředí, které fungují jako internet.

JENA JANGSobotní večer 4. září bude patřit pařížské multimediální skupině †een▲ge g☺d, která zkoumá společné znaky náboženství a popkultury a ruší hranice mezi nízkým a vysokým uměním. Jejich performance proběhne od 21:00 v klubu Kaštan.

Festival zakončí jihokorejská umělkyně Jena Jang v úterý 7. září ve 20:00 na Náměstí Václava Havla (piazzetta Národního divadla). Uvede performanci rorrimirror, v níž představí podoby moderního šamanství a způsoby, kterými lze skrze digitální tvorbu léčit tělo i duši.

Mezi další festivalové lokace patří například Řezáčovo náměstí, Kampus Hybernská, Centrum současného umění DOX či vybrané pobočky Městské knihovny. Kompletní program festivalu bude zveřejněn 16. srpna 2021 na festivalovém webu. Vstup je volný.

Prague Biennale Projekt 2021: Re-connect Art  ve dnech  3.9. – 7. 9. 2021 | Praha

www.praguebiennale.cz

www.facebook.com/PragueBiennale

www.instagram.com/praguebiennale

Organizátorem festivalu je Nadace Prague Biennale, jež spolupracuje s 14 významnými uměleckými institucemi sídlícími po celé Evropě v rámci kreativní platformy Magic Carpets.

Projekt se koná pod záštitou radní pro kulturu MgA. Hany Třeštíkové a starosty Prahy 7 Mgr. Jana Čižinského, a je finančně podpořen z programu Kreativní Evropa.

Hlavní partneři: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Městská část Praha 7, Městská část Praha 1, Městská část Praha 8

Partneři: Městská knihovna v Praze, Národní divadlo, Kampus Hybernská, Centrum současného umění DOX, Galerie NTK, Unijazz, Galerie Ferdinanda Baumanna, Pasáž českého designu, 3KINO, Klubovna Dejvice, Volnočasové centrum H55, Kolektor, (A)VOID Floating Gallery, Plechárna, OC Palladium, OC Quadrio, Manifesto Food Market, DIGIpromo, Joinmusic

Eliška Míkovcová

Podobné příspěvky

METRONOME PRAGUE WARM UP 2021

Redakce

Soulbönding Trip letos již pošesté

Redakce

Adventní kalendář Rock for People odhalil čtvrtého headlinera

Redakce