Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film

Na obzoru noví Bastardi!

Magnusek

Je to neuvěřitelné, ale od uvedení prvního dílu filmové série Bastardi uplynulo už celých 11 let. Příběh Tomáše Mayera, učitele, který se ocitl v nezáviděníhodné situaci mstitele zavražděné sestry, posléze ředitele školy plné problémových žáků, většinou romského původu, a nakonec vraha na útěku zná od té doby snad téměř každý, kdo alespoň občas zapne televizi. Mayer se ve třetím a dosud posledním díle dostane před soud, přizná se a skončí ve vězení. Tak alespoň dosud znali diváci linii tohoto pozoruhodně dramatického a až mrazivě reálného příběhu. Režisér Tomáš Magnusek ale dokazuje, že s Tomášem Mayerem ani zdaleka neskončil. Na cestě k divákům je totiž momentálně nový díl Bastardů s číslovkou 4!

Na obzoru noví Bastardi!

BastardiJá osobně jsem velkým příznivcem všech tří dílů Bastardů a znám je velmi podrobně. Proto pro mne bylo překvapením, že jste se po takové době rozhodl pokračovat. Co vás vedlo k dalšímu dílů Bastardů?

K dalšímu pokračování mě především vedl fakt, že nebyl jediný den, kdy by mi někdo na můj Instagram, Facebook, nebo při setkání nepoložil otázku, zda nebude čtvrtý díl Bastardů :-). Díky tomu jsem o tom začal přemýšlet, a nakonec tedy spustil akci Bastardi 4.

Tomáš Mayer skončil v „trojce“ ve vězení jako odsouzený vrah tří žáků základní školy a poslední scéna s ním nás zavede na práh vězeňské cely s dost pochybnými spoluvězni. Kam se bude ubírat děj čtvrtého dílu?

Čtvrtý díl je dramaturgicky nastavený trochu jinak, ale o tom v dalších otázkách. Příběhově je to pak příběh přátelství učitele Majera a jeho spolužáka ze základní školy, který ho vyzvedne v den, kdy Majera díky amnestii propustí ven z vězení. Vyzvedne ho, doveze k sobě domů a tam mu dá takovou nabídku. A o té nabídce a o životě dvou zcela odlišných lidí jsou právě Bastardi 4.

Kdo zná Bastardy tak ví, že se jedná o filmy popisující dost realisticky prostředí, v němž na sebe naráží pedagogové s nepřizpůsobivými žáky a jejich rodinami. Nejdřív bych se zeptal, jestli jste někdy při natáčení nebo i po produkci nenarazil na nepochopení a výtky kvůli rasismu?

Od romských rodin jsem na nepochopení a výtky kvůli rasismu nenarazil. Narazil jsem na ně od spolku Romea. Ti mě dokonce pod informací, že jsou z České televize, vytáhli na jednání v Praze, celé si ho točili a pak kolem mě chodili z transparenty, že jsem rasista. Potom se setkali s bývalými žáky, kteří ve filmu hráli a za úplatu s nimi udělali rozhovor, kde mě žáci měli za úkol odsoudit. Všichni ti žáci se mnou točili čtvrtý díl a řekli mi o tom a situaci popsali. Teď s nimi tu situaci popíšu já. Víte, já mám ženu Romku. A rozhodně nejsem žádný rasista. Nenávidím rasismus. Ale rasismus není to, že když točíte film o zvláštní škole, že v ní sedí především Romové. To opravdu ne.

Pokud jsem dobře postřehl, tak se i v nově natáčeném díle pohybuje Mayer mezi Romy. Jak se v dalším díle celkově tato linie projevuje?

Čtvrtý díl je hodně komedie. Opravdu komedie. Má celou tu situaci odlehčit, a hlavně je to film o tom, jak se dokážou dva různí lidé spolu bavit, fungovat a vzájemně od sebe něco naučit.  

Třetí díl byl celkově velmi dramatický. Mayerovi zemřel děda, jeho rodiče podlehli tlaku veřejnosti a po přiznání syna spáchali sebevraždu a samozřejmě nesmíme zapomenout na stárnoucího Viléma Dostála v podání Jiřího Krampola. Bude další díl v podobně dramatickém duchu?

Samozřejmě tam nebude o drama nouzi. Starý Dostál žije v domově seniorů a když zjistí, že je Majer propuštěný z vězení, tak se rozhodne mstít a zavolá si na tu pomstu nájemného vraha ze zahraničí. To je zatím poslední neznámá, co se týče obsazení. Ale platí to, co jsem psal v předchozí odpovědi, že to bude více komedie. Myslím si, že toho nepříjemného už za poslední dobu bylo kolem nás dost, takže se lidé budou moci více smát.

Tak ještě poslední otázku k filmu. Na koho se mohou diváci těšit, a především KDY se nových Bastardů dočkají?

Mohou se těšit na dost pestré obsazení filmu. Herečtí bardi jako Carmen Mayerová, Ota Jirák, Jaroslava Obermaierová, Jiří Krampol či Jan Přeučil. Dále opravdu zajímavé herecké osobnosti jako Igor Bareš, Bára Mottlová či Zdeněk Godla. Až po mladé tváře jako Gabriela Gašpárová či Natálie Grossová či úplně první herecká zkušenost pro Karlose Vémolu. Nových Bastardů se diváci dočkají buď letos v říjnu, nebo příští rok v říjnu. Vše bude záležet na tom, jak bude vypadat situace v kinech.

Ještě než skončíme, chtěl bych se zastavit poslední otázkou u něčeho, čeho si možná řada lidí kvůli covidu ani nevšimla. Je to nová kniha o vás nazvaná Slasti a strasti Tomáše Magnuska. Co se v ní čtenáři dozví?

Já jsem během covidu zhubl 80 kilo své váhy a v té knize popisuji, jak se to stalo. Takovým svým vtipným přístupem :-).

Mnohokrát děkuji za vstřícnost a odpovědi.

Já děkuji Vám a ať se daří.

BastardiTomáš Magnusek, člen Výkonného výboru Uměleckého sdružení Artes a předseda Obce spisovatelů má za sebou pozoruhodnou kariéru a jednou z výjimečných věcí, které o něm lze říci, je fakt, že si na rozdíl od jiných shání peníze na své projekty sám a nespoléhá se na druhé. Rozsáhlý rozhovor s ním naleznete také na webových stránkách www.zabava-artes.cz a na stránkách tohoto časopisu se s ním rozhodně nesetkáváte naposledy.

Tomáš Hejna

Foto: Jaroslav Hauer

Podobné příspěvky

Psalo se v Praze před sto lety!

Redakce

Horor v pražských katakombách!

Redaktor J.Hampl

JVS GROUP přiváží do Prahy světové legendy

Jaroslav Hauer