Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film

Jaké bylo setkání s Danou Zátopkovou?

Film Zatopek

Herečka Martha Issová vzpomíná na ženu, kterou hraje ve filmu Zátopek. Již za týden bude mít světovou premiéru na MFF KV film režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Příběh jedinečné sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka pak vstoupí do kin 26. srpna.

MĚLA JSEM ŠTĚSTÍ SE S DANOU POTKAT

zatopekFilm je nejen vzrušujícím vyprávěním o mimořádných sportovních úspěších Emila Zátopka, ale také příběhem celoživotní lásky Emila a Dany Zátopkových. Oštěpařku a olympijskou vítězku Danu Zátopkovou hraje Martha Issová „Před začátkem natáčení se snažím neobávat ničeho, ale u tohoto projektu se mi to úplně nepodařilo a vstupovala jsem do něj lehkým knedlíkem v krku. Bylo to dané především tím, že jsem poprvé hrála někoho, kdo skutečně žil. Navíc Dana Zátopková v době, kdy jsme film začali točit, byla ještě naživu, takže jsem měla obavy především z jejího pohledu na celou věc,“ vzpomíná Martha Issová.

 Jaké bylo její setkání s Danou Zátopkovou?  A co byla podle legendární oštěpařky „blbost“?

 Video: https://files.fm/u/q3t7pt5a2   heslo: makingof

 Trailer najdete zde: https://youtu.be/xjbZ2EazWyU

Příběh filmu

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.  Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

Film se realizuje v produkci Kryštofa Muchy a Davida Ondříčka ve společnosti Lucky Man Films. Koproducenty jsou: Česká televize, Olife Energy, Accolade, ALEF, innogy, T-Mobile, SEBRE, AZYL Production, Rozhlas a televízia Slovenska, Barrandov Studio a.s. 

Hlavním partnerem je Pilsner Urquell.

Film vznikl za finanční podpory orgánů a společností:

ZátopekStátní fond kinematografie, Statutární město Brno,  Ministerstvo obrany České republiky, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Penny Market s.r.o., Česká zbrojovka a.s., Česká spořitelna, Jihomoravský filmový nadační fond, Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund, Hlavní město Praha, ČEPS, a.s., Fortuna, J&T, Plzeňský kraj, Audiovizuálny fond.

Distributorem filmu je společnost Falcon a.s.

Film Zátopek vznikl s laskavou osobní podporou paní Dany Zátopkové a s podporou Českého olympijského výboru.

Kredit foto: Lucky Man Films – Julie Vrabelová, Dušan Martinček, Martin Špelda, Jakub Čech

Uljana Donátová

Zuzana Janáková

Podobné příspěvky

Film Když prší slzy odkrývá zákulisí domácího týrání

Jaroslav Hauer

Veronika Khek Kubařová jako učitelka i modelka

Redakce

Meky, životopisný film o Miru Žbirkovi, v kinech již v červenci

Jaroslav Hauer