Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film

Film Svědectví o životech zvířat v českých chovech vstoupí 2. 3. 2022 do digitální distribuce

ovce

Dlouho očekávaný film Svědectví o životech zvířat v českých chovech vstoupí 2. 3. 2022 do digitální distribuce. Po on-line premiéře bude následovat diskuze s tvůrci. Hodnocení filmu na ČSFD se drží na 90 %.

Ve středu 2. 3. bude na platformách DAFilms, O2 TV, Aerovod, Starmax, SupremeXP a webových stránkách sledujsvedectvi.cz uveden celovečerní dokumentární film Svědectví. Do kin byl film uveden v listopadu minulého roku a zaznamenal nečekaný úspěch.

Ředitel společnosti Bontonfilm Martin Palán k uvedení filmu řekl: „Je zarážející, co jsme jako lidstvo schopni provádět zvířatům. Jedná se o velmi opomíjené a nepopulární téma, o to více však závažné. Z toho důvodu jsme se rozhodli vzít Svědectví do distribuce a dostat ho k českým divákům. Je naprosto nezbytné, aby tento dokument vidělo co nejvíce lidí.

Když jsem film namlouval, tak jsem vůbec nečekal, že může vyprodat kinosály. Přišlo mi, že je moc surový a že se lidem nebude chtít dvě hodiny čelit tváří v tvář utrpení. Tvůrcům jsem navrhoval, aby tam vnesli nějaké světlo, naději. Později jsem ale pochopil, že v tom co zvířata zažívají, žádné světlo naděje v daný okamžik není.“ Uvedl Petr Vachler, jehož hlas filmem provází.

Zaměstnankyně krajské veterinární správy po zhlédnutí dokumentu uvedla: „Za mě se jedná o reprezentativní ukázku českých chovů. Čekala jsem, že to bude celé jen o týrání zvířat (slovy zákona pozn. autorů). Jsem sama překvapená z toho, jak je to zpracované. Bylo tam vidět vlastně úplně všechno a skutečně tak, jak to funguje. Byly tam vidět i ty pěkné a čisté chovy.”

Další z divaček k filmu uvedla: Cítím obrovskou bezmoc a vůbec nevím jak je možné, že jsem to doteď nevěděla. Je to strašné a já se na tom nechci už dál podílet.“

Tvůrci dokumentu Svědectví se rozhodli odkrýt nelítostné podmínky českých chovů. Film natáčeli tři roky a z velké části pomocí skrytých kamer ve více než 100 tuzemských chovech ve všech 14 krajích. Film sleduje krutý život zvířat od narození až po smrt a je doprovázen výpověďmi bývalých zaměstnanců zemědělských podniků. Vznikl tak zcela jedinečný a komplexní obraz strádání tzv. hospodářských zvířat v České republice, který se dosud nikomu nepodařilo natočit. Mj. jsme svědky brutálního zacházení, kdy zaměstnanci do zvířat mlátí tyčemi či kopou.

Po skončení on-line  premiéry bude následovat streamovaná diskuse s tvůrci filmu, kde budou diváci moci pokládat dotazy a diskutovat.

On-line premiéra: 2. 3. 2022 v 18:00

On-line debata: 2. 3. 2022 v 20:30

Odkaz na livestream: https://sledujsvedectvi.cz/debata

Věra Mikušová

Lukáš Vincour

www.sledujsvedectvi.cz

Trailer: https://vimeo.com/618132798

ČSFD: https://www.csfd.cz/film/776015-svedectvi-pravda-ktera-mela-zustat-skryta

 

 

 

Podobné příspěvky

Film KDYŽ PRŠÍ SLZY jde do kin

Redaktor J.Hampl

Vojta Kotek se loučí se seriálem Einstein

Redakce

Na televizní obrazovky se vrací 31. května Policie v akci

Redakce